ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με πωλήσεις παλαιότερων πλοίων συνεχίζει να εξισορροπεί τις αγορές νέων πλοίων η ναυτιλιακή Avin International της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία φέρεται να έχει βάλει πωλητήριο σε δύο τάνκερ MR.
Πρόκειται για τα πλοία Kriti Rock (χωρητικότητας 45.900 dwt, κατασκευής 1999) και Vera Cruz (χωρητικότητας 47.200 dwt, κατασκευής 1999), που αν πωληθούν, είτε για περαιτέρω απασχόληση είτε προς διάλυση, θα είναι το όγδοο και το ένατο πλοίο κατασκευής προ του 2000 που “ξεφορτώνεται” η Avin τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο της ανανέωσης του στόλου της, με συνολικό τονάζ 721.500 dwt και μέση ηλικία 23 ετών περίπου, και με έσοδα περίπου 50 εκατ. δολαρίων από τις πωλήσεις αυτές.
Παράλληλα με τις πωλήσεις αυτές, η ελληνική ναυτιλιακή έχει προχωρήσει και σε ανάλογες αγορές νεώτερων, συνήθως μεγαλύτερου μεγέθους πλοίων. Από τα τέλη του 2016 η Avin έχει δαπανήσει περί τα 135 εκατ. δολάρια για την απόκτηση εννέα μεταχειρισμένων τάνκερ συνολικής χωρητικότητας 928.000 dwt και μέσης ηλικίας 14 ετών περίπου, με τον στόλο της σήμερα να ξεπερνά τα 30 τάνκερ.
Τα πιο πρόσφατα αποκτήματα της εταιρείας, τον περασμένο Μάιο, ήταν τα πλοία United Journey (μετονομάστηκε σε Kriti Journey) και United Seas (μετονομάστηκε σε Kriti Verano), αμφότερα χωρητικότητας 112.700 dwt, κατασκευής 2009. Τα πλοία αυτά προέρχονται από τη χρεοκοπημένη Toisa του Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου, από την οποία έχουν “ψωνίσει” και άλλοι Έλληνες εφοπλιστές.
Μάλιστα, ορισμένοι ναυλομεσίτες που επικαλείται το TradeWinds αναφέρουν ότι η Avin έχει αποκτήσει και τρίτο πλοίο από τον στόλο της Toisa, το suezmax United Kalavryta (χωρητικότητας 159.100 dwt, κατασκευής 2005) έναντι 17,8 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, η συναλλαγή αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί, με την Clarksons που διαχειρίζεται την πώληση των πλοίων της Toisa να κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Πάντως, το συγκεκριμένο πλοίο φαίνεται πως δεν έχει ακόμα παραδοθεί στους νέους του ιδιοκτήτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φ. Εμπειρίκος: Η Aeolos ανανεώνει το στόλο της. Η νέα κίνηση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Βερνίκος: Νέο ναυαγοσωστικό για την Vernicos Salvage and Towage
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άγονος και ο τρίτος πλειστηριασμός του «Αίολος Κεντέρης Ι»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι Ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν στο 40,6% του συνολικού δανεισμού της ελληνικής ναυτιλίας που φτάνει τα 59,68 δισ. δολάρια – Ποια δίνει τα περισσότερα
- JPMorgan: Ρίχνει στα τάρταρα τη μετοχή της Rheinmetall μετά από υποβάθμιση και μείωση τιμής στόχου κατά -30% – Κατρακύλα -8%
- Έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε αγροτικές ενισχύσεις: Ανακτήθηκαν 16,3 εκατ. ευρώ από 27.193 δικαιούχους για το 2023
- Θεμιστοκλέους: Προκήρυξη για 1000 γιατρούς την επόμενη βδομάδα – 5.000 προκηρύξεις και 3.000 προσλήψεις Ε.Π το 2026
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.