• Business

    Τι επιδιώκουν με την τοποθέτηση Belka στη θέση του CEO του ΤΧΣ

    • NewsRoom


    Πρώην πρωθυπουργός, υπουργός επί σειρά ετών, στέλεχος -υψηλόβαθμο -του ΔΝΤ ο πολωνός Marek Belka παίζει με αξιώσεις για τη θέση του επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του νέου Ταμείου με ενισχυμένο ρόλο όπως τον θέλουν οι θεσμοί.

    Γιατί ένα τόσο προβεβλημένο πρόσωπο να τοποθετείται στο Ταμείο; Η τραπεζική αγορά εκτιμά ότι οι θεσμοί και ειδικότερα το ΔΝΤ θέλουν επιτάχυνση των διαδικασιών διαχείρισης των NPLs και θα πιέσουν ασφυκτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

    Οι παραιτήσεις των μελών του ΤΧΣ υποβλήθηκαν και ήδη τρέχει η διαδικασία επιλογής νέας Εκτελεστικής Επιτροπής. Με τη συνδρομή της εταιρείας συμβούλων Corn Ferry Ουγγαρίας η Επιτροπή Επιλογής θα καθορίσει κριτήρια κ εν τέλει θα προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών μια λίστα υποψηφίων.

    Ο Μarek Belka ήταν πρωθυπουργός μεταξύ 2004 και 2005 ενώ διετέλεσε δύο φορές υπουργός Οικονομικών το 1997 και το 2001 οπως και πιο πρόσφατα επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας.

    Το 2007 ήταν ο προτεινόμενος από την Πολωνία για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ αλλά τη θέση του κέρδισε ο Στρος Καν,ο οποίος όρισε τον Belka ως επικεφαλής του ευρωπαικού τομέα του ΔΝΤ.

    Προηγήθηκε η ανακοίνωση παραίτησης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ. Η παραίτηση, με ισχύ την 18η Ιουλίου 2016, όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, υπεβλήθη προκειμένου να διευκολύνει τις μελλοντικές επιλογές για το ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει το ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Το Γενικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τρίτης ευχαρίστησε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ.κ. Άρη Ξενόφο Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιώργο Κουτσό Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και Αναστάσιο Γάγαλη Μέλος, για την πολύτιμη συνεισφορά τους όλο το διάστημα της θητείας τους και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια στα επόμενα βήματα της επαγγελματικής τους πορείας.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/o-ilikrinis-ke-praos-fokion-karavias-eurobank-ta-kommata-ke-ta-chamena-ekatommiria/58938



    ΣΧΟΛΙΑ