• Business

    Β. Αποστολόπουλος στο mononews: Θα πρωταγωνιστήσουμε στις επόμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις

    Ιατρικό Αθηνών: Σε συζητήσεις με την Oaktree Capital Management για τη μαιευτική Γαία


    Για τις μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης που θα φέρει στις εταιρίες παροχή υπηρεσιών υγείας και στην Ελλάδα γενικότερα η προώθηση του ιατρικού τουρισμού, τις επεκτατικές κινήσεις του Ιατρικού Αθηνών στη Ρουμανία, αλλά και το μέλλον του κλάδου Υγείας στην Ελλάδα μίλησε στο mononews ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΔρΒασίλης Αποστολόπουλος.

    Έχοντας πάρει από το 2013 τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης που ίδρυσε ο Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος πριν από 32 χρόνια, συνεχίζει με επιτυχία και στοχευμένες κινήσεις την πολιτική εξωστρέφειας του ομίλου και επισημαίνει ότι εν μέσω κρίσης πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ. Ο κ. Αποστολόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι και στον κλάδο Υγείας οι κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι αναπόφευκτες και τόνισε ότι το Ιατρικό Αθηνών φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί.

    Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού

    Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα και ο όμιλος μας είναι πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο τομέα, έχοντας ήδη πλούσια εμπειρία μετά την νοσηλεία μεγάλου αριθμού Λίβυων τραυματιών και ασθενών την περίοδο 2011 έως 2013. “Αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά, δώσαμε εξετάσεις και πήραμε άριστα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος. Σημειώνεται δε, ότι συνολικά ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών δέχεται ετησίως 7.500 ασθενείς από 53 χώρες.

    Η δραστηριοποίηση της εταιρίας στην προσέλκυση ξένων ασθενών ξεκίνησε από το 2000, με τη δημιουργία του Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο δέχεται ασθενείς από τις γειτονικές χώρες και φροντίζει για τη μεταφορά, τη διαμονή και το follow up των εξετάσεων τους.

    dr-Vasilis-apostolopoulos-eene
    Δρ Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικό Αθηνών

    O Διευθύνων Σύμβουλος του Ιατρικού, επισκέφτηκε πρόσφατα τις ΗΠΑ, όπου ήταν ομιλητής σε διημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, με θέμα «Ο Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες  προοπτικές  του».

    Μάλιστα κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί ο κ. Αποστολόπουλος έδειξε έμπρακτα και το ενδιαφέρον του για τους Έλληνες του εξωτερικού, προσφέροντας στους ομογενείς την κάρτα «Υγεία στην πατρίδα» μέσω της οποίας θα παρέχονται υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες σε όποιους από αυτούς επισκέπτονται την Ελλάδα, όπως δωρεάν ιατρικές επισκέψεις, δωρεάν χρήση ασθενοφόρου στα επείγοντα περιστατικά και ειδικά προγράμματα ελέγχου και εξετάσεων.

    iatriko

    Ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί μία μεγάλη βιομηχανία που παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη παγκοσμίως και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να λάβει τη θέση που της αρμόζει στο διεθνή χάρτη, επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος. Παράλληλα τονίζει ότι από το 2012 η πολιτεία άρχισε να ασχολείται με τον ιατρικό τουρισμό, ωστόσο για να δείξουμε τις υποδομές που διαθέτουμε ως χώρας και να έχουμε αποτελέσματα χρειάζεται συλλογική προσπάθεια.

    Αξίζει να σημειωθεί, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι υπάρχουν χώρες όπως η Κολομβία, η Ταϊλάνδη και η Ουγγαρία, που έχουν καταφέρει να αποσπάσουν μερίδιο από τον παγκόσμιο ιατρικό τουρισμό. Μάλιστα στάθηκε και στο παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία έδωσε κίνητρα στις επιχειρήσεις του κλάδου υγείας προκειμένου να τις βοηθήσει να αναπτυχθούν στον ιατρικό τουρισμό.

    aposrtolopoulos kai roi
    Βασίλης και Ρόη Αποστολοπούλου

    Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ομίλου χαρακτηρίζει ως μέγιστο αγκάθι στην προσπάθεια ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, την επιβολή του ΦΠΑ 24% στις ιατρικές υπηρεσίες, καθώς αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τη χώρα μας, δεδομένου ότι στο εξωτερικό ο αντίστοιχος φόρος είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μηδενικός ενώ σε ορισμένες χώρες που υφίσταται, μπορεί να φτάσει μέχρι 8%. Αυτό συνεπάγεται ότι οι τιμές των υπηρεσιών είναι δύσκολο να διαμορφωθούν σε ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με τα κράτη που δεν επιβαρύνονται από ΦΠΑ.

    Η περαιτέρω ανάπτυξη στη Ρουμανία

    Πρόσφατα ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών ισχυροποίησε περαιτέρω την παρουσία του στη Ρουμανία δημιουργώντας, σε συνεργασία με την ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, την κλινική Medsana – Genesis Athens, η οποία προσφέρει όλο το φάσμα ιατρικών υπηρεσιών σχετικά με γυναικολογικά θέματα και υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    “Η Ρουμανία είναι μία χώρα που ξεπέρασε την κρίση και τώρα εμφανίζει μεγάλη ανάπτυξη”, επισήμανε στο mononews ο κ. Αποστολόπουλος. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στη γειτονική χώρα 20 χρόνια και διαθέτει ήδη εκεί μέσω της θυγατρικής του εταιρίας με την επωνυμία «Medsana», τρία διαγνωστικά κέντρα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις αυτές είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, χωρίς δανεισμό από τη μητρική εταιρία.

    Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

    Η εταιρία ιδρύθηκε το 1984 με τη δημιουργία του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από τον Δρ. Γεώργιο Αποστολόπουλο. Βασικός στόχος ήταν η παροχή υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας, κάτι που συνεχίζει να τηρεί παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος υγείας λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

    Δρ. Αποστολόπουλος Γεώργιος: Πρόεδρος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
    Δρ. Αποστολόπουλος Γεώργιος: Πρόεδρος ΔΣ του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

    Μάλιστα, όπως τόνισε στο mononews ο Βασίλης Αποστολόπουλος, ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει σημαντικές κινήσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά μέχρι το σημείο που δεν επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών του.

    Παράλληλα, με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση του στον κλάδο υγείας εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, έχει πραγματοποιήσει εν μέσω κρίσης επενδύσεις αξίας 30 εκατ. ευρώ.

    Στην Ελλάδα ο Όμιλος διαθέτει 8 υπερσύγχρονες νοσηλευτικές μονάδες, με συνολικά 1.200 κλίνες, ένα δίκτυο από 2.800 έγκριτους ιατρούς και 3.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

    Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1991, ενώ από το 2007 στο μετοχικό του κεφάλαιο συμμετέχει ο  κορυφαίος Όμιλος Yγείας της Eυρώπης,  Asklepios Kliniken GmbH.



    ΣΧΟΛΙΑ