• Business

    Βασίλης Σταύρου στο mononews: Ο κύκλος ζωής στην AΒ Βασιλόπουλος που κλείνει και η επόμενη μέρα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Σταύρου, ΑΒ Βασιλόπουλος

    Βασίλης Σταύρου


    Ένας «κύκλος ζωής» στην ΑΒ Βασιλόπουλος, έκλεισε για τον Βασίλη Σταύρου ο οποίος σε διάστημα σχεδόν 3 δεκαετιών πέρασε από διάφορες επιτελικές θέσεις και έφτασε μέχρι και το τιμόνι της εταιρείας την τελευταία τετραετία.

    «Έπειτα από 28 μοναδικά χρόνια στην ΑΒ Βασιλόπουλος, που με καθόρισαν ως άνθρωπο και επαγγελματία, σηματοδοτείται η ολοκλήρωση ενός κύκλου ζωής και η αρχή ενός νέου κεφαλαίου» δηλώνει ο κ. Σταύρου μετά την αποχώρησή του.

    Ακόμη πάντως, όπως σημειώνει μιλώντας στο mononews, δεν έχει καταλήξει σχετικά με το νέο επαγγελματικό του βήμα, ούτε εάν θα αφορά στον ίδιο κλάδο, του οργανωμένου λιανεμπορίου, τον οποίο άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά.

    «Δεν έχω ακόμη καταλήξει για τα επόμενα μου πλάνα. Σε αυτή τη φάση, θέλω απλά να καθίσω, να αφιερώσω λίγο χρόνο παραπάνω στην οικογένειά μου και με ηρεμία να σκεφτώ για το επόμενο βήμα μου» εξηγεί.

    Για τον ίδιο πάντως η συγκεκριμένη απόφαση, όπως επισημαίνει, δεν ήταν εύκολη, με την ΑΒ Βασιλόπουλος να  παραμένει στην καρδιά του και «οικογένεια του».

    Τα ερωτήματα για την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Βασίλη Σταύρου

    Η ανακοίνωση της αποχώρησης του κ. Σταύρου πάντως, ενός CEO που αποτελεί ουσιαστικά «γέννημα θρέμμα» της εταιρείας χαρακτηρίστηκε από κύκλους της αγοράς ως αιφνιδιαστική. Καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι στο mononews, στελέχη της μητρικής εταιρείας Ahold Delhaize στο πλαίσιο των επισκέψεων που κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται, είχαν βρεθεί τις προηγούμενες μέρες στην Ελλάδα. Κατά την επίσκεψη δε αυτή πρόκυψε τελικά η αποχώρηση του κ. Σταύρου που τελικά «μονοπώλησε» την παρουσία τους στη χώρα μας.

    Άλλες πηγές σημειώνουν πάντως, πως η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και αναμενόμενο ότι θα συμβεί είτε άμεσα, είτε στο μέλλον. Επισημαίνοντας από την πλευρά τους και την αποχώρηση πριν από μερικές εβδομάδες του Δημήτρη Πρίντζιου, Senior Vice President Buying της ΑΒ  Βασιλόπουλος, ο οποίος μετρούσε επίσης τρεις δεκαετίες στην εταιρεία. Τη θέση του οποίου ανέλαβε ο Ολλανδός Kees Rusius, που έως τότε είχε τα καθήκοντα για το vp sourcing capability development στην αλυσίδα.

    Εξάλλου και τον Βασίλη Σταύρου διαδέχεται – προσωρινά όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση- επίσης ένα στέλεχος από το εξωτερικό, o Jesper Lauridsen, ο οποίος βρίσκεται έως τώρα -και θα παραμείνει -στη θέση του Brand President Albert και Brand Leader για την περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.

    Τίθεται δηλαδή το ερώτημα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, εάν τελικά η μητρική εταιρεία προχωρά σταδιακά σε αντικατάσταση των στελεχών της ΑΒ Βασιλόπουλος από την Ελλάδα, με άλλα στελέχη της από το εξωτερικό.

    Πηγές της αγοράς θέτουν επίσης το ερώτημα εάν η αποχώρηση του κ. Σταύρου σχετίζεται ενδεχομένως με την πορεία της εταιρείας, το μερίδιο αγοράς της σε σχέση με τον ανταγωνισμό και πώς αυτά τα αποτιμούν οι Ολλανδοί της Ahold Delhaize.

    Υπενθυμίζεται πως το 2020, σε μία χρόνια που κλάδος συνολικά εμφάνισε σημαντική ανάπτυξη της τάξεως του 9,7% (βάσει των στοιχείων της Nielsen) λόγω της πανδημίας, oι πωλήσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν στα 2,021 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας, αύξηση 3,76%. Χαμηλότερα δηλαδή σε σχέση με το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων του κλάδου.

    Η πορεία των 28 ετών στην ΑΒ Βασιλόπουλος

    Ο Βασίλης Σταύρου είχε ξεκινήσει το 1994 στην ΑΒ Βασιλόπουλος αναλαμβάνοντας Επικεφαλής του τμήματος Τυποποίησης Οπωροκηπευτικών καθώς είχε νωρίτερα ολοκληρώσει τις σπουδές του στο τμήμα  Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αργότερα απέκτησε και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων.

    Τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή στο τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου στη Διεύθυνση Αγορών της εταιρείας ενώ το 2000 τη θέση του Διευθυντή του τμήματος Ανθρώπινων Πόρων.

    Το 2012 βρέθηκε στη θέση του Ανώτερου Αντιπροέδρου Ανθρώπινου Δυναμικού και Αειφορίας του ομίλου στην Ευρώπη και το 2014 ανέλαβε Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ινδονησία. Από το 2015 εκτελούσε καθήκοντα Διοικητικού Γενικού Διευθυντή της Mega Image στη Ρουμανία.

    Επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος ανέλαβε την 1η Οκτωβρίου του 2018 μετά την αποχώρηση του Λεωνίδα Βρεττάκου σε μία χρονιά-σταθμό για την εταιρεία, η οποία τότε συμπλήρωνε 80 χρόνια από την ίδρυσή της.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασίλης Σταύρου: Η διαδρομή των 28 ετών μέχρι την αιφνιδιαστική αποχώρηση από την ΑΒ Βασιλόπουλος

    Βασίλης Σταύρου (ΑΒ Βασιλόπουλος) στο mononews: Νέος κύκλος συγκέντρωσης στον κλάδο τα επόμενα χρόνια – Είμαστε ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες



    ΣΧΟΛΙΑ