• Business

    Τι απαντά η Eurobank στο ρεπορτάζ του mononews για την εταιρία ΝΙΚΑΣ


    Επιστολή στο mononews.gr με αφορμή δημοσίευμα με τίτλο Η κρυφή ιστορία της ΝΙΚΑΣ,  απέστειλε η τράπεζα Eurοbank. Το mononews παραθέτει την επιστολή της τράπεζας όπως επίσης και την απάντηση του συντάκτη του ρεπορτάζ.

    Η επιστολή της Eurobank

    Στην ιστοσελίδα σας mononews.gr δημοσιεύθηκε στις 22/2/2016 άρθρο σας υπό τον τίτλο “Η Κρυφή Ιστορία της ΝΙΚΑΣ. Το κούρεμα του χρέους, ο Στουρνάρας, η Eurobank, ο Πλακόπητας και ο Θεοδωρόπουλος.”. Το άρθρο εμπεριέχει άκρως συκοφαντικούς ισχυρισμούς για την Τράπεζα μας και τα στελέχη της που μπορούν όχι μόνο να παραπλανήσουν τους καλόπιστους αναγνώστες αλλά και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη τους προς την Τράπεζα.

    Από την ανάγνωση του περιεχομένου του ο καλόπιστος αναγνώστης αποκομίζει εύκολα και συνειρμικώς την εντύπωση ότι η Eurobank δεν ασχολείται με τις συνήθειες τραπεζικές εργασίες στο πλαίσιο της νομιμότητας, αλλά επιδίδεται σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες που οδηγούν σε ζημία της Τράπεζας και προσπορισμό τεραστίων κερδών σε τρίτους.

    Παράλληλα, το περιεχόμενο του δημοσιεύματος εμπεριέχει πολλαπλές ανακρίβειες που θα μπορούσαν ευκόλως να είχαν αποφευχθεί αν είχε προηγηθεί μια στοιχειώδης διασταύρωση στοιχείων, όπως απαιτεί η δημοσιογραφική δεοντολογία και η στοιχειώδης πρόνοια.

    Ειδικότερα, συκοφαντικός ως μειωτικός είναι ήδη ο τίτλος του δημοσιεύματος σας για “Κρυφή Ιστορία της ΝΙΚΑς” που εμφανίζει την αναφερόμενη στον τίτλο Τράπεζά μας ως δρώσα αδιαφανώς και παρανόμως.

    Το ίδιο ισχύει για τον χαρακτηρισμό της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας ΝΙΚΑΣ ως “Άφεση τραπεζικών αμαρτιών πολλών ετών”. Μάλιστα η αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας συνοδεύεται από το σχόλιο ότι επιδείχθηκε ιδιαίτερη σπουδή προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση του δανείου σε τρίτα πρόσωπα ενόψει της επικείμενης πράξης της Τράπεζας της Ελλάδος που θα επιτρέπει την πώληση δανείων.

    Γίνεται λόγος χαρακτηριστικά για σπουδή που “δεν είναι διόλου συμπτωματική και άσχετη με τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν την εταιρεία (δηλαδή την ΝΙΚΑΣ) στην υπερχρέωση και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας”. Περαιτέρω, τραπεζικές συναλλαγές συσχετίζονται ευθέως με “ευφάνταστες χρηματιστηριακές μεθόδους που επιχείρησαν να αντιγράψουν όλοι αυτοί προκειμένου να αποκομίσουν τεράστια κέρδη με ξένα χρήματα και μηδενικό ρίσκο. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς τη ζημία την υφίσταται η Τράπεζα”.

    Οι παραπάνω άκρως συκοφαντικοί ισχυρισμοί αναφέρονται στην Τράπεζα μας, όπως αυτό συνάγεται από τον τίτλο του δημοσιεύματος αλλά και τη ρητή αναφορά ότι βασικός πιστωτής της εταιρείας είναι η Eurobank.

