• Business

    Στην “κόκκινη” θάλασσα βουλιάζουν οι ευρωπαϊκές αγορές


    Σε πτωτικό σπιράλ παραμένουν για τρίτη ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες των αγορών της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

    Ο φόβος για αστάθεια στην Ε.Ε., η αναζωπύρωση της ανησυχίας για το μέλλον των ιταλικών τραπεζών και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν δεκαετίες στασιμότητας στην παγκόσμια ανάπτυξη, έχουν οδηγήσει σε νέα βουτιά τις αγορές μετοχών, ενώ και η βρετανική λίρα υποχωρεί κάτω από τα 1,30 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και άνω από τριάντα χρόνια.

    Η BlackRock περιέκοψε τη σύσταση της για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε underweight, με αρνητική εκτίμηση για τον τραπεζικό κλάδο της ευρωζώνης, ενώ ο πρόεδρος της Societe Generale επισήμανε ότι η κρίση του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    “Μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, θα σημειωθεί επιδείνωση των θεμελιωδών στοιχείων, και έτσι η ανάκαμψη που σημείωσαν οι αγορές την περασμένη εβδομάδα ήταν καθαρά τεχνικής μορφής”, υποστήριξε ο Stewart Richardson, επικεφαλής επενδύσεων της RMG Wealth Management στο Λονδίνο. “Στην παρούσα φάση οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται την πραγματική εικόνα της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μπορεί να σκέφτονται ότι κάτι δεν είναι σωστό στο σύστημα”.

    Η μετοχή της Deutsche Bank AG, κατέγραφε νωρίτερα πτώση άνω του 6%, οδηγώντας σε πτώση το γερμανικό δείκτη DAX, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρούσε κατά 1% χάνοντας τα αρχικά κέρδη.

    Πάνω από 540 μετοχές επιχειρήσεων του δείκτη Stoxx 600 βρίσκονται στο “κόκκινο”, με τους κλάδους των αυτοκινητοβιομηχανιών, των ασφαλειών και των τραπεζών να σημειώνουν πτώση άνω του 2%.

    “Βλέπουμε σημαντικές εντολές πωλήσεων σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό αυτή την εβδομάδα”, υποστηρίζει ο Michael Hewson, επικεφαλής ανάλυσης αγορών της CMC Markets στο Λονδίνο.

    Την ίδια ώρα, οι αγορές χρήματος προεξοφλούν νέα μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας για τους επόμενους τρεις μήνες. Η στερλίνα υποχώρησε μέχρι τα 1,2798 δολάρια, ενώ σύμφωνα με τη BNP Paribas ο επόμενος καταλύτης για ένα νέο γύρο ρευστοποιήσεων του βρετανικού νομίσματος μπορεί να προέλθει από την Τράπεζα της Αγγλίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/evangelos-mitilineos-giati-tha-proslavo-neous-michanikous-stin-eteria-mou/59017



    ΣΧΟΛΙΑ