• Business

    Τέλος οι έλεγχοι της δεκαετίας σε λίστες Lagarde και UBS μετά την απόφαση του ΣτΕ


    Απόφαση-σταθμό χαρακτηρίζουν νομικοί κύκλοι τη δικαίωση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία προκαλεί πανικό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού ανοίγει το δρόμο για εκατοντάδες δικαστικές προσφυγές κατά προστίμων που έχουν εισπραχθεί από το Δημόσιο ή καταλογιστεί σε φορολογούμενους τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στις διάφορες λίστες πιθανών φοροφυγάδων.

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

    Ο Αλέξης Μητρόπουλος είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να αναιρεθούν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου (677/2015 και 3792/2015) με τις οποίες είχε απορριφθεί η προσφυγή του κατά της υπ΄ αριθμ. 482/2013 πράξης του προϊσταμένου της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών με την οποία του επιβλήθηκε (14 χρόνια μετά) το επίμαχο πρόστιμο των 375.329,08 ευρώ για παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά το έτος 1999.

    Υπό κανονικές συνθήκες, ένα τέτοιο πρόστιμο δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να επιβληθεί, αφού η παραγραφή του αδικήματος είναι δεκαετής και επομένως όταν βγήκε η απόφαση το αδίκημα είχε ήδη παραγραφεί. Όμως με ένα «κόλπο» που ξεκίνησε επί των ημερών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, το 2010, θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα του κράτους να προβαίνει σε αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους που να εκτείνονται ως και πέντε χρόνια πίσω, ενώ με υπουργικές αποφάσεις κάθε χρόνο παρατείνεται για ένα ακόμη έτος ο χρόνος παραγραφής, με αποτέλεσμα αδικήματα τα οποία έχουν ενδεχομένως διαπραχθεί το 2004 ή το 2005 να επιφέρουν ακόμα και σήμερα έννομες συνέπειες, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει μία δεκαετία.

    Και εδώ έρχεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ανατρέψει τα δεδομένα, κρίνοντας ότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη. Κατά το ΣτΕ, «η αρχή της ασφάλειας δικαίου, η οποία απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου και ιδίως από τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ.1 και 25 παρ. 1 του Συντάγματος και ειδικότερη εκδήλωση της οποίας αποτελεί η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, επιβάλλει, ιδίως, τη σαφήνεια και την προβλέψιμη εφαρμογή των διατάξεων και πρέπει να τηρείται με ιδιαίτερη αυστηρότητα, όταν πρόκειται για διατάξεις που μπορούν να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους ενδιαφερόμενους. Η ως άνω θεμελιώδης αρχή απαιτεί η κατάσταση του φορολογουμένου, όσον αφορά την εκ μέρους του τήρηση των κανόνων της φορολογικής νομοθεσίας, να μην μπορεί να τίθεται επ΄ αόριστον εν αμφιβόλω».

    Πρόκειται φυσικά για μία απόφαση που δεν αφορά μόνο στον πρώην πρόεδρο της Βουλής, αλλά και σε όλους τους φορολογούμενους που έχουν πληρώσει ή καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα για υποθέσεις φοροδιαφυγής με βάση τη λίστα Lagarde, τη λίστα Borjans και τις άλλες σχετικές λίστες, οι οποίοι τώρα μπορούν (και αναμφίβολα θα το πράξουν) να προσφύγουν κατά των εις βάρος τους αποφάσεων και να ζητήσουν την ακύρωση των προστίμων, επικαλούμενοι την απόφαση του ΣτΕ.

    Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Τεράστιες απώλειες προσδοκώμενων εσόδων για το Δημόσιο, που πόνταρε πολλά στις υποθέσεις αυτές για να βάλει χρήματα στα ταμεία. Αλλά σημαίνει και κάτι ακόμα: ότι καταλήγουν εν μέρει στον κάλαθο των αχρήστων οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου, Γαληνού Μπρη και Γιάννη Δραγάτση, που πραγματικά έκαναν τα πάντα για να προχωρήσουν οι έλεγχοι των εμπλεκομένων στις διάφορες λίστες, κάνοντας εξαιρετική δουλειά, η οποία όμως με την απόφαση του ΣτΕ όπως όλα δείχνουν θα πάει χαμένη…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/iprosopiki-atzenta-pitsiorla-ke-fek-gia-tin-polisi-tis-dei-echi-tis-ipografes-5-ipourgon/63744



    ΣΧΟΛΙΑ