    Ακόμη, η παροχή δανείων εκ μέρους της Τράπεζας προς την ΝΙΚΑΣ συνδυάζεται ευθέως με την απόφαση της εταιρείας να επιστρέψει μέρος του κεφαλαίου στους μετόχους της με τον έμμεσο υπαινιγμό της μεθοδεύσεως, ενώ ο δανεισμός της εταιρείας εκ μέρους της Τράπεζάς μας δεν αντιμετωπίζεται ως δανεισμός που έγινε με τραπεζικά κριτήρια αλλά ως προϊόν των ιδιαιτέρων δεσμών που είχε η Τράπεζα με την εταιρεία που εξαγόρασε την ΝΙΚΑΣ το 2003.

    Και δυσφημιστικά εμφανίζεται εμμέσως η Τράπεζά μας και στην ενότητα του δημοσιεύματος σας στην οποία γίνεται λόγος για “δαιδαλώδη ροή χρήματος μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου και του φορολογικού παραδείσου στα Channel Islands….”

    Το κούρεμα των δανείων 

    Είναι αναληθές το γεγονός ότι υπήρξε “γενναίο κούρεμα των δανείων της τάξεως του 50%”, ότι η ρύθμιση του δανείου, που σημειωτέον δεν έγινε μόνο με τη συμμετοχή της Eurobank αλλά και με τη συμμετοχή όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων που διατηρούν σχέση με την εταιρεία, συσχετίσθηκε με νομοθετικές πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδος τις οποίες σπεύσαμε να προλάβουμε, ότι η Eurobank είναι ο βασικός πιστωτής της εταιρείας με την Alpha Bank να έχει ένα σαφώς μικρότερο μερίδιο στα δάνεια, ότι ομάδα μετόχων της Eurobank κατέθεσε στις αρμόδιες Αρχές και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορά σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα μέσω των ανωτάτων στελεχών της ευθύνεται καθοριστικά για την τροπή που πήρε το χρέος της ΝΙΚΑΣ και για τη ζημία που θα υποστεί η ίδια η Τράπεζα από το κούρεμα των δανείων.

    Επώνυμη αναφορά η καταγγελία μετόχου της Eurobank δεν έχει υπάρξει ως σήμερα, ενώ δεν υπήρξαν ποτέ σχετικές αντιρρήσεις, παραστάσεις ή αναφορές στις αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις της Τράπεζας που έλαβαν χώρα.

    Ακόμη, η χρηματοδότηση οντοτήτων προς το σκοπό απόκτησης μετοχών μίας εταιρείας αποτελεί μία διεθνή πρακτική που έχει εφαρμοστεί κατά κόρον στην χώρα μας από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Εξίσου αναληθής είναι ο ισχυρισμός ότι η χρηματοδότηση της εταιρείας ΝΙΚΑΣ έχει σχέση με το γεγονός ότι η Eurobank είχε δεσμούς με την εταιρεία που εξαγόρασε την ΝΙΚΑΣ ΤΟ 2003.

    H απάντηση του mononews.gr

    Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο άρθρο του mononews.gr περιέχονται σε καταγγελία που έχει γίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από φυσικά πρόσωπα για την υπόθεση της NIKAΣ.  Το mononeews.gr δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να επικαλεστεί αυτά τα στοιχεία χωρίς περαιτέρω σχολιασμό. Το mononews.gr δεν έχει σκοπό ούτε να παραπλανήσει τους αναγνώστες του και ούτε να προκαλέσει ουδεμία ζημιά στην τράπεζα. Άλλωστε η ιστοσελίδα από την αρχή της δημιουργίας της (αρχές Νοεμβρίου 2015 ) καλύπτει με αντικειμενικότητα το τραπεζικό ρεπορτάζ και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις εντός του ομίλου της Eurobank με κείμενα τα οποία ποτέ δεν έχουν αμφισβητηθεί.

    Όσον αφορά την επισήμανση της Eurobank ότι το δάνειο της ΝΙΚΑΣ δεν κουρεύτηκε κατά 50% θα πρέπει να τονισθεί ότι το αρχικό δάνειο της εταιρίας ήταν περίπου 72 εκατ ευρώ και μετά την συμφωνία με την Chipita και με τις τράπεζες υποχώρησε στα 29 εκατ. ευρώ. Βέβαια στην συμφωνία περιλαμβάνεται και το κτίριο της ΝΙΚΑΣ η αποτίμηση του οποίου όπως είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.



    ΣΧΟΛΙΑ