• Business

    Τα ανοιχτά μέτωπα και οι προκλήσεις για τον Έλον Μασκ

    Elon Musk

    Elon Musk


    Οι προηγούμενοι μήνες δεν ήταν και οι καλύτεροι για τον ιδιόρρυθμο επιχειρηματία Έλον Μασκ.

    Η Tesla έχανε το 40% της αξίας της στους χρηματιστηριακούς δείκτες και τα αποτελέσματα από τις πωλήσεις της ήταν απογοητευτικά.

    Ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στην Κίνα ανέτρεψε την βουτιά της Tesla και υπενθύμισε ότι ο Έλον Μασκ ξέρει πάντα πώς να γυρίζει το παιχνίδι υπέρ του.

    Αυτό που τον έχει ξεχωρίσει σε σχέση με άλλους επιχειρηματίες είναι η αστάθεια του χαρακτήρα του αλλά και η αγάπη του για την καινοτομία. Αυτό αντίστοιχα τον έχει κάνει να έχει πολλούς εχθρούς αλλά και πιστούς ακολούθους.

    Το μέτωπο της Tesla

    Σε λιγότερο από ένα χρόνο και σε μία χρονική περίοδο που η Tesla έχανε το ενδιαφέρον των επενδυτών, ο Μακ επισκέφθηκε την Κίνα για να στηρίξει τις πωλήσεις της.

    Συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang, ο οποίος ανέφερε ότι η Tesla είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο της συνεργασίας ΗΠΑ και Κίνας και έστειλε το μήνυμά του στους Κινέζους ανταγωνιστές που διεκδικούν μερίδιο από μία αγορά που κυριαρχεί η εταιρεία του Μασκ.

    Ο επιχειρηματίας ζήτησε την έγκριση του Πεκίνου για το λογισμικό πλήρους αυτοοδήγησης (FSD) στην Κίνα, το οποίο προσέκρουε στους κανόνες ασφαλείας δεδομένων της χώρας.

    Η επίσκεψή του κατέγραψε πρόοσο, με την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας σε ανακοίνωσή της να αναφέρει ότι τα οχήματα Model 3 και Y της Tesla πέρασαν το τεστ της χώρας για την ασφάλεια των δεδομένων.

    Νωρίτερα, τα εν λόγω μοντέλα είχαν αποκλειστεί από την Κίνα λόγω ανησυχιών για κατασκοπεία και ασφάλεια δεδομένων, ενώ από το 2021, η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να αποθηκεύει τα δεδομένα των τοπικών χρηστών σε μια εγκατάσταση εντός της χώρας, επειδή αντιμετώπιζε έλεγχο σχετικά με το αν τα αυτοκίνητά της θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία.

    Στην επιτυχία του Μασκ συνέβαλλε και η συνεργασία του με τον κινεζικό κολοσσό Baidu για το σύστημα FSD.

    Το σημαντικότερο όμως που πέτυχε είναι να επαναφέρει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη Tesla, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες, η εταιρεία διέγραψε κατά το ήμισυ της απώλειες που είχε από την αρχή της χρονιάς.

    Αυτό βέβαια δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια της Tesla, την οποία ο Μασκ αναζωογονεί συχνά-πυκνά με πυροτεχνήματα. Η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και ο Μασκ έχει ανεβάσει τον πήχη ψηλά για τα νέα μοντέλα που θα φέρει, προκαλώντας ισχυρές αμφιβολίες στους επενδυτές σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που έχει δώσει, ύστερα κι από 14.000 απολύσεις εργαζομένων.

    Το μέτωπο της Χ

    Ο ευμετάβλητος χαρακτήρας του Μασκ, οι σκληρές απόψεις του και οι non political correct θέσεις του είχαν ανησυχήσει από την πρώτη στιγμή τις ρυθμιστικές αρχές για την εξαγορά του Twitter, το οποίο μετονόμασε σε X.

    O επιχειρηματίας έχει δυναμιτίσει τις σχέσεις του με αρκετά κράτη και ενώσεις, καθώς δεν συμμορφώνεται –τουλάχιστον στα χρονικά όρια που του θέτουν- στους κανονισμούς τους.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εξαγγείλει ένα σκληρό θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει όλες τις χώρες της και ζητάει ισχυρό έλεγχο από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του περιεχομένου που διαμοιράζεται. Απειλεί με ισχυρά πρόστιμα ακόμα και απαγόρευση.

    Οι περισσότεροι σκέφτηκαν τον Έλον Μασκ όταν η ΕΕ ανακοίνωσε τα σχέδιά της.

    Και δεν είναι η μόνη αντιπαλότητα του, καθώς με την αυστραλιανή κυβέρνηση βρίσκεται «στα μαχαίρια».

    Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του έμπλεξε με τις ρυθμιστικές αρχές τεχνολογίας της Αυστραλίας, γιατί αρνήθηκε να λάβει έγκαιρα μέτρα για να κατεβάσει πλάνα από μια τρομοκρατική επίθεση σε μια εκκλησία της χώρας. Ο επίτροπος ηλεκτρονικής ασφάλειας της Αυστραλίας, βάσει του νόμου περί διαδικτυακής ασφάλειας της χώρας, ζήτησε από το X να αφαιρέσει 65 αντίγραφα του βίντεο της επίθεσης για να αποτρέψει τη διάδοσή του σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο Μασκ είχε σχολιάσει ότι η απαίτηση της Αυστραλίας είναι ένα παράδειγμα άσκησης εξουσίας.

    Η διαμάχη μπορεί να δημιουργήσει ένα προηγούμενο για τον Μασκ, ο οποίος ήδη έχει ανοιχτά μέτωπα και με άλλες χώρες και να τον σύρει σε δικαστικές υποθέσεις ή και στην απαγόρευση της λειτουργίας του X σε ορισμένες περιοχές.

    Διαβάστε επίσης:

    Tesla: Συνεργασία με την «κινεζική Google» για το Full Self-Driving

    Ο Έλον Μασκ ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη

    Έλον Μασκ: Γιατί η Tesla συνεχίζει να ρίχνει τις τιμές στα οχήματά της



    ΣΧΟΛΙΑ