• Business

    Viohalco: Στα 6,30 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023 – Πρόταση για μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή

    • NewsRoom
    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)


    Στα 6,30 δισ. δολάρια ανήλθε το 2023 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco, από 6,99 δισ. ευρώ το 2022, λόγω χαμηλότερων όγκων και μειωμένων τιμών μετάλλων, όπως ανέφερε η εισηγημένη.

    Παράλληλα, η  ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) ανήλθε σε 537 εκατ. ευρώ έναντι 649 εκατ. ευρώ το 2022. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και οι πληθωριστικές πιέσεις αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη αυξανόμενη ζήτηση που δημιουργείται χάρη στη συνεχιζόμενη τάση προς την «πράσινη» μετάβαση.

    Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 91 εκατ. ευρώ έναντι 375 εκατ. ευρώ το 2022, λόγω της πτώσης των τιμών μετάλλων που οδήγησε σε αρνητικά αποτελέσματα μετάλλου, καθώς και της αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους.

    Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σημαντικά κατά 184 εκατ. ευρώ στα 1.873 εκατ. ευρώ, χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, που ενισχύθηκε περαιτέρω από τις χαμηλότερες τιμές μετάλλων.

    Το 2023, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco μειώθηκε στα 6,30 δισ. ευρώ (2022: 6,99 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών μετάλλου και των μειωμένων ποσοτήτων σε σχέση με το 2022.

    Το ενοποιημένο a-EBITDA διαμορφώθηκε σε 537 εκατ. ευρώ (2022: 649 εκατ. ευρώ), λόγω της μείωσης του όγκου πωλήσεων.

    Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν σε 188 εκατ. ευρώ (2022: 121 εκατ. ευρώ), ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων.

    Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος για την περίοδο ανήλθαν σε 91 εκατ. ευρώ έναντι 375 εκατ. ευρώ το 2022.

    Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 48 εκατ. ευρώ (2022: 266 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,19 ευρώ (2022: 1,03 ευρώ).

    Το κεφάλαιο κίνησης μειώθηκε κατά 26%, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών μετάλλου σε συνδυασμό με τη βελτίωση του ταμειακού κύκλου.

    Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε 1.873 εκατ. ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2022: 2.057 εκατ. ευρώ), λόγω των θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών της Viohalco κατά τη διάρκεια του έτους.

    Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει μεικτό μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος δήλωσε:

    «Το 2023, οι εταιρίες της Viohalco απέδειξαν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και πληθωριστικών πιέσεων, η Viohalco επέδειξε ανθεκτικότητα όσον αφορά στις επιδόσεις, ενώ μείωσε τα επίπεδα του δανεισμού της. Οι κλάδοι καλωδίων και σωλήνων χάλυβα σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις, καθώς ήταν σε θέση να υλοποιήσουν με επιτυχία υφιστάμενα έργα, εξασφαλίζοντας παράλληλα σημαντικά νέα έργα.

    Ο κλάδος χαλκού σημείωσε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, καταγράφοντας καλύτερη επίδοση σε σχέση με το σύνολο της αγοράς.

    Σε μία δυσμενή παγκόσμια συγκυρία ο κλάδος αλουμινίου διατήρησε το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα και εξακολούθησε να επεκτείνει το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό του σε ταχύτερα αναπτυσσόμενους και υψηλότερης προστιθέμενης αξίας τομείς προϊόντων.

    Τα αποτελέσματα του τομέα του χάλυβα επηρεάστηκαν από την υποτονική ζήτηση από τον κατασκευαστικό κλάδο της ΕΕ και από τον ανταγωνισμό από εισαγωγές χαμηλού κόστους. Τέλος, ο τομέας ακινήτων σημείωσε θετική επίδοση, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για υψηλής ποιότητας και βιώσιμα κτίρια στην Ελλάδα. Για τα επόμενα χρόνια, αναμένουμε ότι η τρέχουσα κάμψη της ζήτησης θα αντιστραφεί, καθώς οι δυναμικές μεγατάσεις βιωσιμότητας θα κυριαρχήσουν».

    Βιομηχανικός τομέας

    Ο κύκλος εργασιών του βιομηχανικού τομέα ανήλθε σε 6.264 εκατ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία (a-EBITDA) του βιομηχανικού τομέα ανήλθε σε 519 εκατ. ευρώ.

    Ο βιομηχανικός τομέας της Viohalco αποτελείται από τους εξής κλάδους: αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, σωλήνων χάλυβα και χάλυβα.

