• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τι σχέση έχουν τα αρνίσια παϊδάκια με το Brexit;

    • Bloomberg


    Για τα πρόβατα στο αγρόκτημα του Alan Hutton έξω από το Basingstoke, το αποτέλεσμα του Brexit είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

    Ο Hutton, ο οποίος εκμεταλλεύεται περίπου 1.000 στρέμματα σε καταπράσινους λόφους στη νότια Αγγλία, ειδικεύεται στην εκτροφή προβατίνων για αναπαραγωγή. Όπως πολλοί αγρότες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εμπορική συμφωνία, κάτι που θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη ζωή του.

    Ο Hutton λέει ότι θα στείλει περίπου τα μισά από τα 150 ζωντανά του στην αγορά κρέατος εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Έχει ήδη πουλήσει προκαταβολικά μερικά από τα σιτηρά του για να κλειδώσει την τιμή και έχει μαζέψει στοκ από λιπάσματα και φυτοφάρμακα για περίπου έναν χρόνο.

    «Θα πουλούσαμε τα λευκά για κρέας επειδή δεν θα υπήρχε καμία ζήτηση για να πωληθούν ως δυνητικές μαμάδες για το επόμενο έτος», είπε σε μια συνέντευξη στο αγρόκτημα του, δείχνοντας τις προβατίνες που βοσκούσαν λίγο παραπέρα: «Η βιομηχανία προβάτων πιθανότατα θα συρρικνωθεί μαζικά».

    Τα πρόβατα αποτελούν μέρος του τοπίου της Βρετανίας από τους αρχαίους χρόνους. Η βιομηχανία μαλλιού ευδοκιμεί από τότε που οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στη χώρα, το 55 π.Χ., και το αρνί εξακολουθεί να είναι βασική σταθερά στη βρετανική κουζίνα, είτε σε ένα παραδοσιακό κυριακάτικο ψητό είτε σε αρνίσια παϊδάκια σερβιρισμένα με σάλτσα μέντας. Όμως, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος αγροτικής εκμετάλλευσης, τα πρόβατα μπορεί να πληγούν σοβαρά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

    Οι Βρετανοί αγρότες εξάγουν περίπου το 30% του αρνιού που παράγουν και σχεδόν όλη αυτή η ποσότητα κατευθύνεται προς την ΕΕ, ιδίως τη Γαλλία και τη Γερμανία. Χωρίς εμπορική συμφωνία, αυτοί οι βασικοί αγοραστές θα στραφούν γρήγορα αλλού λόγω των δασμών που αυξάνουν το κόστος έως και κατά 48%, σύμφωνα με μελέτη του Συμβουλίου Ανάπτυξης της Γεωργίας και της Κηπευτικής (ADHB).

    Κατά συνέπεια, το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει με υπερβολική ποσότητα κρέατος, που θα ρίξει τις τιμές. Η AHDB εκτιμά ότι οι τιμές θα μειωθούν κατά 30% μέχρι το 2025.

    Ακόμα, με έξι εβδομάδες να απομένουν μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης της 29ης Μαρτίου, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Ορισμένοι αγρότες ενδέχεται να δυσκολευτούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς κρατική στήριξη, δήλωσε ο Dylan Bradley, ανώτερος αναλυτής της Informa Agribusiness Intelligence στο Λονδίνο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται με τους εκτροφείς προβάτων για να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να συνεχίσουν την εμπορική τους δραστηριότητα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.

    Με την πάροδο του χρόνου, οι αγρότες θα μπορούσαν επίσης να βρουν νέους εξαγωγικούς προορισμούς, όπως η Κίνα, όπου το αρνίσιο κρέας είναι δημοφιλές σε ζεστά φαγητά, σύμφωνα με τον Blake Holgate, αναλυτή της Rabobank στη Νέα Ζηλανδία.

    Για μερικούς Βρετανούς εκτροφείς προβάτων, και ιδιαίτερα στους λόφους της Ουαλίας, υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις. Σε αντίθεση με τους καλλιεργητές σποροπαραγωγικών φυτών, οι οποίοι μπορούν να αλλάζουν το μείγμα των εκτάσεων τους κάθε χρόνο, πολλά πρόβατα εκτρέφονται σε φτωχό έδαφος. Περισσότερη από το ήμισυ της βρετανικής γεωργικής γης είναι κατάλληλη μόνο για βόσκηση προβάτων και βοοειδών, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Προβάτων.

    Προς το παρόν, οι περισσότεροι αγρότες κάνουν ό,τι μπορούν για να προετοιμαστούν και κρατιούνται γερά με την ελπίδα ότι θα περάσει μια συμφωνία, δήλωσε ο Hugh Broom, ο οποίος εκτρέφει μερικές εκατοντάδες πρόβατα στο Surrey. Έχει ήδη συγκεντρώσει εμβόλια για τα ζώα του, που συνήθως εισάγει από την Ευρώπη, και εξετάζει τρόπους διαφοροποίησης της επιχείρησής του.

    «Αν η συμφωνία δεν λειτουργήσει, μπορώ να σκεφτώ πολλούς να ανακοινώνουν ότι θα εγκαταλείψουν την εκτροφή προβάτων», λέει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   «Αναδίπλωση» από Βερολίνο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς της Deutsche Bank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αυτές είναι οι πιο φιλικές πόλεις προς την τεχνολογία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Amazon: Κατέρρευσε το σχέδιο δεύτερης έδρας στη Νέα Υόρκη – Αναταραχή στους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες



    ΣΧΟΛΙΑ