• Business

    VesselsValue: Πέντε χρόνια…καθορίζει τις τιμές των πλοίων

    Richard Rivlin, CEO VesselsValue


    Πριν πέντε χρόνια, οι ναυλομεσίτες γνώρισαν μία νέα φράση, την “ποσοτική ανάλυση”. Το Μάιο του 2011 δημιουργήθηκε το VesselsValue. Μία πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, η οποία έκλεισε πέντε χρόνια λειτουργίας και είναι πλέον γνωστή στους περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο της ναυτιλίας. Μέσα από το VesselsValue μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την αναζήτηση πλοίων, την αποτίμηση τους, τον ιδιοκτήτη τους και άλλες σημαντικές πληροφορίες.

    Πίσω από τη δημιουργία της πλατφόρμας υπάρχουν πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς. Για την ακρίβεια, η αρχή έγινε το 1976, όταν ο CEO της VesselsValue, Richard Rivlin, άρχισε να εργάζεται στην εταιρία Clarkson, ως εκπαιδευόμενος ναυλομεσίτης και βοήθησε στη δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών για το τμήμα Αγορών και Πωλήσεων πλοίων. Το 1983 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Braemar Shipbroking. Στη συνέχεια, το 1993, ίδρυσε τη Seasure Shipbroking και τότε ήταν που η ιδέα του VesselsValue άρχισε να παίρνει μορφή.

    Richard Rivlin. CEO VesselsValue
    Richard Rivlin. CEO VesselsValue

    Ο καταλύτης ήταν η οικονομική κρίση του 2008, όταν η βουτιά στις πωλήσεις πλοίων και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έκαναν εξαιρετικά δύσκολο τον προσδιορισμό της αξίας των πλοίων. “Τότε αποφάσισαν να ενεργοποιήσω το σχέδιο μου για το VesselsValue”, επισημαίνει ο Rivlin. Μαζί με τον αδελφό του, Christofer, καθηγητή μαθηματικών, έφτιαξαν την πρώτη εκδοχή του VesselsValue σε μορφή excel. Ωστόσο, η πολύπλοκη ανάλυση πολλών δεδομένων απαιτούσε μία νέα προσέγγιση. Ο Denn Durber και η ΒΒ Solutions βοήθησαν στην ανάπτυξη του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε τελικά και το website έκανε πρεμιέρα στο κοινό την Παρασκευή 13 Μαΐου 2011.

    Όπως επισημαίνει ο Rivlin, το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να “χτίσει” τη βάση δεδομένων των πλοίων και για το σκοπό αυτό δημιούργησε μία μεγάλη ομάδα με ερευνητές και αναλυτές.

    Η αναγνώριση ήρθε σταδιακά για την πλατφόρμα, αλλά η μεθοδολογία της ικανοποίησε τις απαιτήσεις της ανάλυσης κινδύνου. Το Σεπτέμβριο του 2012, το VesselsValue βραβεύτηκε και μπήκε στη List Global Awards for Business Innovation των Lloyd’s ως “Highly Commended”.

    Από τότε μέχρι σήμερα, το site εμπλουτίστηκε με πολλά ακόμη στοιχεία, όπως ιστορικές αποτιμήσεις από το 2007, πλοία LNG και LPG, μηχανή αναζήτησης, μικρά tankers κ.α.

    Adrian Economakis. Strategy Director VesselsValue
    Adrian Economakis. Strategy Director VesselsValue

    Διαθέτει πλέον γραφεία σε τέσσερις πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο και η Σιγκαπούρη, 66 εργαζόμενους και νέα τμήματα για Cargo shipping και offshore. Μάλιστα, η εταιρία έχει και “άρωμα Ελλάδος” καθώς ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι ο Adrian Economakis, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προς τους συνδρομητές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/o-pateras-poulise-ke-deftero-bulker-se-diastima-dio-minon/47036

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/o-giorgos-prokopiou-ependii-se-nea-plia-fsru/46896



    ΣΧΟΛΙΑ