• Business

    Τι φοβούνται για μετοχές και ομόλογα – Που “πέφτουν” τα στοιχήματα για 47 funds

    • NewsRoom


    O Ιανουάριος αποδείχθηκε “ιστορικός” για τις αγορές, καθώς είδαν για πρώτη φορά τον Dow Jones να χτυπά τις 20.000 μονάδες και βίωσαν τη συνέχεια αυτού που έχει χαρακτηριστεί ως “ασταμάτητο” sell-off στα ομόλογα.

    Oι διεθνείς επενδυτές έχουν αυξημένες τις θέσεις τους στις παγκόσμιες μετοχές και η έκθεσή τους στις αμερικανικές μετοχές να κινείται σε υψηλά 18 μηνών “μπαίνοντας” στον Φεβρουάριο, “στοιχηματίζοντας” ότι τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης του Trump θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, ωστόσο – όπως επισημαίνουν funds και αναλυτές – οι αμφιβολίες αυξάνονται κατά πόσον ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να εφαρμόσει όσα οι αγορές έχουν προεξοφλήσει.

    Έτσι, αν και 47 fund managers και επικεφαλής επενδύσεων σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία, καλωσόρισαν τον δεύτερο μήνα του έτους με το 41,8% του (μέσου) χαρτοφυλακίου τους σε μετοχές των ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγορές μπορεί να έχουν υπερβάλει σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες τους για το trade της “αναθέρμανσης” της οικονομίας, όπως δείχνει η δημοσκόπηση του Reuters.

    Οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ χτύπησαν επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο λόγω των προσδοκιών ότι οι υποσχέσεις του Trump να προχωρήσει σε περικοπές φόρων και αυξήσεις δημοσίων δαπανών ύψους 1 τρισ. ευρώ θα ενισχύσουν τα εταιρικά κέρδη και θα πυροδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη.

    Ωστόσο, το 55% των funds που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι θεωρούν ότι τα δημοσιονομικά σχέδια Trump θα αποτύχουν να καλύψουν τις υπάρχουσες προσδοκίες της αγοράς, ενώ τα προστατευτικά μέτρα θεωρούνται απειλή για την παγκόσμιο εμπόριο.

    Ο “απρόβλεπτος” Trump

    Όπως σημειώνει ο Trevor Greetham, επικεφαλής επενδύσεων Royal London Asset Management (RLAM), το απρόβλεπτο που έχει ο Trump θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους στις αγορές αν η ρητορική του υπέρ του προστατευτισμού αρχίσει να υπερισχύει της υπόσχεσής του για τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης.

    “Τα πρόσφατα pull-backs στο δολάριο και τις μετοχές των ΗΠΑ δείχνουν ότι ορισμένοι επενδυτές έχουν αρχίσει και παίρνουν πίσω τα trade αναθέρμανσης της οικονομίας που πυροδότησε η εκλογή Trump”, όπως προσθέτει.

    Από την πλευρά του, ο Mouhammed Choukeir, επικεφαλής επενδύσεων της Kleinwort Hambros, αμφισβητεί το κατά πόσον ο Trump θα μπορούσε παραδώσει το επίπεδο του 3,5% που υποσχέθηκε για την ανάπτυξη.

    “Ένα τέτοιο επίπεδο ανάπτυξης στις ΗΠΑ δεν έχει σημειωθεί ποτέ εδώ και πάνω από μια δεκαετία, και η μαζική δημοσιονομική τόνωση στην οικονομία δεν θα κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τα κακά δημογραφικά στοιχεία – που επιδεινώθηκαν από τα εμπόδια στην μετανάστευση – ή την επιβράδυνση της παραγωγικότητας”, όπως σημειώνει.

    Όπως σημειώνει η Citigroup σε έκθεσή της σχετικά με τις δράσεις Trump τις πρώτες ημέρες της θητείας του, τα μέτρα όπως οι περιορισμοί εισόδου στη χώρα σε επτά μουσουλμανικές χώρες προσελκύουν την προσοχή, αλλά δεν έχουν ουσιαστική επίδραση στην οικονομία των ΗΠΑ και δεν θα έπρεπε να απασχολούν τόσο τις αγορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ στις Πρέσπες – Κρούσμα γρίπης των πτηνών

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νταλίκα έπεσε σε γκρεμό στην Εγνατία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φωτιά σε απορρίμματα στο ύψος της «Βιοκαρπέτ» στη Θεσσαλονίκη



    ΣΧΟΛΙΑ