• Business

    Το πετρέλαιο πέφτει ξανά σε… τοίχο


    Η εντυπωσιακή άνοδος της τιμής του πετρελαίου φαίνεται πως δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία ξαφνική… αναλαμπή, καθώς σήμερα καταγράφεται νέα μεγάλη πτώση, που απειλεί να «σβήσει» τη χθεσινή μεγάλη άνοδο, που έφτασε το 3,5%.

    Αυτήν την ώρα η τιμή του αργού νωρίτερα κινείτο στα 37,50 δολάρια ανά βαρέλι, σε ποσοστό άνω του 1,10%, ενώ το μπρεντ κινείται επίσης πτωτικά, στα 40,34 δολάρια ανά βαρέλι (-1,22%).

    oil1 oil2

    Το πετρέλαιο άρχισε να ανακάμπτει ξανά πριν από δύο εβδομάδες, μετά από μία παρατεταμένη πτωτική πορεία 18 μηνών, καθώς κάποιοι αναλυτές πίστευαν πως επιτέλους η τιμή του είχε πιάσει «πάτο» και θα άρχιζε να ανεβαίνει. Και πράγματι, η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως η σημερινή πτώση φαίνεται να επιβεβαιώνει την εκτίμηση πολλών αναλυτών ότι αυτό το ανοδικό ράλι ήταν προσωρινό και δεν θα έχει συνέχεια.

    Την άποψη αυτή εξέφρασε μάλιστα πρόσφατα και ο Norbert Rucker της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, σημειώνοντας:

    «Η μείωση του κόστους του σχιστολιθικού πετρελαίου, η επιστροφή του Ιράν και το άνοιγμα της αγοράς του Μεξικού υποδεικνύουν ότι τα αποθέματα θα παραμείνουν άφθονα για περισσότερο, επισκιάζοντας τις περικοπές επενδύσεων της βιομηχανίας για την ώρα. Οι φόβοι για υπερπληθώρα πετρελαίου υποβαθμίστηκαν τελευταία με την προσοχή της αγοράς πετρελαίου να μετακινείται από την απαισιοδοξία για τα άφθονα αποθέματα στην αισιοδοξία για τη μειούμενη παραγωγή των ΗΠΑ. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου αντιμετωπίζουν μία βραχυπρόθεσμη άνοδο, αλλά όχι μακροπρόθεσμη ανάκαμψη, όμως βλέπουμε περαιτέρω δυνατότητες ανόδου εν ευθέτω χρόνω».



    ΣΧΟΛΙΑ