• Business

    Στη φυλακή 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ και 3 Ρομά για την απάτη με τα ανακυκλώσιμα

    Αμφιλοχία


    «Μαύρο – άσπρο» αποδείχθηκε το «παιχνίδι» για τους 8 υπαλλήλους του ΟΣΕ που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα των ρομά με την απάτη σε ανακυκλώσιμο υλικό του Οργανισμού. Μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι και θα οδηγηθούν στη φυλακή, μαζί με τους 3 φερόμενους ως αρχηγούς της σπείρας.

    Και οι 11 από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους που κρίθηκαν προφυλακιστέοι, αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή με δωροδοκίες και κυκλώματα, ωστόσο οι συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛΑΣ φαίνεται πως ήταν αυτές που τους «έκαψαν».

    Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια τους, όταν οι ρομά συνομιλούσαν στο τηλέφωνο, είτε μεταξύ τους, είτε με κάποιο εμπλεκόμενο υπάλληλο, χρησιμοποιούσαν κωδικούς για να «θολώνουν τα νερά». Ετσι όταν έλεγαν:

    · «Παιχνίδι» φέρονται να μιλούσαν για συμφωνία με υπάλληλο για φόρτωση υλικού του ΟΣΕ χωρίς ζύγιση.
    · «Μαύρο – άσπρο» ήταν το υλικό που θα παραλάμβαναν χωρίς ζύγιση και παραστατικά.
    · «Γεμιστήρες με λουκάνικο» ήταν –πάντα κατά την αστυνομική έρευνα- η μίζα που θα έδιναν στους υπαλλήλους του Οργανισμού, τους οποίους αποκαλούσαν «πιράνχας».
    · «Σαλάμι και φιστίκια» φέρονται να ήταν τα χρήματα σε μετρητά ενώ τα φορτηγά που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές τα είχαν βαφτίσει «Κινέζο» και «Μανάκι».

    Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

    Οι 19 συλληφθέντες που επί 12 ώρες απολογούνταν χθες στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς Γ.Ανδρεάδη αρνήθηκαν τις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και δωροδοκία.

    Οι 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ υποστήριξαν ότι εργάζονται πολλά χρόνια στις συγκεκριμένες υπηρεσίες και ουδέποτε ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες. Για να δικαιολογήσουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους με τους ρομά, υποστήριξαν ότι μιλούσαν μαζί τους για να τους εξηγήσουν τη διαδικασία διότι δεν την καταλάβαιναν. «Ουδέποτε, όμως, δωροδοκηθήκαμε από αυτούς», ισχυρίστηκαν.

    Ο υπάλληλος, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν χρήματα σε δεσμίδα με ταινία τράπεζας της Βουλγαρίας, υποστήριξε ότι προέρχονταν από αγροτικές δουλειές που παράλληλα έκανε για να συμπληρώσει το εισόδημα του.

    «Από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει δωροδοκία, κατηγορία την οποία οι υπάλληλοι απορρίπτουν κατηγορηματικά», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης των υπαλλήλων του ΟΣΕ, Θέμης Σοφός. Ερωτηθείς για τις καταγεγραμμένες συνομιλίες υπαλλήλων με τους φερόμενους ως επικεφαλής του κυκλώματος, ο δικηγόρος απάντησε ότι «οι άνθρωποι αυτοί είχαν κερδίσει νόμιμους πλειστηριασμούς και τους τηλεφωνούσαν για να μάθουν πως θα παραλάβουν το υλικό».

    Οι 3 φερόμενοι ως αρχηγοί του κυκλώματος ισχυρίστηκαν ότι λειτουργούν νόμιμα τις επιχειρήσεις τους, από τις οποίες ζουν τις πολυμελείς οικογένειες τους. Ποτέ δεν απείλησαν για να κερδίσουν πλειστηριασμούς, ούτε δωροδόκησαν υπαλλήλους για να παραλάβουν μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού από τις αποθήκες του ΟΣΕ, υποστήριξαν.

    «Ορισμένες μικροπαραβάσεις είναι μεμονωμένες και μη συνδεόμενα περιστατικά σε διάφορες πόλεις της χώρας και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης», δηλώνει ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των φερομένων ως αρχηγών, Σάκης Κεχαγιόγλου. «Η απόφαση περί προσωρινής κράτησης του πρώτου εντολέα μου αλλά παράλληλα και η απόφαση να αφεθεί ελεύθερη η δεύτερη εντολέας μου καταδεικνύει ότι στο πρόωρο αυτό δικονομικό στάδιο ο κ.ανακριτής και η κα εισαγγελέας επιμέρισαν ρόλους και ευθύνες. Είμαι βέβαιος ότι σε τέτοια ογκώδη και περίπλοκη από οικονομοτεχνική άποψη δικογραφία, η πορεία της κύριας ανάκρισης θα διαλευκάνει πληρέστερα τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων.»

    Μετά τις απολογίες τους οι 11 κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οι υπόλοιποι 8 (που φέρονται να είχαν περιφερειακό ρόλο στη σπείρα) αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους. Σε δύο επιβλήθηκε και εγγυοδοσία 5.000 ευρώ και 2.000 ευρω. Η μία εξ αυτών είναι κόρη ενός εκ των φερομένων ως επικεφαλής των ρομά.

    Ζημιά εκατομμυρίων για το Δημόσιο

    Σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών αρχών, η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της σπείρας ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ, μόνο μέσα σε 2 χρόνια. Σε 5 μήνες φέρονται να μετέφεραν 55 φορτία, να έκλεψαν 1,5 τόνο υλικό και να ζημίωσαν το Δημόσιο κατά 530.000 ευρώ.

    Οι 3 ρομά κατηγορούνται ότι είχαν στήσει 3 επιχειρήσεις για διαχείριση, εκμετάλλευση και πώληση παλιών σιδήρων και μετάλλων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία. Από το Φεβρουάριο του 2015 κατηγορούνται ότι δωροδοκούσαν υπαλλήλους του ΟΣΕ με ποσά από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ για να παραλαμβάνουν χωρίς νόμιμες αποδείξεις μεγαλύτερες ποσότητες άχρηστου ανακυκλώσιμου υλικού από τις αποθήκες του Οργανισμού.

    Πριν φτάσουν, όμως, στις αποθήκες του ΟΣΕ, φέρονται να απειλούσαν τους ανταγωνιστές τους για να τους βγάλουν εκτός των πλειστηριασμών για το ανακυκλώσιμο υλικού. Τα αρχηγικά μέλη που ζούσαν μία πολυτελή ζωή, φέρονται να έβγαζαν σε Τράπεζες στη Βουλγαρία και την Κύπρο τα κέρδη από την κομπίνα.



    ΣΧΟΛΙΑ