• Business

    Τι κυνηγούν Μασούτης – Κρητικός

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Μασούτης - Άγγελος Κρητικός

    Γιάννης Μασούτης – Άγγελος Κρητικός


    Σε σπριντ εξαγορών έχουν επιδοθεί φέτος οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Μασούτης και ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.

    Μετρούν από δύο η καθεμιά στο ενεργητικό τους, από τις αρχές του 2022,  με το ενδιαφέρον να παραμένει ζωηρό για νέες ευκαιρίες επέκτασης.

    Με τις εξαγορές μικρότερων αλυσίδων διευρύνουν την παρουσία τους εστιάζοντας ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν δραστηριοποιούνται ή έχουν μικρό αποτύπωμα και ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους ικανότητα με τους προμηθευτές σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία με τον πληθωρισμό να ασκεί πιέσεις στους καταναλωτές και να συμπιέζει την κερδοφορία. Παράλληλα όμως με τις εξαγορές αυξάνουν τα οικονομικά τους μεγέθη.

    Αυτό συνεπάγεται και αλλαγές στην κατάταξη των οργανωμένων αλυσίδων λιανεμπορίου τροφίμων.

    Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα γίνει έως το τέλος του χρόνου ένα νέο deal μεταξύ ισχυρών αλυσίδων που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Ωστόσο, προς το παρόν η κατάσταση φαίνεται παγιωμένη με την Σκλαβενίτης αδιαμφισβήτητη κυρίαρχη δύναμη στην αγορά του λιανεμπορίου με τον τζίρο της στο κατώφλι των 4 δισ. ευρώ.

    Με την Lidl εκτός μετρήσεων (δεν είναι υπόχρεη στη δημοσίευση ισολογισμών) στη δεύτερη θέση και με μεγάλη απόσταση από τον leader του κλάδου είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος με τον τζίρο της λίγο πιο κάτω από το όριο των 2 δισ. ευρώ.

    Ακολουθεί ο όμιλος Metro AEBE με πωλήσεις 1,36 εκατ. ευρώ το 2021 και η Μασούτης με 883 εκατ. ευρώ.

    Η εκτίναξη του τζίρου στο 1,1 δισ. ευρώ και η απόσταση από την 3η θέση

    Με τις εξαγορές στις οποίες έχει προχωρήσει η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ο τζίρος αυξάνεται περίπου στο 1,1 δισ.. ευρώ. Μια… απόσταση 260 εκατ. ευρώ χωρίζει την αλυσίδα του Γιάννη Μασούτη από την τρίτη θέση, που κατέχει η Metro, υπό τον Αριστοτέλη Παντελιάδη.

    Προ ολίγων εβδομάδων, η Δ. Μασούτης προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς –τελεί της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μιας μικρής αλυσίδας σούπερ μάρκετ των Κυκλάδων, την  Αφοί Ιωάννου Δεναξά ΕΠΕ, με τέσσερα καταστήματα, χονδρικής και λιανικής, στη Σαντορίνη, ένα στη Μύκονο και ένα στην Αθήνα, στο Παλαιό Φάληρο.

    Με τη νέα αυτή εξαγορά η αλυσίδα Μασούτης επεκτείνει την παρουσία της τόσο στην Αττική όσο και στα νησιά του Αιγαίου, στη λιανική όσο και στη χονδρική, προσθέτοντας επιπλέον 20 εκατ. ευρώ στον τζίρο της. Είχε προηγηθεί το μεγάλο deal με τον ΣΥΝ.ΚΑ. στις αρχές του χρόνου που έδωσε στη Μασούτης  παρουσία στην αγορά της Κρήτης ενώ πέρασε στον έλεγχό της σημαντικός αριθμός καταστημάτων σε νησιωτικές τουριστικές περιοχές.

    Η κρητική αλυσίδα που πλέον πορεύεται μαζί με τη Μασούτης μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 50% πέρυσι αύξησε τζίρο και υπερδιπλασίασε τα καθαρά της κέρδη. Η «προίκα» του ΣΥΝ.ΚΑ. στη Μασούτης είναι 191 εκατ. ευρώ.

    Μέσω του deal με τον ΣΥΝ.ΚΑ. και τη Δεναξάς, εκτός από τη γεωγραφική επέκταση που πετυχαίνει η Μασούτης δημιουργείται ένα κοινό δίκτυο άνω των 402 καταστημάτων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1,1 δισ. ευρώ και περισσότερους από 9.500 εργαζομένους.

    Δύο deal σε 40 μέρες και τζίρος στα 550 εκατ. ευρώ

    Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός έχει ήδη κατορθώσει να ανέβει στην κατάταξη των σούπερ μάρκετ με βάση τον τζίρο τους και να μπει στην πρώτη πεντάδα.

    Το 2022 με βάση τις εξαγορές που έχει προχωρήσει μέχρι τώρα η αλυσίδα των αδελφών Κρητικού θα έχει συνολικό τζίρο άνω των 550 εκατ. ευρώ εκτοπίζοντας- αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα- από την πέμπτη θέση την Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας), η οποία το 2021 εμφάνισε πωλήσεις 503 εκατ. ευρώ. Οι δύο εξαγορές μέχρι σήμερα της Κρητικός έγιναν σε διάστημα μόλις 40 ημερών.

    Η πρώτη αφορά στην εξαγορά του ομίλου σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ, κίνηση η οποία της έδωσε πρόσβαση σε βόρεια Ελλάδα και Κρήτη επεκτείνοντας το δίκτυό της. Παράλληλα ενέταξε στο δυναμικό της τα 52 εταιρικά καταστήματα του ομίλου, αλλά και τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το ευρύτατο δίκτυο των 300 καταστημάτων τους. Από τα 420 εκατ. ευρώ που ήταν οι πωλήσεις της Κρητικός το 2021, με τον τζίρο του ΣΥΝ.ΠΑ. αυξάνονται περίπου στα 520 εκατ. ευρώ.

    Σε λιγότερο από 40 ημέρες μετά το deal με τους Συνεργαζόμενους Παντοπώλες η Κρητικός ανακοίνωσε μια δεύτερη εξαγορά. Την απόκτηση της Μαθιουδάκης με 17 καταστήματα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στην Κρήτη.

    Πλέον θα δραστηριοποιείται στην κρητική αγορά με 25 καταστήματα, αφού διέθετε ήδη οκτώ καταστήματα στο νησί. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη σταδιακή εξαγορά των καταστημάτων, τα οποία έως το τέλος του 2022 θα επαναλειτουργούν με το εμπορικό σήμα της Κρητικός. Η εξέλιξη αυτή υπολογίζεται να αυξήσει κατά 20 εκατ. ευρώ τον προβλεπόμενο τζίρο του ομίλου.

    Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός,  σήμερα λειτουργεί περισσότερα από 400 καταστήματα, διαθέτει έξι κέντρα διανομής και απασχολεί περισσότερους από 2.500 εργαζομένους.



    ΣΧΟΛΙΑ