• Business

    Θεοχαράκης, Βγενόπουλος και MIG διεκδικούν 1,2 δισ. από την Κύπρο. Θέμα εβδομάδων η απόφαση

    • NewsRoom

    Βασιλης Θεοχαράκης. Επιχειρηματίας


    Θέμα ολίγων εβδομάδων φαίνεται να είναι η δημοσιοποίηση από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο  του Παρισιού, (International Centre For Settlements of Investment Disputes ­ ICSID) της τελεσίδικης απόφασης της προσφυγής της MIG και άλλων Ελλήνων επενδυτών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το συνολικό ποσό που ζητούν οι Έλληνες Επενδυτές αγγίζει τα 1,2 δις ευρώ. Σε επικοινωνία που είχε η «Αλήθεια» της Κύπρου με το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι αναφέρθηκε πως αυτή την χρονική περίοδο τα δικαστικά μέλη βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση και αναμέ­νεται να εκδώσουν την απόφαση εν ευθέτω χρόνω.  Η δικαστική διαμάχη στο Διεθνές Διαιτητικό στο Παρίσι βρί­σκεται σε εξέλιξη πέραν των τεσσάρων ετών.

    Κατηγορίες

    Να υπενθυμίσουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορείται από την MIG και άλλα 18 νομικά και φυσικά πρόσωπα ότι με λάθη και πα­ραλείψεις της αξιωματούχοι του κρά­τους οδήγησαν στην καταστροφή την Λαϊκή Τράπεζα οδηγώντας στο τέλος και στο κλείσιμο της.

    Η MIG διεκδικεί περίπου 800 εκατ., ευρώ ενώ τα υπό­λοιπο 400 εκατ., ευρώ τα διεκδικούν φυσικά πρόσωπα και άλλες νομικές οντότητες. Oι Ελληνες επενδυτές που διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους 1,2 δις ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρα­τία είναι οι ακόλουθοι:

    Αλέξανδρος Μπακατσέλος (κληρονόμοι) , Ανδρέας Βγενόπουλος (κληρονόμοι), Άννα­ Μαρία Θεοχα­ράκη, Chevellas SA, Delfini Holdings SA, Δέσποινα Θεοχαράκη, Ευστάθιος Τοπούζογλου, Γιώργος Μπακατσέλος, Lion Hellas SA, Marfin Investment Group Holdings, Μαρίνα Θεοχαράκη, Ματθαίος Ρίγας, Νίκη Θεοχαράκη, Νι­κηφόρος Μοσχόπουλος, Νικόλαος Μπακατσέλος, Νικόλαος Θεοχαράκης, Πολύτιμη Μπακατσέλου, Teodomi SA, Βασίλειος Θεοχαράκης. 

    Οι δικαστές

    Η προσφυγή εναντίον της Δημοκρατίας βρίσκεται ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι για μεγάλο χρονικό διά­στημα (από τις 27 Σεπτεμβρίου του 2013) και γίνεται κατανοητό ότι η μεγάλη ωρα της απόφαση πλησιάζει.

    Πρόεδρος της Επιτροπής όπως θα δώ­σει την τελική απόφαση είναι ο Βέλγος Bernard Hanotiau με μέλη των Βρετανό David Edward και τον Αμερικανό Daniel Price.

    Τελεσίδικη απόφαση

    Για το ίδιο θέμα η απόφαση που θα παρθεί από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι είναι τελεσίδικη, δεν εφε­σιβάλλεται που σημαίνει πως το όποιο τελικό αποτέλεσμα δεσμεύει το κάθε μέρος.  Αυτό το σημείο θεωρείται πολύ σημαντικό και ουσιώδες καθώς αν η απόφαση δικαιώσει την MIG και τις άλλες 18 φυσικές και νομικές οντό­τητες τότε η καταβολή του ποσού που θα επιδικαστεί θα είναι μονόδρο­μος.

    Προσφυγή Λαϊκής Τράπεζας

    Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί πως και η πρώην Λαϊκή έχει προχωρήσει σε προσφυγή στις 16 Ιουλίου του 2014 εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας διεκδι­κώντας με βάση παλαιότερες πληρο­φορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποζημιώσεις συνολικού ύψους περίπου 4 δις ευρώ όσο αφορά την συμμετοχή της Κύπρου στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων το γνωστό PSI, το οποίο οδήγησε σε ζη­μιές τις κυπριακές τράπεζες.

    Σύμφωνα με το αιτιολογικό της προ­σφυγής αναφέρεται πως λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος των ελ­ληνικών ομολόγων το 2012 η Κύπρος υπέστη μεγάλες ζημιές μέσω της Λαϊκής τράπεζας οδηγώντας την τρά­πεζα τελικά και στο κλείσιμο.

    Στην προσφυγή γίνεται επίκληση στη δια­κρατική συμφωνία που υπάρχει με­ταξύ των δυο χωρών για αμοιβαία προστασία των επενδυτών.

    Στη συγ­κεκριμένη περίπτωση αναφέρεται πως το ελληνικό δημόσιο δεν προστάτευσε τις επενδύσεις που έγιναν από την πρώην Λαϊκή τράπεζα σε ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 2,8 δις ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