• Business

    UniCredit: Αυξάνει τον μισθό του CEO της κατά 30% μετά το ισχυρό 2022

    • Bloomberg
    Andrea Orcel

    Andrea Orcel


    Η UniCredit αύξησε την αποζημίωση του Διευθύνοντος Συμβούλου Andrea Orcel κατά 30%, καθιστώντας τον ένα από τα καλύτερα αμειβόμενα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη στην Ευρώπη.

    Πρόκειται να λάβει βασική αμοιβή 3,25 εκατομμυρίων ευρώ (3,5 εκατομμύρια δολάρια) φέτος έναντι 2,5 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Θα λάβει επίσης μεταβλητές αποδοχές ύψους έως και 6,5 εκατομμυρίων ευρώ εάν η τράπεζα υπερβεί τους στόχους του 2023, ενώ το ποσό θα περιοριστεί στα 4,25 εκατομμύρια ευρώ —χαμηλότερα από το μπόνους του 2022— εάν πληροί μόνο τους στόχους, αφήνοντας τη συνολική του αποζημίωση σταθερή σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, υποστήριξαν οι ίδιες πηγές.

    Η UniCredit πλήρωσε στον Orcel μπόνους 5 εκατομμυρίων ευρώ για πέρυσι, τον μέγιστο στόχο που είχε θέσει η τράπεζα, ανεβάζοντας τη συνολική του αποζημίωση για το 2022 στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, κατά τις πληροφορίες. Εκπρόσωπος της UniCredit αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Η αμοιβή του Orcel από την UniCredit στο ανώτατο όριο πραγματοποιήθηκε σε ένα έτος κατά το οποίο η τράπεζα σημείωσε κέρδη υψηλότερα από το αναμενόμενο, ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μείωσε το συνολικό κόστος κατά 2% και αύξησε τις πληρωμές των μετόχων κατά 40%.

    Από τότε που ανέλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο Orcel, 59 ετών, έχει προχωρήσει σε κατάργηση τμημάτων και θέσεων εργασίας σε μη βασικές τοποθεσίες, προσπαθώντας παράλληλα να επικεντρωθεί σε πιο προσοδοφόρα προϊόντα και δραστηριότητες με πλεονέκτημα.

    Europe's Top Bankers | Bank chiefs were awarded millions of euros for their performance in 2022
    Οι επικεφαλής τραπεζών αμείφθηκαν με εκατομμύρια ευρώ για τις επιδόσεις τους το 2022

    Η αμοιβή του Orcel, εν τω μεταξύ, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης, με τον σύμβουλο μετόχων Glass Lewis να αντιτίθεται στο αρχικό μπόνους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος ζήτησε η πάγια αμοιβή του να παραμείνει αμετάβλητη το επόμενο έτος, αφού η τράπεζα πρότεινε αύξηση.

    Στο μεταξύ, ο Orcel εξακολουθεί να εμπλέκεται σε μια διαφωνία αμοιβών με την ισπανική Banco Santander SA, με το ισπανικό δικαστήριο να αποφασίζει ότι η τράπεζα πρέπει να αποζημιώσει τον Ιταλό τραπεζίτη με 43 εκατομμύρια ευρώ για την απόσυρση της προσφοράς της να του δώσει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

    Η αμοιβή της προέδρου της Santander, Ana Botin, για το 2022 ήταν μεγαλύτερη από 11 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε η τράπεζα την Τετάρτη. Ο ακαθάριστος μισθός της θα αυξηθεί κατά 3% φέτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τράπεζας.

    Διαβάστε ακόμη:

    UniCredit: Τα καλύτερα κέρδη της δεκαετίας- Θα διαθέσει στους μετόχους 5,25 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