• Business

    Τι συμβαίνει με την Αγγελική Φράγκου και έχει συνεχώς προβλήματα;

    Αγγελική Φράγκου Navios

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Maritime Partners


    Σίγουρα η Αγγελική Φράγκου δεν θα θυμάται το 2016 σαν μία από τις καλύτερες χρονιές της ζωής της. Μάλλον το αντίθετο… Τον περασμένο Απρίλιο η Navios Maritime Holdings, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός «τσουνάμι» αντιδράσεων, όταν, αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα λόγω των δυσκολιών στην αγορά, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας για τον δανεισμό της από τη θυγατρική της, Navios Maritime Acquisition, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, με όρους που στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίστηκαν «υπερβολικά γενναιόδωροι», σε σημείο που πολλοί έκαναν λόγο για ένα «πακέτο διάσωσης» της μητρικής εταιρείας.

    Οι αντιδράσεις κατά της συμφωνίας αυτής ήταν τόσο έντονες, που μέτοχοι της Navios Acquisition έφτασαν στο σημείο να προσφύγουν στην αμερικανική δικαιοσύνη, προκειμένου να ακυρωθεί, με αποτέλεσμα η μητρική εταιρεία τελικά να υπαναχωρήσει, αν και υπερασπιζόμενη τους όρους της συμφωνίας.

    Βέβαια, τελικά η ιστορία αυτή φαίνεται πως θα έχει… happy end, καθώς τον περασμένο μήνα η Navios Holdings επανήλθε με μία νέα συμφωνία δανειοδότησης και πάλι από τη θυγατρική της, όμως αυτή τη φορά με καλύτερους όρους, που οι αναλυτές υποδέχθηκαν σαφώς με μεγαλύτερη ικανοποίηση.

    Τον Μάιο, η Αγγελική Φράγκου δέχθηκε διπλό «χτύπημα» από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος μέσα σε μία εβδομάδα υποβάθμισε το outlook της Navios Acquisition σε negative και το αξιόχρεο της Navios Maritime Partners από «Β2» σε «Β3», επικαλούμενη τα προβλήματα ρευστότητας και τον κίνδυνο μετάδοσης λόγω των δυσκολιών της μητρικής εταιρείας.

    Τον Αύγουστο, τα αποτελέσματα β’ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι εταιρείες του ομίλου Navios ήταν απογοητευτικά: η μητρική Navios Maritime Holdings κατέγραψε διεύρυνση των καθαρών ζημιών της στα 26,41 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 24,81 εκατ. δολαρίων το β’ τρίμηνο του 2015, ενώ τα έσοδά της μειώθηκαν στα 105,7 εκατ. δολάρια έναντι 119,8 εκατ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2015. Η Navios Acquisition κατέγραψε μειωμένα κέρδη ύψους 12,2 εκατ. δολαρίων, έναντι κερδών ύψους 26,4 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015 και ύψους 23,8 εκατ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Η Navios Maritime Partners ανακοίνωσε έσοδά μειωμένα κατά 20,5%, στα 44,9 εκατ. δολάρια, έναντι 56,5 εκατ. δολαρίων σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.

    Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η χρεοκοπία του νοτιοκορεάτικου κολοσσού Hanjin Shipping, στον οποίο η Navios Partners είχε ναυλώσει δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων – αν και η έκθεση της Αγγελικής Φράγκου στην Hanjin δεν είναι τόσο μεγάλη όσο άλλων ναυτιλιακών εταιρειών, όπως η Danaos Shipping του Γιάννη Κούστα, που έχει ναυλώσει οκτώ πλοία στην νοτιοκορεατική εταιρεία.

    Και τώρα, η Αγγελική Φράγκου έχει μπλεξίματα και με την ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς οι εισαγγελείς διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης άσκησαν σε βάρος της ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αναφορικά με δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να δόθηκε χωρίς εξασφαλίσεις από την τράπεζα Marfin στην επενδυτική εταιρία IRF, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου.

    Μάλλον η Ελληνίδα εφοπλίστρια θα σκέφτεται ήδη «να φύγει αυτή η χρονιά και να μην ξαναγυρίσει»

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/sokari-protasi-gia-foro-50-sta-adilota-kefalea-simfonia-dichos-noima-meta-apo-7-chronia-krisis/79955



    ΣΧΟΛΙΑ