ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επενδυτές της Stellantis αντιδρούν έντονα στις πρακτικές αμοιβών της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία έδωσε στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο Κάρλος Ταβάρες αμοιβή 23,1 εκατ. ευρώ (26,2 εκατομμύρια δολάρια), για ένα έτος κατά το οποίο μειώθηκαν τόσο οι πωλήσεις όσο και τα κέρδη της εταιρείας.
Η Allianz Global Investors και σύμβουλοι μετόχων όπως η Proxinvest κάλεσαν τους μετόχους να καταψηφίσουν την έκθεση αμοιβών της κατασκευάστριας της Jeep στην ετήσια γενική συνέλευση την Τρίτη.
Ο μισθός του Ταβάρες για το 2024 — και ένα επιπλέον ποσό 12 εκατ. ευρώ σε αποζημίωση και μπόνους που θα λάβει φέτος — προκαλεί οργή καθώς κατά την περίοδο που ήταν επικεφαλής σημειώθηκε πτώση της ζήτησης στις ΗΠΑ, καθυστέρηση κυκλοφορίας των μοντέλων στην Ευρώπη, καθώς και συγκρούσεις με πολιτικούς, αντιπροσώπους και συνδικάτα.
«Δεν είναι αποδεκτό να δίδεται αποζημίωση σε έναν CEO που οδήγησε την εταιρεία στην αποτυχία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Proxinvest, Σαρλ Πινέλ, σε συνέντευξή του.

Η Stellantis εξακολουθεί να αναζητά τον διάδοχο του Ταβάρες και αναμένει υποτονική κερδοφορία φέτος λόγω της μειωμένης ζήτησης στην Ευρώπη και των προκλήσεών της στη Βόρεια Αμερική, όπου οι παραδόσεις μειώθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο.
Η εταιρεία, υπό την προσωρινή διοίκηση του προέδρου Τζον Έλκαν, δεν έχει επίσης επικαιροποιήσει τις προβλέψεις της μετά τις ασταθείς εμπορικές κινήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η Stellantis βρίσκεται εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με αντιδράσεις για την αμοιβή του Ταβάρες, η οποία εκτινάχθηκε στα 36,5 εκατομμύρια ευρώ το 2023.
Στη γενική συνέλευση των μετόχων πριν από τρία χρόνια, οι επενδυτές απέρριψαν την αμοιβή του σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία. Ο μισθός του για το 2024 είναι «υπερβολικά γενναιόδωρος», δήλωσε η Allianz Global Investors. Η ψηφοφορία της Τρίτης για την εν λόγω αποζημίωση είναι επίσης μη δεσμευτική.
«Παρά τις προσπάθειες επικοινωνίας, οι απαντήσεις της Stellantis δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τις ανησυχίες», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της. «Υπάρχουν συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες και την εποπτεία της επιτροπής αμοιβών».
Η Proxinvest συνέστησε επίσης στους μετόχους να καταψηφίσουν την επανεκλογή αρκετών μελών του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της Φιόνα Κλερ Τσικόνι, στελέχους ανθρώπινου δυναμικού στην Google, η οποία εκπροσωπεί τους εργαζομένους της Stellantis στο διοικητικό συμβούλιο από το 2021.
Η ομάδα δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να κατέχει αυτή τη θέση επειδή δεν είναι υπάλληλος της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για νέους κλάδους – Ποιοι μπαίνουν στο σύστημα το 2026
- Ιράν: Ο πύραυλος δεν πήγαινε στην Τουρκία – Σεβόμαστε την εθνική της κυριαρχία
- Νέα σελίδα για το ελληνικό τένις με Εθνικό Προπονητικό Κέντρο στο ΟΑΚΑ
- Οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν 803 πλοία -Από την αρχή του 2026 παρέλαβαν 48 και παρήγγειλαν άλλα 80
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.