• Ναυτιλία

    Β. Βαρδινογιάννης: Τα πάρε-δώσε της Avin International για την ανανέωση του στόλου της

    Βαρδής Βαρδινογιάννης

    Βαρδής Βαρδινογιάννης


    Με πωλήσεις παλαιότερων πλοίων συνεχίζει να εξισορροπεί τις αγορές νέων πλοίων η ναυτιλιακή Avin International της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία φέρεται να έχει βάλει πωλητήριο σε δύο τάνκερ MR.

    Πρόκειται για τα πλοία Kriti Rock (χωρητικότητας 45.900 dwt, κατασκευής 1999) και Vera Cruz (χωρητικότητας 47.200 dwt, κατασκευής 1999), που αν πωληθούν, είτε για περαιτέρω απασχόληση είτε προς διάλυση, θα είναι το όγδοο και το ένατο πλοίο κατασκευής προ του 2000 που “ξεφορτώνεται” η Avin τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο της ανανέωσης του στόλου της, με συνολικό τονάζ 721.500 dwt και μέση ηλικία 23 ετών περίπου, και με έσοδα περίπου 50 εκατ. δολαρίων από τις πωλήσεις αυτές.

    Παράλληλα με τις πωλήσεις αυτές, η ελληνική ναυτιλιακή έχει προχωρήσει και σε ανάλογες αγορές νεώτερων, συνήθως μεγαλύτερου μεγέθους πλοίων. Από τα τέλη του 2016 η Avin έχει δαπανήσει περί τα 135 εκατ. δολάρια για την απόκτηση εννέα μεταχειρισμένων τάνκερ συνολικής χωρητικότητας 928.000 dwt και μέσης ηλικίας 14 ετών περίπου, με τον στόλο της σήμερα να ξεπερνά τα 30 τάνκερ.

    Τα πιο πρόσφατα αποκτήματα της εταιρείας, τον περασμένο Μάιο, ήταν τα πλοία United Journey (μετονομάστηκε σε Kriti Journey) και United Seas (μετονομάστηκε σε Kriti Verano), αμφότερα χωρητικότητας 112.700 dwt, κατασκευής 2009. Τα πλοία αυτά προέρχονται από τη χρεοκοπημένη Toisa του Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου, από την οποία έχουν “ψωνίσει” και άλλοι Έλληνες εφοπλιστές.

    Μάλιστα, ορισμένοι ναυλομεσίτες που επικαλείται το TradeWinds αναφέρουν ότι η Avin έχει αποκτήσει και τρίτο πλοίο από τον στόλο της Toisa, το suezmax United Kalavryta (χωρητικότητας 159.100 dwt, κατασκευής 2005) έναντι 17,8 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, η συναλλαγή αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί, με την Clarksons που διαχειρίζεται την πώληση των πλοίων της Toisa να κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Πάντως, το συγκεκριμένο πλοίο φαίνεται πως δεν έχει ακόμα παραδοθεί στους νέους του ιδιοκτήτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Φ. Εμπειρίκος: Η Aeolos ανανεώνει το στόλο της. Η νέα κίνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Δ. Βερνίκος: Νέο ναυαγοσωστικό για την Vernicos Salvage and Towage

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άγονος και ο τρίτος πλειστηριασμός του «Αίολος Κεντέρης Ι»



    ΣΧΟΛΙΑ