Business

Θρίλερ με τη βίλα Κοντομηνά στην Ύδρα – Μπλοκάρει τον πλειστηριασμό η κόρη του, Μαρία

  • NewsRoom


Εμπόδιο στον εκπλειστηριασμό της αγαπημένης βίλας του Δημήτρη Κοντομηνά στην Ύδρα επιχειρεί να μπει η κόρη του επιχειρηματία, Μαρία, που προχώρησε στην άσκηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της επισπεύδουσας Eurobank.

Σήμερα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου το αυριανό σφυρί να μη χτυπήσει. Η πολυτελής βίλα κατασχέθηκε από την τράπεζα για 200 χιλ. ευρώ, ενώ φέρει προσημείωση υποθήκης 2,6 εκατομμυρίων υπέρ της Eurobank. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2,05 εκατομμύρια, αλλά το αν τελικά θα επιχειρηθεί να καταλήξει σε νέο ιδιοκτήτη θα κριθεί από την έκβαση της δίκης, που λαμβάνει χώρα μία ημέρα πριν τον πλειστηριασμό.

Βίλα χτισμένη πάνω στο κύμα με άριστα υλικά

Αυτά συμβαίνουν σχεδόν τρεις μήνες μετά το θάνατό του, με φόντο μία από τις δύο κατοικίες της Ύδρας που έγιναν καταφύγιο του Δημήτρη Κοντομηνά, η οποία αν κρίνει κανείς από το εξωτερικό της δικαίως «ξεσήκωσε» την κόρη του επιχειρηματία, που καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια να σώσει ένα από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να απομείνουν στην οικογένεια.

Η βίλα, χτισμένη πάνω στο κύμα, με θέα στο λιμάνι του νησιού, είναι διακοσμημένη με το γούστο του επιχειρηματία. Ο ίδιος την ανακαίνισε με άριστης ποιότητας υλικά, για αυτό και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, όπως διαπίστωσαν οι εκτιμητές κατά την επί τόπου αυτοψία.

Βίλα Κοντομηνά, Ύδρα
Βίλα Κοντομηνά, εξωτερική άποψη, Ύδρα

Αποτελούσε ιδιοκτησία της Διευρωπαϊκής Εταιρείας Επενδύσεων, εταιρείας με έδρα τη διεύθυνση της Demco επί της Αττικής Οδού, ενώ τη διαχειρίζεται το ίδιο πρόσωπο που διαχειρίζεται και την επενδυτική του Δημήτρη Κοντομηνά.

Αν τελικά η έκβαση της υπόθεσης δικαιώσει τη Eurobank, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να καταβάλουν τουλάχιστον 2,05 εκατ. ευρώ για το ακίνητο που βρίσκεται σε άριστη θέση στο λιμάνι της Ύδρας, πάνω από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, εύκολα προσβάσιμο από το λιμάνι, με τα πόδια. Η θέση του είναι που δικαιολογεί και την τιμή, 4.551 ευρώ το τετραγωνικό. Σύμφωνα με έρευνα της τοπικής κτηματαγοράς, αντίστοιχα ακίνητα κατοικιών στην Ύδρα απευθύνονται σε μικρό αγοραστικό κοινό και οι χρόνοι διάθεσης είναι μεγάλοι. Ωστόσο, κατά την τελευταία διετία υπάρχει ανοδική ζήτηση.

Η βίλα έχει χτιστεί σε οικόπεδο 363 τ.μ. και έχει συνολική επιφάνεια 453 τετραγωνικών. Αποτελείται από έξι κύρια δωμάτια 230 τ.μ., με βοηθητικό χώρο 70 τ.μ.. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει καθιστικό δίπλα στην αυλή, χώρο μεγάλης κουζίνας, βοηθητικό δωμάτιο, διάδρομο, μπάνιο και τέσσερα master υπνοδωμάτια με προθάλαμο καθώς και μεγάλο στεγασμένο εξωτερικό διάδρομο.

Η υψηλότερη στάθμη αποτελείται από καθιστικό, τραπεζαρία, master υπνοδωμάτιο με βεστιάριο και μπάνιο, δύο βοηθητικά δωμάτια για ξενώνες, μικρή αποθήκη, και το εσωτερικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον κάτω όροφο. Έχει δάπεδα ξυλείας, εξωτερικά κουφώματα ξυλείας, ντουλάπια κουζίνας και μπάνια πολυτελούς κατασκευής, ενώ για τη θέρμανση και την ψύξη έχει τοποθετηθεί κεντρικός κλιματισμός.

Οι αυθαιρεσίες

Ωστόσο, ο επιχειρηματίας δεν πρόλαβε να τακτοποιήσει πολεοδομικά τη βίλα, καθώς διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες για τις οποίες προσκομίστηκαν στοιχεία. Η υπαγωγή του στις διατάξεις περί τακτοποίησης αυθαιρέτων είναι μεν γεγονός, αλλά εξαιτίας αυτού χαρακτηρίζεται «μειονεκτικό και επισφαλές», ειδικά στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η τακτοποίηση-ρύθμιση του.

Θα πρέπει, δηλαδή, ο υποψήφιος αγοραστής να λάβει υπόψη του ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μη μπορεί να μεταβιβαστεί, να απαιτηθεί η κατεδάφιση του αυθαίρετου τμήματος και να επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης ανάλογα με την παλαιότητα που θα κρίνει η αρμόδια πολεοδομία και μέχρι την άρση της αυθαιρεσίας, να επηρεαστεί αρνητικά η εμπορική αξία του ακινήτου, ενώ υπάρχουν τμήματα στο κτίριο που κατασκευάστηκαν χωρίς εγκεκριμένη στατική μελέτη και για την τακτοποίηση-ρύθμιση τους απαιτείται ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου και τη χρήση του, είτε έλεγχος δομικής τρωτότητας του φέροντα οργανισμού συνοδευόμενος από αναλυτική τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού και φωτογραφίες, είτε μελέτη στατικής επάρκειας, από την οποία μπορεί να προκύψει η αναγκαιότητα ενίσχυσης του υφιστάμενου φέροντος οργανισμού.ΣΧΟΛΙΑ