    • Ο κλάδος αλουμινίου επέδειξε ανθεκτικότητα στο πλαίσιο μιας αγοράς με διακυμάνσεις της ζήτησης και μακροοικονομικές προκλήσεις. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην κάμψη του τομέα της λιθογραφίας που επηρέασε την Bridgnorth Aluminium, καθώς και στη φθίνουσα ζήτηση για τα προϊόντα αλουμινίου. Καθώς κινούμαστε προς ένα μέλλον με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, η κυκλική οικονομία αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία και κατά συνέπεια η ζήτηση για βιώσιμες λύσεις αλουμινίου αναμένεται να παραμείνει ισχυρή σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2023, ο κλάδος πέτυχε επιχειρησιακή αριστεία αξιοποιώντας τις πιο πρόσφατες επενδύσεις του., Στόχος ήταν η βελτιστοποίηση της κατανομής της δυναμικότητας και η αναδιαμόρφωση του μείγματος των προϊόντων του.

    • Ο κλάδος χαλκού αντιμετώπισε χαμηλότερη ζήτηση ως επακόλουθο των αυξήσεων των επιτοκίων και της επίπτωσής τους στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό το γεγονός επηρέασε κυρίως τις ποσότητες των σωλήνων χαλκού, των προϊόντων διέλασης κραμάτων χαλκού και συρμάτων περιέλιξης, ενώ αντίθετα υπήρξε αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων χαλκού και των προϊόντων διέλασης χαλκού. Η λειτουργική κερδοφορία του κλάδου ήταν υψηλή, χάρη στη θυγατρική Sofia Med, αλλά τα κέρδη προ φόρων επηρεάστηκαν από την πτώση των τιμών μετάλλων. Ο κλάδος χαλκού στο σύνολό του συνέχισε δυναμικά να ευθυγραμμίζεται με προϊόντα και έργα που σχετίζονται με την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Αυτά τα έργα απαιτούν ποικίλες μορφές χαλκού και κραμάτων χαλκού, συνεισφέροντας έτσι στη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης του κλάδου.

    • Στον κλάδο καλωδίων, η αποτελεσματική εκτέλεση υποβρύχιων και χερσαίων ενεργειακών έργων υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής ήταν οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης και των καλών επιδόσεων. Ταυτόχρονα, καταγράφηκε ισχυρή ζήτηση για καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης κατά τη διάρκεια του 2023 και καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Η βελτίωση στα περιθώρια κέρδους, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο μείγμα πωλήσεων, παράλληλα με την έγκαιρη και αποτελεσματική εκτέλεση έργων, οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του αναπροσαρμοσμένου EBITDA (αύξηση 39% σε ετήσια βάση). Παράλληλα, οι νέες αναθέσεις, τόσο στην αγορά των διασυνδέσεων, όσο και στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ενίσχυσαν το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών του κλάδου που ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

    • Για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα, το 2023 αποτέλεσε ένα δυναμικό έτος-ορόσημο. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 580 εκατ. ευρώ και τα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (a-EBITDA) υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Επίσης, ο κλάδος βελτίωσε την ανταγωνιστική του θέση και κατέχει πλέον ηγετική θέση στις τεχνολογίες που συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση, όπως η μεταφορά υδρογόνου μέσω σωλήνων υψηλής πίεσης και οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), καθώς επωφελήθηκε από ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών πρωτοβουλιών που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια. Η αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση, σε συνδυασμό με την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια, οδήγησαν σε σειρά νέων συμβάσεων με αυξημένο περιθώριο κέρδους και σε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

    • Το 2023, οι επιδόσεις του κλάδου χάλυβα ήταν υποτονικές, κυρίως λόγω της έντονης πτωτικής τάσης που καταγράφηκε στην ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο κλάδος διατήρησε την ηγετική του θέση στον αναπτυσσόμενο κατασκευαστικό τομέα της Ελλάδας. Ωστόσο, ο φθίνων ευρωπαϊκός κατασκευαστικός κλάδος, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και οι αυξημένες εισαγωγές προϊόντων χάλυβα από χώρες χαμηλού κόστους επηρέασαν αρνητικά τις συνολικές επιδόσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η σημαντική μείωση των πωλήσεων χάλυβα οπλισμού (σκυροδέματος), χονδροσύρματος και προϊόντων μορφοσίδηρου. Η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αυξημένη ζήτηση για λαμαρίνες θερμής έλασης από τις χώρες της Βαλτικής και της Βόρειας Ευρώπης, όπου το χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα των λαμαρινών χάλυβα της Stomana Industry παρείχε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι πωλήσεις ειδικών χαλύβων κατέγραψαν μείωση όγκων, η οποία αποδίδεται στην επιβράδυνση του ευρωπαϊκού τομέα μηχανολογικών εφαρμογών. Τα spreads των τιμών κατέγραψαν και αυτά σημαντική κάμψη σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Παρά τον αντίκτυπο των μακροοικονομικών προκλήσεων και των υψηλών τιμών ενέργειας, η προμήθεια σκραπ του κλάδου χάλυβα αποδείχτηκε ανθεκτική και δεν επηρέασε την παράδοση προϊόντων και τα επίπεδα εξυπηρέτησης.

