• Business

    Το Ντουμπάι αποσύρει τον φόρο 30% στις πωλήσεις αλκοόλ

    • NewsRoom


    Το Ντουμπάι βάζει τέλος στον φόρο του 30% στις πωλήσεις αλκοόλ την Κυριακή και θα καταργήσει τις απαιτούμενες άδειες για την πόση αλκοολούχων ποτών, τερματίζοντας μια μακροχρόνια πηγή εσόδων για την άρχουσα οικογένεια των Αλ Μακτούμ, σε μια κίνηση για την τόνωση του τουρισμού στο εμιράτο.

    Η ξαφνική ανακοίνωση ήρθε την Πρωτοχρονιά από τους δύο επίσημους λιανοπωλητές αλκοόλ του Ντουμπάι, οι οποίοι συνδέονται με το κράτος, έπειτα από κυβερνητικό διάταγμα του οίκου των Αλ Μακτούμ. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αναγνώρισαν αμέσως την απόφαση και δεν απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις του Associated Press.

    Η πρωτοβουλία, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, θα διαρκέσει ένα χρόνο και έχει χαρακτηριστεί ως δοκιμαστική  από στελέχη του κλάδου που ενημερώθηκαν για την απόφαση.

    Η κίνηση ακολουθεί χρόνια χαλάρωσης των κανονισμών σχετικά με το αλκοόλ στο εμιράτο του Ντουμπάι,  το οποίο πλέον πουλά αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ημέρας το Ραμαζάνι ενώ άρχισε να παρέχει παράδοση κατ’ οίκον κατά τη διάρκεια των lockdown στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού. .

    Οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών έχουν χρησιμεύσει εδώ και πολύ καιρό στην τόνωση της οικονομίας του Ντουμπάι, ενός κορυφαίου ταξιδιωτικού προορισμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εδρεύει η αεροπορική εταιρεία Emirates.

    Η πόλη αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από πλουσιότερους γείτονες που επιδιώκουν να απαλλαγούν από την εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες αναπτύσσοντας τομείς υπηρεσιών – όπως η φιλοξενία και τα χρηματοοικονομικά – που είναι εδώ και καιρό ο βασικός πυλώνας της οικονομίας του φτωχού σε πετρέλαιο Ντουμπάι.

    Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου στο κοντινό Κατάρ, τα μπαρ του Ντουμπάι προσέλκυσαν οπαδούς του ποδοσφαίρου που μετακινούνταν στη γειτονική χώρα.

    Ωστόσο, οι τιμές των αλκοολούχων ποτών ήταν ιδιαίτερα υψηλές, με μια πίντα μπύρας να φτάνει εύκολα πάνω από τα $10 σε ένα μπαρ, με άλλα ποτά να τρέχουν ακόμα πιο ψηλά. Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η απόφαση θα προκαλούσε πτώση της τιμής στα καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ ή εάν θα επηρέαζε μόνο όσους το αγοράζουν από τους λιανοπωλητές.

    Η διανομέας αλκοόλ Maritime and Mercantile International, η οποία αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ομίλου Emirates, έκανε την ανακοίνωση σε μια δήλωση.

    «Από τότε που ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας στο Ντουμπάι πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, η προσέγγιση του εμιράτου παρέμεινε δυναμική, ευαίσθητη και χωρίς αποκλεισμούς για όλους», δήλωσε ο Tyrone Reid της MMI. «Αυτοί οι πρόσφατα ενημερωμένοι κανονισμοί είναι καθοριστικοί για τη συνέχιση της διασφάλισης της ασφαλούς και υπεύθυνης αγοράς και κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στο Ντουμπάι και τα ΗΑΕ».

    Μια διαφήμιση που ανέβασε η MMI παρότρυνε τους πελάτες να αγοράσουν από τα καταστήματά της, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται πλέον να πηγαίνετε έξω στα άλλα εμιράτα».

    Η African & Eastern, η δεύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης οινοπνευματωδών ποτών που πιστεύεται ότι τουλάχιστον εν μέρει κατέχεται από το κράτος ή συνδεδεμένες εταιρείες, ανακοίνωσε επίσης τη λήξη του δημοτικού φόρου και των τελών άδειας.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ντουμπάι, οι μη μουσουλμάνοι πρέπει να είναι 21 ετών και άνω για να καταναλώνουν αλκοόλ. Μάλιστα, θα πρέπει να φέρουν πλαστικές κάρτες που εκδίδονται από την αστυνομία του Ντουμπάι που τους επιτρέπουν να αγοράζουν, να μεταφέρουν και να καταναλώνουν μπύρα, κρασί και ποτό. Διαφορετικά, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και σύλληψη — παρόλο που το τεράστιο δίκτυο μπαρ, νυχτερινών κέντρων και σαλονιών του σεΐχη σχεδόν ποτέ δεν ζητά να δει την άδεια. Πλέον οι άδειες θα είναι ελεύθερες.

    Πάντως, το σχετικά φιλελεύθερο Ντουμπάι είναι μια εξαίρεση μεταξύ των υπόλοιπων στην περιοχή. Το Sharjah, ένα εμιράτο που συνορεύει με το Ντουμπάι στα βόρεια, απαγορεύει το αλκοόλ, όπως και τα κοντινά έθνη του Ιράν, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας.

    Το Άμπου Ντάμπι, η πρωτεύουσα των πλούσιων σε πετρέλαιο ΗΑΕ, τερμάτισε το σύστημα άδειας χρήσης αλκοόλ τον Σεπτέμβριο του 2020.

    Η ανακοίνωση ήρθε επίσης την Κυριακή καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προετοιμάζονται να εισαγάγουν εταιρικό φόρο 9% τον Ιούνιο πέρα ​​από άλλα τέλη και χρεώσεις, αποφεύγοντας τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων.

    Πηγή: AP, Financial Times



    ΣΧΟΛΙΑ