• Business

    Βογιατζόγλου ΑΕ: Αύξηση EBIDTA κατά 6,17% στο εννεάμηνο

    • NewsRoom


    Σε απάντηση της με αριθμό πρωτοκόλλου 2707/09.11.2022 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Διεύθυνση Εισηγμένων Εταιρειών – Τμήμα Περιοδικής Πληροφόρησης), η οποία απεστάλη προς το σύνολο των εταιρειών με κινητές αξίες εισηγμένες προς διαπραγμάτευση στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και στα πλαίσια της έγκυρης, ακριβούς και έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού ως προς τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, των πολεμικών συγκρούσεων και του μακροοικονομικού περιβάλλοντος εν γένει, η Διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ AΝΩΝΥΜΟΣ EΤΑΙΡΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «VOYATZOGLOU» (εφεξής καλουμένη ως «Εταιρεία»), γνωστοποιεί τα ακόλουθα αναφορικά με τη διαμόρφωση των βασικών οικονομικών μεγεθών, την εξέλιξη των δραστηριοτήτων και τις προοπτικές κατά το γ΄ τρίμηνο της χρήσεως 2022.

    Αρχικά παρουσιάζονται κατωτέρω σε επίπεδο εννεαμήνου (01.01-30.09.2022) και δη σε σωρευτική βάση τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη, καθώς και τα αντίστοιχα συγκριτικά ενοποιημένα μεγέθη του εννεαμήνου της προηγούμενης χρήσεως 2021 :

    – Ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών ανήλθε σε 25.101 χιλ. Ευρώ, έναντι 19.988 χιλ. Ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 25,58%.
    – Τα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 2.420 χιλ. Ευρώ, έναντι 2.279 χιλ. Ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 6,17%.
    -Τα Κέρδη προ φόρων, Χρηματοδοτικών και Επενδυτικών Αποτελεσμάτων (EBIT) ανήλθαν σε 1.821 χιλ. Ευρώ, έναντι 1.667 χιλ. Ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 9,26%.
    – Τα Κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε 1.622 χιλ. Ευρώ, έναντι 1.486 χιλ. Ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 9,11%.
    Περαιτέρω και ειδικότερα κατά το τρίτο (γ΄) τρίμηνο της χρήσεως 2022 (01.07.-30.09.2022) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσεως 2021 (01.07.-30.09.2021) τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη, διαμορφώθηκαν ως εξής:
    – Ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών ανήλθε σε 9.785 χιλ. Ευρώ, έναντι 5.875 χιλ. Ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 66,54%.
    – Τα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 2.031 χιλ. Ευρώ, έναντι 762 χιλ. Ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 166,71%.
    – Τα Κέρδη προ φόρων, Χρηματοδοτικών και Επενδυτικών Αποτελεσμάτων (EBIT) ανήλθαν σε 1.015 χιλ. Ευρώ, έναντι 554 χιλ. Ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 83,45%.
    – Τα Κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε 946 χιλ. Ευρώ, έναντι 491 χιλ. Ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 92,46%.

    Οι συνολικές υποχρεώσεις του Ομίλου την 30.09.2022 ανήλθαν σε 12.991. χιλ. Ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 18.133 χιλ. Ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 1.444 χιλ. Ευρώ.

     

    Συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

    H συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και οι αναπόφευκτες συνέπειες αυτής στην παγκόσμια ασφάλεια, σταθερότητα και οικονομία, η σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η άνοδος του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων διεθνώς και ιδίως στην Ευρωζώνη καθώς και η διαφαινόμενη εκ νέου έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελούν παράγοντες που δημιουργούν εύλογες και βάσιμες ανησυχίες αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την αναμενόμενη ανάπτυξη αυτής.

    Σε κάθε περίπτωση η Διοίκηση της Εταιρείας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις και αξιολογεί τους κινδύνους που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση, την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και προβαίνει έγκαιρα στη λήψη των μέτρων που κρίνονται αναγκαία για τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας και της επιχειρησιακής συνέχειας τόσοι της Εταιρείας όσο και του Ομίλου.

    Η επιχειρηματική έκθεση της Εταιρείας, αλλά και του Ομίλου στις εμπλεκόμενες σε σύρραξη χώρες είναι εξαιρετικά μικρή, καθόσον σύμφωνα με τα μεγέθη του εννεαμήνου της χρήσεως 2022, οι αγορές εμπορευμάτων από Ρωσία και Ουκρανία ανήλθαν μόλις σε ποσοστό 0,55% των συνολικών αγορών του Ομίλου, και ως εκ τούτου ουδεμία ουσιώδης επίδραση (άμεση ή έμμεση) υφίσταται στις δραστηριότητες, τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα του Ομίλου. Οιαδήποτε επίδραση είναι μόνο έμμεση και σχετίζεται με το υψηλό ενεργειακό κόστος, τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και τη γενικότερη δυσλειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας που προκαλεί η κρατούσα γεωπολιτική κρίση, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική ικανότητα των πελατών του Ομίλου.

    Μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο και απαιτητικό περιβάλλον, η Διοίκηση του Ομίλου επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής και της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου και στην προστασία των περιθωρίων κερδοφορίας αυτού, θέτοντας ως προτεραιότητα την αποτελεσματική διαχείριση της ενεργειακής και οικονομικής διαταραχής και τον μετριασμό των αρνητικών συνεπειών της.

    Με βάση τα δεδομένα που ισχύουν κατά το χρόνο σύνταξης και δημοσίευσης της παρούσας και στο βαθμό που είναι δυνατό να υπάρξουν αξιόπιστες και ασφαλείς προβλέψεις, λόγω της αβεβαιότητας και της ρευστότητας του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι δεν υφίσταται μέχρι την λήξη της τρέχουσας χρήσεως 2022 οιαδήποτε ουσιώδης αβεβαιότητα ως προς την συνέχιση της δραστηριότητας, τον κύκλο εργασιών και την εφοδιαστική αλυσίδα του Ομίλου, καθώς δεν έχει πληγεί η οικονομική δραστηριότητα και η χρηματοοικονομική κατάσταση αυτού.

    Όλα τα ανωτέρω, καθώς και οι μεταβολές στην δανειακή θέση, την κεφαλαιακή διάρθρωση και τα λοιπά βασικά μεγέθη της κατάστασης χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου και της Εταιρείας, όπως διαμορφώθηκαν κατά το γ’ τρίμηνο της χρήσεως 2022 και συγκριτικά για την αντίστοιχη περίοδο της χρήσεως 2021,( καθώς και σε σωρευτική βάση εννεαμήνου για αμφότερες τις περιόδους), απεικονίζονται για λόγους ευχερέστερης παρακολούθησης στους πίνακες που παρατίθενται κατωτέρω.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Medicon: Στα 2,97 εκατ. τα κέρδη εννεαμήνου, σταθερός ο τζίρος

     



    ΣΧΟΛΙΑ