Business

Στην doBank η διαχείριση κόκκινων δανείων 1,8 δισ. ευρώ

  • NewsRoom


Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) προέβησαν την 31.07.2018 στη σύναψη μιας καινοτόμου για τα διεθνή δεδομένα συμφωνίας συνεργασίας με την κορυφαία εξειδικευμένη διαχειρίστρια εταιρία δανείων doBank S.p.A (doBank).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η συμφωνία καταρτίσθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής των Ελληνικών συστημικών Τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και για την προστασία της βιωσιμότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (‘ΜμΕ’) με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η doBank θα υποστηρίξει τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες με την αποκλειστική διαχείριση κοινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αφορούν περισσότερες από 300 ελληνικές ΜμΕ συνολικής κατά προσέγγιση ονομαστικής αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, διευκολύνοντας την εξεύρεση αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης, όπου αυτό είναι εφικτό.

Η εν λόγω συνεργασία, αξιοποιώντας και την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία της doBank στη διαχείριση δανείων, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εξυγίανση των ΜμΕ και στη βελτίωση του δείκτη ανακτησιμότητας των σχετικών δανειακών ανοιγμάτων.

Τα ανωτέρω θα επιτευχθούν με τη μετάθεση του βάρους στην ενίσχυση της συνεργασίας των δανειοληπτών, στην εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών αναδιάρθρωσης, στην επιτάχυνση της λήψης και υλοποίησης των σχετικών με τη διαχείριση των δανείων αποφάσεων, αλλά, δυνητικά, και στην προσφορά πρόσβασης σε νέες πηγές χρηματοδότησης για τις βιώσιμες ΜμΕ.

Η doBank διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης δανείων, η ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα τέλη Μαρτίου 2018 κατά προσέγγιση στα 88 δισεκατομμύρια ευρώ. Η doBank είναι ανεξάρτητη διαχειρίστρια εταιρία πιστώσεων, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο με χρηματιστηριακή αξία άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ και ευρεία πελατειακή βάση, η οποία αποτελείται από κορυφαίες τράπεζες και επενδυτές.

Η doBank, κατόπιν της ολοκληρώσεως της σχετικής διαδικασίας με την Τράπεζα της Ιταλίας και την Τράπεζα της Ελλάδος, εγκατέστησε υποκατάστημα στην Ελλάδα, έχοντας λάβει άδεια από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές.

Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και της doBank καταρτίσθηκε κατόπιν της ολοκλήρωσης διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερες από τριάντα υποψήφιες εταιρίες. Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και είναι το αποτέλεσμα λεπτομερούς σχεδιασμού και πρωτοπόρου συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την υποστήριξη της διεθνούς εταιρίας συμβούλων στρατηγικής Oliver Wyman.

Η διεθνής δικογηρική εταιρία White & Case ενήργησε ως νομικώς σύμβουλος των Τραπεζών επί ζητημάτων αγγλικού δικαίου και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη ως νομικός σύμβουλος επί ζητημάτων ελληνικού δικαίου».

Υπενθυμίζεται όπως είχε γράψει το mononews.gr από τις αρχές Μαρτίου, η ιταλική doBank,  έχει εξαγοραστεί και συγκαταλέγεται στο «οπλοστάσιο» του Fortress fund, που αναπτύσσει ήδη πολύπλευρη δραστηριότητα στη χώρα μας.

Η έδρα, και συνάμα το επιτελικό στρατηγείο της do Bank στην Αθήνα, θα είναι στο Μαρούσι. Η τράπεζα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο διαχειριστικό τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη γειτονική Ιταλία. Έχουν γίνει μάλιστα 10 προσλήψεις στελεχών και αναμένεται τάχιστα να προστεθούν άλλα 40 άτομα στο προσωπικό της τράπεζας, με ειδικές γνώσεις στο ευρύτερο πλέγμα των χρηματοοικονομικών εργασιών, αλλά και του real estate.

Ο ρόλος του Ελληνοαμερικανού Ντιν Ντακόλια

Η πρόθεση του γιγαντιαίου Αμερικανικού fund να «παίξει Ελλάδα», έχοντας υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 80 δισ. δολαρίων, φαίνεται να μένει σταθερή. Παρά το γεγονός ότι το Fortress έχει αλλάξει χέρια και ανήκει πλέον στο γιαπωνέζικο «γκρουπ» της Softbank, του μεγιστάνα Μασαγιόσι Σον. Κάτι που οφείλεται πρωτίστως στον δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανό Ντιν (Κωνσταντίνο) Ντακόλια, που έχει καταγωγή από την Πελοπόννησο και είναι ο συνδετικός κρίκος του Fund με τη χώρα μας. Όντας υψηλόβαθμο στέλεχος του Fortress, με εποπτεία την Ελλάδα, την οποία και επισκέπτεται συχνά για επαφές με το εδώ γραφείο του Fund, που φυσικά έχει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: doBank: Ξεκίνησαν οι προσλήψεις – Ποιος ο ρόλος του Ελληνοαμερικανού Ντακόλια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόβαση της ιταλικής τράπεζας doBank στην ΕλλάδαΣΧΟΛΙΑ