• Business

    Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής για το Βρώμικο Χρήμα όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων από αλλοδαπούς στην Ελλάδα


    «Χαρτογράφηση» όλων των ακινήτων που αγοράστηκαν από αλλοδαπούς στην Ελλάδα επιχειρεί να κάνει τώρα η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Η υπόθεση του πρώην αντιπροέδρου των Jumbo Βαγγέλη Παπαευαγγέλου με τις πωλήσεις ακινήτων μέσω POS σε Κινέζους ήταν αυτή που κινητοποίησε την Αρχή για το Ξέπλυμα, η οποία αναζητά τρόπο για να μπορεί να ελέγχει τις αγοραπωλησίες κυρίως πανάκριβων ακινήτων σε αλλοδαπούς.

    Έτσι τώρα θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου με τις αγορές ακινήτων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια από αλλοδαπούς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή άλλες νομικές οντότητες που μπορούν να αποκτήσουν εμπράγματες αξίες σε ακίνητα.

    Με αυτό τον τρόπο, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα είναι σε θέση να ερευνά αγορές που θα φαίνονται ύποπτες, κυρίως βεβαίως εκείνες ακριβών ακινήτων σε χορήγηση «χρυσής βίζας». Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος για το αν αυτά τα ακίνητα αποκτήθηκαν με «μαύρο» χρήμα θα είναι άμεσος.

    «Χαρτογράφηση» και των ΜΚΟ

    Η Αρχή για το Ξέπλυμα θα επιχειρήσει να ξεδιαλύνει και το τοπίο με τις εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συχνά λαμβάνουν υψηλά ποσά κρατικών επιχορηγήσεων.

    Μέχρι τώρα, για τις ΜΚΟ δεν υπάρχει ένα κεντρικό μητρώο καθώς κάθε υπουργείο έχει τις δικές οργανώσεις ανάλογα με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων του. Με τη «χαρτογράφησή» τους η Αρχή θα επιχειρήσει να καλύψει το κενό που υπάρχει, ώστε να είναι εφικτή η άσκηση ενιαίου και ολοκληρωμένου ελέγχου σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, των πηγών χρηματοδότησης τους και κυρίως, στο εάν καταλήγουν οι κρατικές επιχορηγήσεις για τον σκοπό που δίνονται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρένα Δούρου ως ύποπτη στους εισαγγελείς: «Άλλοι έχουν ευθύνη για το Μάτι. Όχι εγώ…»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολύδωρας και Μαρκογιαννάκης θα καταθέσουν στη δίκη του C4I

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόφαση κόλαφος για δικηγόρους, γιατρούς και ελεύθερους επαγγελματίες για τα POS



    ΣΧΟΛΙΑ