Business

«Βόμβα» Στουρνάρα: Δεν είναι εγγυημένη η έξοδος από το μνημόνιο-Θα χρειαστεί «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης»

  • NewsRoom
αξιολόγηση Στουρνάρας ΤτΕ

Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τη ίδια ώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας,  προειδοποιεί πως η ομαλή έξοδος από την κρίση δεν είναι εγγυημένη, καθώς μέσα τους επόμενους μήνες η χώρα μας αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων.

Στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η ΤτΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει χωρίς καθυστερήσεις τα μέτρα του Μνημονίου, να ολοκληρώσει γρήγορα την επερχόμενη τέταρτη αξιολόγηση και να προβεί στην πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει παράλληλα πως η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα θα πρέπει να εμπεδωθεί και να διευρυνθεί ώστε να καταστεί δυνατή η σταθερή πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, ενώ ζητά και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής Νικ. Βούτση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι σαφώς λιγότερο αισιόδοξη αναφορικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την περυσινή Έκθεση.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι εφέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστείς το 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρυσι στην ίδια Έκθεση. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρυσι.

Ο κ. Στουρνάρας συστήνει την ένταξη της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» εκτιμώντας ότι ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και (β) να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE),» καταλήγει η Έκθεση.

Για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο κ. Στουρνάρας καλεί τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες τους προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και «ιδανικά να τους ξεπεράσουν», ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, διότι θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζα Πειραιώς: Αυτά είναι τα 48 ακίνητα που έβγαλε στην e-δημοπρασία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Ασφαλιστική: Το κοινωνικό πρόσωπο και οι ευαισθησίες της ιστορικότερης ασφαλιστικής στη χώρα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρήστος Μεγάλου: Τα ακίνητα των e-πλειστηριασμών δεν σχετίζονται με την πρώτη κατοικία


ΣΧΟΛΙΑ