• Business

    Η Βρετανία αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα 400 δισ. λιρών! Και η Τράπεζα της Αγγλίας απλά χειροτερεύει τα πράγματα

    mark carney

    Mark Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας


    Η Μεγάλη Βρετανία έχει να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα στις συντάξεις που ξεπερνάει τα 400 δισ. λίρες την τελευταία δεκαετία, έχοντας γίνει σταδιακά η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομιά της χώρας. Ακόμα χειρότερα, η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια την προηγούμενη βδομάδα σε ιστορικά χαμηλά και να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σημαίνει ουσιαστικά ότι το έλλειμμα αυτό αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο.

    Ο Jamie Stuttard της HSBC είχε προειδοποιήσει σε ένα πρόσφατο note ότι αυτό πραγματικά σημαίνει η νομισματική πολιτική του Διοικητή της Τράπεζας, Mark Carney: “Το ζήτημα των συντάξεων στην ουσία πρέπει να το λύσει κάποιος άλλος πια”.

    Και δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα θεωρητικής φύσεως, το κάθε άλλο. Παρόλο που είναι δύσκολο να ανησυχήσει κανείς για κάτι που θα τον επηρεάσει σε μερικές δεκαετίες από σήμερα, οι λύσεις που ακολουθούνται για αυτό το πρόβλημα επηρεάζουν άμεσα τη χώρα και τους Βρετανούς πολίτες.

    Μερικοί πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης:

    • Να γίνει περικοπή στις συντάξεις – δηλαδή οι συνταξιούχοι να πάρουν λιγότερα από αυτά που τους υποσχέθηκαν.
    • Η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις να δανειστούν περισσότερα ώστε να μπορέσουν να καλύψουν αυτή την τρύπα στις συντάξεις, κάτι που όμως θα εκτοξεύσει το εθνικό χρέος.
    • Να αυξηθούν επιτέλους τα επιτόκια ώστε να ενισχυθεί το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Όμως, μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων σε 8 χρόνια, αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο.

    Το παρακάτω διάγραμμα της HSBC απεικονίζει το πώς έχει διαμορφωθεί το έλλειμμα στις συντάξεις και από το αμελητέο ποσοστό του 2006 να έχει φτάσει σήμερα να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη Μεγάλη Βρετανία, ξεπερνώντας και το δημόσιο και το χρέος των επιχειρήσεων:

    HSBC pension

    Ακόμα και τα νούμερα του παραπάνω διαγράμματος δεν ισχύουν πια, καθώς την εβδομάδα αυτή το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στο νούμερο-ρεκόρ των 408 δισ. λιρών, ενισχυμένο από το δημόσιο χρέος. Ενδεικτικά, το 84,4% των συντάξεων στη χώρα βρίσκονται σε έλλειμμα, σύμφωνα με τις Financial Times.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Ο Tom Selby, αναλυτής στην AJ Bell, λέει ότι “Οι καταθέτες δυστυχώς έπεσαν θύματα της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον”.

    Η Τράπεζα μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν κάνει και πολλά, ενώ η σφαγή των επιτοκίων το μόνο που έκανε ήταν να χειροτερέψει την κατάσταση.

    Το παρακάτω διάγραμμα της AJ Bell δείχνει πώς οι αποδόσεις και τα επιτόκια έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει την τελευταία δεκαετία και το έλλειμμα έχει διογκωθεί:

    image002

    Το χειρότερο από όλα; Η Credit Suisse ανακοίνωσε σε ένα note προς τους πελάτες ότι “Τις τελευταίες εβδομάδες οι αρχές, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στη Βρετανία, λάνσαραν πακέτα κινήτρων, τα οποία όμως δεν στάθηκαν αρκετά για να τονώσουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό”.

    Τελικά ο Mark Carney το μόνο που κάνει είναι να ρίχνει τις συντάξεις στα Τάρταρα με την ελπίδα να αποφύγει ένα οικονομικό κραχ βραχυπρόθεσμα. Δε μοιάζει όμως η τακτική του να έχει αποτέλεσμα. Η Τράπεζα της Αγγλίας ρισκάρει τα πάντα και ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά χωρίς λόγο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/o-chrisos-polemos-tis-goldman-sachs-ti-jp-morgan-ke-tin-hsbc/67326



    ΣΧΟΛΙΑ