• Business

    Οι τράπεζες θα σας διαγράψουν 4 δισ δάνεια. Δείτε πώς


    Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων εξακολουθεί να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα σήμερα για τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών, και μολονότι στα έξι χρόνια κρίσης που έχουν προηγηθεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν πραγματικά εκτοξευθεί, καθώς όλο και περισσότεροι αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, και παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ουσιαστικά μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για την «ανακούφιση» των χαρτοφυλακίων τους από το δυσβάσταχτο βάρος των «κόκκινων» δανείων. Όμως αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει σταδιακά από το ερχόμενο έτος.

    Όπως αναφέρουν στο mononews.gr τραπεζικές πηγές, μέσα στο 2017 οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν σε διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους κοντά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2018 και το 2019 η διαδικασία αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω, καθώς προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει έντονα και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Ίσως μάλιστα οι τράπεζες να ήταν πιο πρόθυμες να προχωρήσουν σε ακόμα περισσότερες διαγραφές δανείων, αν εισακουστεί το αίτημά τους να μπορεί να συμψηφιστεί μέρος της ζημίας που υφίστανται από διαγραφή δανείων για τα οποία έχουν σχηματίσει προβλέψεις με τον αναλογούντα αναβαλλόμενο φόρο, όχι μόνο εντός πενταετίας, αλλά εντός δεκαετίας ή και ακόμα περισσότερο, ώστε να υπάρχει μία πιο ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τράπεζες αναμένεται να κινηθούν πολύ επιφυλακτικά όσον αφορά στη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες, αφού για να προχωρήσουν δυναμικά σε τέτοιες κινήσεις θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μία σταθερά πτωτική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμη πολλά δάνεια που δεν είναι πλήρως καλυμμένα από προβλέψεις, και επομένως ακόμα και αν μειωθούν οι προβλέψεις θα πρέπει τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν από αυτές να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τέτοια υποκαλυμμένα δάνεια. Αυτό ισχύει ειδικά για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, πολλά από τα οποία είναι καλυμμένα σε ποσοστό ακόμα και μόλις 20%.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μνημόνιο: “Σβήνουν” οι συνταξιούχοι, τελειώνει το ΕΚΑΣ – Μειώσεις χωρίς όριο το 2017

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Νέες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Στουρνάρας: Σε νέα αναπτυξιακή φάση η ελληνική οικονομία!



    ΣΧΟΛΙΑ