• Business

    Uni-Pharma: Στα €6,1 εκατ. τα καθαρά κέρδη με αύξηση 145% για τη χρήση 2019 – Τα σχέδια για τη χλωροκίνη και τη Uni-herbo

    • του Λευτέρη Πέτσα, Οικονομικού Διευθυντή του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη


    Σημαντική ενίσχυση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη παρουσίασε η φαρμακοβιομηχανία Uni-Pharma, κατά τη χρήση 2019 σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της.

    Συγκεκριμένα η εταιρεία παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 12,2%, στα 73,9 εκατ. ευρώ, από 65,9 εκατ. το 2018 και αύξηση του μικτού περιθωρίου της στο 40%, από 38% αντίστοιχα.

    Αναφορικά με την λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας, τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων, αποσβέσεων, Rebate & Clawback (adjusted EBITDA) αυξήθηκαν κατά 22%, στα 18,5 εκατ. ευρώ, από 15,2 εκατ. ευρώ το 2018 με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται στο 25% από 23% πέρυσι – επιτυγχάνοντας την συγκράτηση  μεγάλου μέρους των λειτουργικών  εξόδων αλλά και την αποδοτικότερη λειτουργία των εργοστασίων.

    Σημαντική αύξηση παρουσίασαν και τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) τα οποία ανήλθαν στα 8,2 εκατ. ευρώ, από 3,6 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, αυξημένα κατά 128%, ενώ το περιθώριο ΕΒΤ  αυξήθηκε στο 11,2% από 5,6% το 2018.

    Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν τα καθαρά κέρδη της εταιρείας τα οποία διαμορφώθηκαν στα 6,1 εκατ. ευρώ, από 2,5 εκατ. ευρώ το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 145%. Το αντίστοιχο ποσοστό καθαρού κέρδους διπλασιάστηκε και ανήλθε στο 8,2%, από 3,8% πέρυσι.

    Ταυτόχρονα τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 9,6%, στα 67,7 εκατ. ευρώ από 61,7 εκατ. ευρώ το 2018, ενισχύοντας σημαντικά την κεφαλαιακή της βάση.

    Στα τέλη του 2019, ο όμιλος ολοκλήρωσε το επενδυτικό του πλάνο αξίας 20 εκατ. ευρώ που αφορούσε  την επέκταση και ριζική ανακαίνισή τόσο των κτιριακών εγκαταστάσεων όσο  και την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού του ιστορικού εργοστασίου επί της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στην ΒΙ.ΠΕ. Κηφισιάς, διπλασιάζοντας της παραγωγική του ικανότητα.

    Ταυτόχρονα τον Απρίλιο του ίδιου έτους η εταιρεία προχώρησε στην ίδρυση της Uni-herbo A.E.Β.E., 100% θυγατρική της Uni-Pharma, αγοράζοντας 14 στρέμματα στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Η Uni-herbo θα ασχολείται με την παραγωγή εκχυλισμάτων από αρωματικά φυτά αλλά και φαρμακευτικής κάνναβης, μιας πολύ ανερχομένης αγοράς παγκοσμίως, εκμεταλλευόμενη την τεχνογνωσία της από την βιομηχανία φαρμάκου καθώς επίσης και το δίκτυο πωλήσεων. Η  συνολική επένδυση θα φτάσει τα 8 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω νέα καθετοποιημένη μονάδα της Uni-herbo θα λειτουργεί επίσης και ως Ινστιτούτο Μελέτης φαρμακευτικών φυτών για νέους επιστήμονες.

    Αξίζει να τονιστεί ότι στην αρχή της έλευσης της πανδημίας του SARS – CoV-2 στην Ελλάδα, η εταιρεία προέβη σε δωρεά 24 εκατ. δόσεων του φαρμάκου Unikinon στο ελληνικό κράτος και 60.000 δόσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η χλωροκίνη, δραστική ουσία του Unikinon, σύμφωνα με τους επιστήμονες εκτιμάται ότι αποτελεί μία επιτυχή θεραπεία για την αντιμετώπιση του COVID -19 και έχει ενταχθεί στα θεραπευτικά πρωτόκολλα πολλών ασθενών στα νοσηλευτήρια.

    Η Uni-Pharma, μάλιστα, υλοποιεί το διάστημα αυτό, κλινική μελέτη ανοικτού τύπου για την χλωροκίνη, με την ονομασία HOPE, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία αναφοράς, προκειμένου να αναδειχθούν ακόμη περισσότερα τα κλινικά και επιστημονικά δεδομένα της δραστικής ουσίας.

    Αναφορικά με τον αντίκτυπο της COVID-19 στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, το εννεάμηνο του 2020 η εταιρεία καταγράφει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 9% διατηρώντας σταθερές τις προβλέψεις  τις για το υπόλοιπο του έτους τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κερδοφορία.

    Η Uni-pharma εξάλλου, ναυαρχίδα του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, αποτελεί από το 2016 υπερήφανο μέλος του UN Global Compact, του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, ακολουθώντας πιστά τις διακηρυγμένες Αρχές του. Μεταξύ αυτών, η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη, η κατάργηση της παιδικής εργασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