Business

ΤΑΙΠΕΔ: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings ο προτιμητέος επενδυτή για ΛΑΡΚΟ-Επίσημη ματαίωση για το λιμένα Αλεξανδρούπολης

Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ

Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ


Η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings  είναι ο προτιμητέος επενδυτής για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ΛΑΡΚΟ, όπως γνωστοποιήθηκε πριν από λίγο ύστερα από τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου. Επίσης, ανακοινώθηκε και επίσημα η ματαίωση του διαγωνισμού για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ αποσφραγίστηκε και η μοναδική προσφορά για τη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, η οποία και υποβλήθηκε από επενδυτικό σχήμα που αποτελείται από εταιρείες  συμφερόντων του Ομίλου Μήτση.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι όσον αφορά τον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ειδικού διαχειριστή για τα μεταλλευτικά δικαιώματα των Μεταλλείων Ευβοίας και Καστοριάς (και των ιδιόκτητων παραχωρήσεων και μισθωμένων ιδιωτικών παραχωρήσεων) και αγροτεμάχια στη Λάρυμνα.

Σε αυτόν υπάρχουν δύο διεκδικητές, οι οποίοι είναι η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings και η ιρλανδική COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND (CMI). Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η ΛΑΡΚΟ προκρίνουν τη λύση της επιλογής ενός επενδυτή και για τους δύο διαγωνισμούς με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η ρήτρα του shoot-out και να μετράει πλέον το συνολικό ύψος των προσφορών των ενδιαφερομένων.

Όπως έχει ήδη γράψει το mononews η  συνολική προσφορά της Κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings φέρεται να κινείται και για τους δύο διαγωνισμούς στα 5 εκατ. ευρώ και να είναι πολλαπλάσια των Ιρλανδών της CMI. Επιπλέον, όπως έχει διαρρεύσει η Κοινοπραξία έχει υποβάλλει ένσταση σχετικά με την εγγυητική επιστολή της CMI, αλλά και τον σχεδιασμό της για τα μεταλλεία. Με αποτέλεσμα η τύχη και των δύο διαγωνισμών να εξαρτάται από τις αποφάσεις του ειδικού διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ.

Ακολουθεί η σχετική απόφαση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε τα εξής:

Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε.

Τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Ο.Λ.Α. Α.Ε..

Το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θα αναλάβει άμεσα όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε..

ΛΑΡΚΟ ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.

Την ανάδειξη ως Προτιμητέου Επενδυτή της κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG, για την εκμίσθωση του δημοσίου μεταλλείου Λάρυμνας και του δημοσίου μεταλλείου Λουτσίου που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Α.Ε. και την εκκίνηση της διαδικασίας εκατέρωθεν πλειοδοσίας εφόσον ενεργοποιηθεί.

Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων

Την αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς που υπέβαλε στις 31 Οκτωβρίου το επενδυτικό σχήμα που αποτελείται από την ένωση εταιρειών ΓΑΛΗΝΗ  ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και STARITEM INVESTMENTS PLC, για την αξιοποίηση με μακροχρόνια εκμίσθωση διάρκειας 40 ετών του ακινήτου «Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων». Αποσφραγίστηκε, επίσης, η αποτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή για την μισθωτική αξία του ακινήτου. Τα παραπάνω εξετάζονται από το ΤΑΙΠΕΔ και αναμένονται αποφάσεις σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το ακίνητο, συνολικής έκτασης 474.524 τμ, περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης», τα οποία είναι εν λειτουργία, τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα μνημεία, ξενοδοχεία «Ράδιον» και «Θρόνιον» και το επίσης χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός», που είναι εγκαταλελειμμένα. Εντός της έκτασης βρίσκεται η ιαματική πηγή «Γεωργαλά» που έχει αναγνωριστεί από τον Απρίλιο του 2020.

Το οικονομικό αντάλλαγμα περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο αντάλλαγμα ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα, ενώ ο πλειοδότης, μέσω της σύμβασης μίσθωσης, θα κληθεί να υλοποιήσει υποχρεωτικές επενδύσεις με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ακινήτου.ΣΧΟΛΙΑ