• Business

    Ποιος είναι ο μυστηριώδης Κύπριος επιχειρηματίας που έχει κρύψει 47 εκατ.; Γιατί τον ψάχνουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς;

    • NewsRoom
    Παράνομες επιδοτήσεις ξενοδοχείων, «περίεργα» εμβάσματα αλλοδαπών στο εξωτερικό και o καθηγητής πανεπιστημίου που εξαπατούσε… επενδυτές


    Αντιμέτωπος με τις ελεγκτικές αρχές βρίσκεται γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας, ο οποίος καλείται να δικαιολογήσει εμβάσματα περίπου 47 εκατομμυρίων ευρώ σε 3 χρόνια από 19 διαφορετικές χώρες.

    Οι φορολογικές αρχές ερευνούν για εικαζόμενη φοροδιαφυγή τον επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται μέσω εταιριών, κυρίως στον χώρο του real estate στην Ελλάδα, και σύμφωνα με πληροφορίες υπέβαλε δηλώσεις φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2007, 2008 και 2009 με τα συγκεκριμένα ποσά.

    Μετά από έρευνα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και στη συνέχεια του ΣΔΟΕ, δημιουργήθηκε φάκελος που εκκρεμεί προς έλεγχο στο ΚΕΦΟΜΕΠ, καθώς τα ποσά που δηλώθηκαν από τον επιχειρηματία κρίθηκαν υπέρογκα από τις αρχές και πρέπει να δικαιολογηθούν από τις συνολικές δραστηριότητες.

    Τα εμβάσματα για τα οποία ελέγχεται ο επιχειρηματίας αγγίζουν το ποσό των 47 εκατομμυρίων ευρώ και προέρχονται από 19 διαφορετικές χώρες κατά τη διάρκεια 3 ετών, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο έλεγχος του ΚΕΦΟΜΕΠ να επεκταθεί και σε επόμενες οικονομικές χρήσεις.

    Ήδη πάντως, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν δώσει κοντά στις 450 εντολές ελέγχου για άτομα που περιλαμβάνονται στη “λίστα χαρτοφυλακίων” και θεωρούνται ύποπτα για φοροδιαφυγή, ενώ έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες από τους VIP ελεγχόμενους.

    Τουλάχιστον διακόσιες εντολές δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, για εικαζόμενη φοροδιαφυγή εντός δυο ετών, είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων που έχουν διατάξει οι οικονομικοί εισαγγελείς και διενεργεί το ΚΕΦΟΜΕΠ με βάση τις διασταυρώσεις από την περίφημη λίστα των 65 cd που είχαν αποστείλει οι τράπεζες στις αρμόδιες αρχές.

    Πρόκειται ουσιαστικά για τη λίστα με τους VIP μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες του εσωτερικού- επιχειρηματίες, γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοι κλπ, για τους οποίους γίνονται διασταυρώσεις με βάση τις κινήσεις των λογαριασμών και τις φορολογικές δηλώσεις τους.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/ikonomiki-isangelis-450-entoles-elegchou-gia-forodiafigi/71961



    ΣΧΟΛΙΑ