• Business

    ΘΕΣγάλα: Έκλεισαν και τα τελευταία ΑΤΜ – “Λευκή πετσέτα” ή σωτήριος στρατηγικός επενδυτής;

    Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΘΕΣγάλα, κ. Θανάσης Βακάλης


    Έκλεισαν και τα τελευταία ΑΤΜ γάλακτος του ΘΕΣγάλα, τα τελευταία που είχαν απομείνει στη Λάρισα, ενώ στα γραφεία του Συνεταιρισμού, απαντά μόνο ο αυτόματος τηλεφωνητής.

    Τα πράγματα είναι φανερό ότι έχουν δυσκολέψει κι’ άλλο για τον ΘΕΣγάλα, σύμφωνα με το grtimes.gr. Θα επιβιώσει ο Συνεταιρισμός ή θα «πετάξει λευκή πετσέτα; Ο πρόεδρος κ. Θανάσης Βακάλης, υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλά ονόματα ενδιαφερόμενων επενδυτών και πως οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες είναι σε καλό δρόμο.

    Το κλείσιμο αυτών των τελευταίων καταστημάτων, έχει την ξεχωριστή σημασία του για τη Θεσσαλική ΘΕΣγάλα, που ξεκίνησε πανηγυρικά σε εποχή που η κρίση σάρωνε τη χώρα, ανοίγοντας το 2013 τα ΑΤΜ γάλακτος. Τα ΑΤΜ εκείνα, ήταν μία καινοτομία για την ελληνική αγορά που είχε προκαλέσει διθυραμβικά σχόλια, πανελλαδικά, κι’ έκανε τους καταναλωτές να περιμένουν σε ουρές, έξω από τους αυτόματους πωλητές, για να γεμίσουν τις φιάλες τους με φρέσκο γάλα.

    Στην πραγματικότητα όμως τα ΑΤΜ αποτελούν παρελθόν εδώ και καιρό για τη ΘΕΣγάλα. Ο Συνεταιρισμός που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση τουλάχιστον την τελευταία 4ετία, έκλεισε όλα τα ΑΤΜ στη Θεσσαλονίκη προ διετίας και περίπου πριν ένα χρόνο, τα ΑΤΜ της Αθήνας. Για την ιστορία του πράγματος, το 2017 ο ΘΕΣγάλα είχε 63 σημεία πώλησης που τότε διεύρυνε προϊοντικά, συνεργαζόμενο με τον ΘΕΣ γη.

    Το Συνεταιριστικό πείραμα στις business, παρότι ξεκίνησε φέρνοντας ένα ζωογόνο αέρα στην αγορά, «έπεσε θύμα» της οικονομικής κρίσης, του μεγάλου ανταγωνισμού σε ένα δύσκολο κλάδο, αλλά και των υψηλών επενδύσεων που προφανώς, δυσκολευόταν να εξυπηρετήσει. Το 2020, επικυρώθηκε από το Δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης, χωρίς να έχει βρεθεί ως τότε στρατηγικός επενδυτής, αλλά όπως αποδείχθηκε στην πορεία, ήταν δύσκολο για τον ΘΕΣγάλα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, οπότε ακολούθησε αίτηση τροποποίησης του σχεδίου εξυγίανσης. Στην παρούσα φάση και όσο διαρκεί η προστασία του από τους πιστωτές, ο Συνεταιρισμός προσπαθεί, να βρει επενδυτή για να προχωρήσει, άμεσα, νέα συμφωνία εξυγίανσης.

    «Στις αρχές του 2022 κάναμε αίτηση τροποποίησης του σχεδίου εξυγίανσης, με δεδομένο ότι θα εισέλθει στην εταιρεία στρατηγικός επενδυτής, για να μπορέσει να αναδιοργανωθεί και να υπάρξει ανάπτυξη. Είμαστε σε διαβουλεύσεις, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αλλά είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο για την είσοδο επενδυτή», δήλωσε στο GRTimes.gr o κ. Βακάλης.

    Με τα ΑΤΜ του ΘΕΣγάλα να έχουν κλείσει, τα προϊόντα του Συνεταιρισμού βρίσκονται σε 500 σούπερ μάρκετ και στη μικρή αγορά, κυρίως σε Θεσσαλία, Αττική και Μακεδονία ( και σε καταστήματα του Σκλαβενίτη).

    Αναφερόμενος στο σχέδιο εξυγίανσης, που είχε επικυρωθεί αρχές του 2020, ο κ. Βακάλης σημείωσε ότι παρότι έκλεισαν τα κοστοβόρα ΑΤΜ και τοποθετήθηκαν τα προϊόντα του ΘΕΣγάλα σε σούπερ μάρκετ, η κρίση η υγιεινομική αλλά και η πιο πρόσφατη οικονομική, επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα για όλες τις εταιρείες κι’ ακόμη περισσότερο για αυτές που έχουν οικονομικά προβλήματα.

    Όταν ρωτήθηκε ο κ. Βακάλης για το εάν υπάρχει συγκεκριμένος ενδιαφερόμενος επενδυτής, απάντησε ότι «υπάρχουν πολλά ονόματα, όχι μόνο ένα».

    Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, το 2019 και όταν βρίσκονταν στο προσκήνιο η πρώτη αίτηση εξυγίανσης στο πλαίσιο του άρθρου 106β, είχε διαρρεύσει η πληροφορία για είσοδο στην Εταιρεία, μελών της επιχειρηματικής οικογένειας Καντώνια ( Exalco, Βιοκαρπέτ), κάτι που δεν υλοποιήθηκε.

    Διαβάστε επίσης

    ΘΕΣγάλα: Δεκτή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας η συμφωνία εξυγίανσης



    ΣΧΟΛΙΑ