    Τομέας ακινήτων

    Στον τομέα ακινήτων, η Noval Property σημείωσε σημαντική αύξηση, τόσο στην αξία των επενδύσεών της σε ακίνητα, όσο και στον κύκλο εργασιών από τα ακίνητα εισοδήματος της .

    Αυτή η αύξηση επιτεύχθηκε παρά το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και προϊόντων, καθώς και από τα υψηλά επιτόκια και τη γεωπολιτική αναταραχή που επικρατούσε στην περιοχή. Οι επιδόσεις αυτές οφείλονται κυρίως στο ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο της Noval Property, ως επακόλουθο της συνεχούς ενεργής διαχείρισης των υφιστάμενων ακινήτων, της αυξανόμενης ζήτησης για υψηλής ποιότητας και βιώσιμα κτίρια στην Ελλάδα και σε συνέχεια της υλοποίησης του προγράμματος ανάπτυξης ιδίων ακινήτων της Noval Property, το οποίο συνίσταται στην έναρξη και την πρόοδο προκαταρκτικών εργασιών και στις κατασκευαστικές εργασίες σε διάφορα ακίνητα.

    Τον Οκτώβριο του 2023, η Noval Property και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) υπέγραψαν μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2024.

    Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Viohalco εφαρμόζει το μοντέλο του ιστορικού κόστους στις επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ ορισμένες θυγατρικές του τομέα ακινήτων (όπως η Noval Property) εφαρμόζουν το μοντέλο εύλογης αξίας. Με βάση το μοντέλο εύλογης αξίας, τα αποτελέσματα της Noval Property για το 2023 πριν από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 67,5 εκατ. ευρώ (το ιστορικό κόστος των κερδών προ φόρων ανήλθε σε 13 εκατ. ευρώ), ενώ η αξία των περιουσιακών της στοιχείων στις 31.12.2023 (συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων μισθώσεων) ανήλθε σε 582,6 εκατ. ευρώ και η καθαρή της θέση (Ίδια Κεφάλαια) σε 427,4 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, η βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει βασική προτεραιότητα για όλες τις θυγατρικές της Viohalco, καθώς οι εταιρίες υλοποίησαν με επιτυχία διάφορες πρωτοβουλίες εναρμονισμένες με τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης. Η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία και η υγεία και ασφάλεια στον χώρο εργασίας παρέμειναν στην πρώτη γραμμή των ενεργειών, καθώς επενδύθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι για τη συνεχή βελτίωση σε αυτούς τους τομείς. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί καίρια απαίτηση για τους πελάτες των εταιριών της Viohalco, ιδίως στους κλάδους καλωδίων και αλουμινίου, όπου οι απαιτήσεις για τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας των προϊόντων είναι αυξημένες, όπως για παράδειγμα τις συγκεκριμένες πιστοποιήσεις βιωσιμότητας και η μακροπρόθεσμη δέσμευση για ενέργειες απεξάρτησης από τον άνθρακα.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του 2023, η Viohalco ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των σημαντικότερων κινδύνων και ευκαιριών σε επίπεδο μητρικής, όπως και ορισμένων θυγατρικών σε σχέση με το κλίμα και δημοσίευσε την πρώτη έκθεσή της σύμφωνα με τις συστάσεις της Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD).

    Διαβάστε επίσης:
    Πιερρακάκης: Το ΠΑΣΟΚ έγινε κακό αντίγραφο της Νέας Αριστεράς

    Ένταξη της Ναυτιλίας στο ETS: Ενημέρωση από την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων

    Κουτσούμπας: Σάλος από αντιδράσεις για το «sugar daddies» – Τι απαντά το ΚΚΕ



    ΣΧΟΛΙΑ