• Business

    Τι λένε οι αναλυτές για τον Τραμπ και τη ναυτιλία: Μήπως… γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει;


    Και τώρα τι γίνεται; Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επισήμως ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η σκέψη και μόνο του τι μπορεί να επακολουθήσει οδηγεί σήμερα τις διεθνείς αγορές σε έναν παροξυσμό σπασμωδικών αντιδράσεων. Είναι πράγματι τόσο τραγική η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ; Θα αλλάξουν όντως τόσα πολλά σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα;

    Όσον αφορά στη ναυτιλία, πάντως, παρότι οι πρώτες αντιδράσεις ήταν αρνητικές, οι αναλυτές φαίνονται να μην προβληματίζονται τόσο για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο για τις ιδέες του οικονομικού προστατευτισμού που πρεσβεύει, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν και άλλες χώρες πέρα από τις ΗΠΑ.

    Είναι χαρακτηριστικό αυτό που δήλωσε κατά τη διάρκεια του σημερινού συνεδρίου εφοπλιστών της Bimco στη Σαγκάη ο αναλυτής της Bancosta, Ralph Leszczynski, ερωτηθείς σχετικά με τη νίκη του Τραμπ: «πιθανόν να γαβγίζει, αλλά να μη δαγκώνει…».

    «Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι [η εκλογή του Τραμπ] θα επηρεάσει πραγματικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ή το πώς λειτουργεί η οικονομία», εκτίμησε ο Leszczynski, που ωστόσο δήλωσε ανήσυχος για την τάση προς τον προστατευτισμό που φαίνεται να εξαπλώνεται στη Δύση.

    Μάλιστα, ο ίδιος βλέπει και μία πιθανή θετική εξέλιξη για τη ναυτιλία λόγω της εκλογής του Τραμπ: ο σκεπτικισμός του ως προς την κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι «πιθανόν να δούμε λιγότερες πιέσεις κατά του πετρελαίου και του άνθρακα απ’ όσες έχουμε δει με τον Μπαράκ Ομπάμα».

    Για τον ίδιο, πιο βασικό πρόβλημα από τον Τραμπ για το παγκόσμιο εμπόριο είναι το ότι η παγκοσμιοποίηση χάνει τη δυναμική της. Όπως σημείωσε, για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα «ανάπτυξη» σήμαινε μετεγκατάσταση της μεταποίησης (και μαζί και πολλών πρώτων υλών και προϊόντων) από τη Δύση στην Ασία. Όμως αυτή δεν είναι μία αέναη διαδικασία, και θα πρέπει, σύμφωνα με τον αναλυτή, η κινεζική οικονομία να βάλει στόχο το να γίνει πιο αυτάρκης.

    «Φοβάμαι ότι θα δούμε τη μελλοντική ανάπτυξη στην Κίνα να είναι μία εσωτερική ανάπτυξη και να μην αντανακλάται τόσο στο διεθνές εμπόριο», εκτίμησε ο Leszczynski.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρομοκρατεί τις αγορές ο Τραμπ: Βυθίζεται το δολάριο, στα ύψη ο χρυσός

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Βουλιάζει” ο δείκτης στο χρηματιστήριο του Τόκιο – Υπ’ ατμόν άπαντες για παρέμβαση στήριξης του γιεν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο παρέμβαση του mononews. Το μεγάλο παρασκήνιο στην Εθνική Τράπεζα: Ποιοι πιέζουν έναν CEO για χάρη ενός προέδρου χωρίς αρμοδιότητες;



    ΣΧΟΛΙΑ