• Business

    Το Κατάρ αγοράζει το εμβληματικό Plaza Hotel για 600 εκατ. δολάρια (pics)


    Το Κατάρ, το μικρό αλλά πολύ πλούσιο κράτος του Περσικού Κόλπου, έκλεισε συμφωνία για την αγορά του πιο εμβληματικού κτηρίου της Νέας Υόρκης, το Plaza Hotel, για 600 εκατ. δολάρια – προσθέτοντας στις πολυτελείς ιδιοκτησίες του ένα σπάνιο απόκτημα που ανήκε άλλοτε στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

    Η κρατική εταιρία του Κατάρ, Katara Holding, πρόκειται να αποκτήσει την πλήρη κυριότητα του ξενοδοχείου, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου του 75% που ανήκει στην ινδική εταιρία Sahara India Pariwar, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

    Αποτέλεσμα εικόνας για the plaza hotel

    Την τελευταία δεκαετία, το Κατάρ αγοράζει γνωστά ξενοδοχεία και πολυτελή ακίνητα στη Δύση, όπως το Savoy και το Connaught στο Λονδίνο. Το επενδυτικό του ταμείο, το Qatar Investment Authority (QIA), έχει ήδη επενδύσει σε μεγάλες εταιρίες της Δύσης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και ο μεταλλευτικός γίγαντας Glencore.

    Αποτέλεσμα εικόνας για the plaza hotel

    Η συμφωνία του ξενοδοχείου Plaza είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην αγορά ακινήτων της Δύσης από το Κατάρ, από τότε που επιβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, που θεωρούν ότι η Ντόχα στήριζε την τρομοκρατία.

    Το Plaza Hotel

    Η κατασκευή του Plaza Hotel ξεκίνησε το 1883 στη Νέα Υόρκη, όταν οι κατασκευαστές ξέμειναν από διαθέσιμα χρήματα. Η New York Life Insurance Company εξαγόρασε τότε το έργο και προσέλαβε τους καλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής εκείνης, τους McKim, Mead & White, για να ολοκληρώσουν το ξενοδοχείο, το οποίο τελικά άνοιξε το 1890.

    Ο Τραμπ είχε αγοράσει το Plaza το 1998 για 340 εκατ. δολάρια, αλλά αναγκάστηκε να το πουλήσει σε ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας πρίγκιπας Αλαουίντ μπιν Ταλάλ, πριν από 20 και πλέον χρόνια. Ο πρίγκιπας Αλαουίντ παρέμενε μέτοχος μειοψηφίας στο ξενοδοχείο πριν από τη συμφωνία με το Κατάρ.

    Αποτέλεσμα εικόνας για the plaza hotel

    Στο πελατολόγιο του Plaza περιλαμβάνονταν οι Beatles και η Μάρλεν Ντίτριχ, που κάποτε έδωσε παράσταση σε αυτό. Εκεί είχε γίνει και ο γάμος του Τραμπ με την Μάρλα Μέιπλς, το 1993.

    Στο ξενοδοχείο έχουν πραγματοποιηθεί και γυρίσματα ταινιών, όπως το θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ του 1959 «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων» , το «Άρωμα γυναίκας» του 1991 με τον Αλ Πατσίνο και ο «Βασιλιάς της Νέας Υόρκης» του 1990 με τον Κρίστοφερ Γουόκεν.

    Αποτέλεσμα εικόνας για the plaza hotel



    ΣΧΟΛΙΑ