• Business

    Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της Jetoil


    Κούρεμα χρεών ύψους 100,5 εκατ. ευρώ αποδέχθηκαν οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) στο πλαίσιο της συμφωνίας πώλησης της Jetoil του ομίλου Μαμιδάκη στην αυστριακή Cetracore.

    Το σχέδιο εξυγίανσης που εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, προβλέπει επίσης την υλοποίηση ενός φιλόδοξου business plan από τη νέα εταιρεία που φέρει την επωνυμία «Cetracore- Jet oil Aνώνυμη Εταιρία Πετρελαιοειδών» και τον διακριτικό τίτλο «Cetracore-Jetoil AE» ως 100% θυγατρική της Cetracore Energy, για επέκταση των πωλήσεων χονδρικής και διπλασιασμό των πρατηρίων που θα λειτουργούν με το σήμα της Jetoil και σήμερα αριθμούν τα 96.

    H νέα εταιρία στον έλεχγο της οποίας έχει περιέλθει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της Jetoil και τμήμα του παθητικού της έναντι 107 εκατ. ευρώ θα προμηθεύεται το 80% των αναγκών της σε πρώτες ύλες από την μητρική εταιρία Cecratore της οποίας μέτοχος με ποσοστό 20% είναι η ρωσική Rosneft. Mάλιστα η Cetracore έχει ήδη εξασφαλίσει την διαθεσιμότητα εισαγόμενων καυσίμων για τα επόμενα τρία έτη, καθώς όπως αναφέρεται στο business plan η νέα εταιρεία θα έχει πρόσβαση στην αγορά πετρελαιοειδών από αυτή.

    Σε ότι αφορά το σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών, το κούρεμα για τις τράπεζες φθάνει το 77%, καθώς από 130,3 εκατ. ευρώ σύνολο δανεισμού, οι οφειλές απομειώθηκαν κατά 100,5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο της οφειλής θα καταβληθεί από τους παλαιούς μετόχους ή τη νέα εταιρεία. Πρόσθετο κούρεμα ύψους 72,5 εκατ. ευρώ υπέστησαν οι τράπεζες Alpha, Eurobank και Πειραιώς, μετά την απομείωση του ομολογιακού δανείου ύψους 127,3 εκατ. ευρώ το μεγαλύτερο μέρος του οποίου και συγκεκριμένα 58,8 εκατ. ευρώ είχαν αναληφθεί από την Alpha Bank, 32,7 εκατ. ευρώ από τη Eurobank και 35,8 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς. Αναλυτικά όπως προβλέπει η συμφωνία οι οφειλές προς την Alpha Bank ύψους 40,1 εκατ. ευρώ απομειώθηκαν κατά 32,8 εκατ. ευρώ, οι οφειλές προς την Εθνική ύψους 65,5 εκατ. ευρώ απομειώθηκαν κατά 53,3 εκατ. ευρώ, οι οφειλές προς τη Eurobank ύψους 18,6 εκατ. ευρώ απομειώθηκαν κατά 8,5 εκατ. ευρώ και οι οφειλές ύψους 6 εκατ. ευρώ προς την τράπεζα Πειραιώς απομειώθηκαν κατά 5,9 εκατ. ευρώ.

    Ακόμη μεγαλύτερο και συγκεκριμένα στο 97,5% φθάνει το κούρεμα των απαιτήσεων για τους προμηθευτές, οι βασικότεροι εκ των οποίων είναι τα ΕΛΠΕ με απαιτήσεις 21,5 εκατ. ευρώ και η Totsa Total Oil Trading με συνολική απαίτηση 25 εκατ. ευρώ. Αντίθετα στο ακέραιο σε ότι αφορά τη βασική οφειλή πληρώνεται το δημόσιο. Οι οφειλές προς το δημόσιο ανέρχονται στα 37,2 εκατ. ευρώ και με βάση τη συμφωνία θα αποπληρωθούν από τη νέα εταιρεία η οποία θα αναλάβει την άτοκη αποπληρωμή του βασικού κεφαλαίου, δηλαδή της οφειλής χωρίς τους τόκους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Η αποπληρωμή προς το δημόσιο θα γίνει σε 20 χρόνια, όπως επίσης και οι υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ (3,7 εκατ. ευρώ). Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η συνολική ζημιά των πιστωτών σε περίπτωση βίαιης εκποίησης θα ήταν 315,4 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω της συμφωνίας περιορίζεται κατά 34 εκατ. ευρώ, δηλαδή φθάνει τα 254,3 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας οι συνολικές υποχρεώσεις που διευθετήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης ανέρχονται στα 390 εκατ. ευρώ και η νέα εταιρεία, θα αναχρηματοδοτηθεί με 68,6 εκατ. ευρώ από διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να καλύψει μέρος των υποχρεώσεών της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Lidl Hellas: Τι σχεδιάζει για το 2018–Πώς θα μειώσει το χρόνο εξυπηρέτησης των καταναλωτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για οφειλές άνω των 500.000 ευρώ η αυλαία των πλειστηριασμών του δημοσίου στο eauction

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βίκος: Ενισχύει τη συνεργασία με την Lidl – Σχεδιάζει μεγαλύτερη ανάπτυξη στα νησιά

     



    ΣΧΟΛΙΑ