• Business

    Σταύρος Τζιούφας: Από τα σαλόνια … στα αλώνια

    Σταύρος Τζιούφας, Επιχειρηματίας


    Η φράση ταιριάζει κυριολεκτικά στον 50χρονο επιχειρηματία Σταύρο Τζιούφα. Στα χρυσά χρόνια του Χρηματιστηρίου ήταν το παντοδύναμο αφεντικό της Connection, το όνομα της οποίας συνδέθηκε με γνωστές επωνυμίες ενδυμάτων και υποδημάτων, όπως Kenzo, Trussardi, Cerruti, Sebago, Henry Cottons, Ferre κ.ά. . Το κανόνι της εταιρείας ήρθε το 2003 με χιλιάδες μετόχους να χάνουν τα λεφτά τους. Σήμερα ο ροκ επιχειρηματίας ζει στην Παύλιανη, στα 1.100 μ. στους πρόποδες της Οίτης, ανάμεσα σε δύο εθνικούς δρυμούς.

    Δεκαετία ΄90. Το χρήμα έρρεε άφθονο. Ο Σταύρος Τζιούφας έζησε όσο λίγοι την χρηματιστηριακή φρενίτιδα της εποχής. Ξέφρενο lifestyle, ακριβά αυτοκίνητα, ταξίδια με ελικόπτερο στον top προορισμό, την Μύκονο, πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια, prive party συντροφιά με celebrities και γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο των επιχειρήσεων. Μια ζωή ανάλογη των οικονομικών μεγεθών της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας του. Για να καταλάβει κανείς το όνειρο που ζούσε ο 35αρης τότε Σταύρος Τζιούφας αρκεί να αναλογιστεί ότι η μετοχή της Connection ξεκίνησε από τα 0,87 ευρώ για να φθάσει στα 11,70 ευρώ την εποχή της χρηματιστηριακής ευφορίας παγιδεύοντας χιλιάδες επενδυτές.

    Τα φιλόδοξα σχέδιά της εταιρείας για τη δημιουργία ενός νέου πολυκαταστήματος στο πρώην Μινιόν δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Η αρνητική οικονομική συγκυρία, η αλλαγή κλίματος στη Σοφοκλέους σε συνδυασμό με τις άστοχες επενδυτικές κινήσεις και τα χρέη στις τράπεζες, οδήγησαν την εταιρεία στο λουκέτο. Το κερασάκι στην τούρτα, ήταν το τροχαίο που είχε ο ίδιος έπειτα από νυχτερινή έξοδο και ο θάνατος της συνεπιβάτιδάς και συνεργάτιδάς του Αθηνάς Δανιόλου, 23 χρονών. Τα επόμενα χρόνια ο επιχειρηματίας θα κλειστεί στον εαυτό του.

    Πέρασε μια δεκαετία μέχρι να ορθοποδήσει επαγγελματικά και ψυχολογικά. Το 2011 ακούστηκε ότι θα ανοίξει τα φτερά του επί αμερικανικού εδάφους, στο Los Angeles. Αλλά όπως φαίνεται βρήκε το “καταφύγιο” του δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Ο “εναλλακτικός” επιχειρηματίας δεν άνοιξε απλώς ένα ξενοδοχείο. Έβαλε την ψυχή του σε ένα καταπράσινο project καλής ζωής στην Παύλιανη Φθιώτιδας. Ο επιχειρηματίας απαλλαγμένος από τις “αμαρτίες” του παρελθόντος, βρήκε την ηρεμία σε έναν επίγειο παράδεισο. Δάση με έλατα, ποταμάκια και ζώα περιβάλλουν το ορεινό κατάλυμα. Ένας άνθρωπος που πριν από λίγα χρόνια ήταν σφιχταγκαλιασμένος με την πόλη, τις business, τη μόδα, τις κοσμικές στήλες των περιοδικών έκανε στροφή 180 μοιρών. Το πρωί δεν ανοίγει τα μάτια του με τον “τρομακτικό” ήχο του ξυπνητηριού αλλά με το κακάρισμα αφού στη φάρμα που διατηρεί τρέχουν ελεύθερες αλανιάρες κότες, πάπιες και χήνες.

    Το “κανόνι” της Connection

    Στις 3 Φεβρουαρίου 2003 το ΔΣ του Χρηματιστηρίου αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής λόγω καταγγελίας ορκωτού ελεγκτή για λογιστικές αλλοιώσεις της εταιρείας. Ένα χρόνο πριν, το 2002 χορηγείται κοινοπρακτικό δάνειο 14,2 εκατ. ευρώ, με τις υποχρεώσεις όμως να ξεπερνούν τα 34 εκατ. ευρώ. Η κατάρρευση της Connection θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στους μετόχους που είδαν τα κεφάλαιά τους να απαξιώνονται, στους 150 εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους, αλλά και στις τράπεζες, οι οποίες μετά την καταγγελία του κοινοπρακτικού δανείου συμβιβάστηκαν με την ιδέα ότι θα χάσουν τα κεφάλαια που αναλογικά η καθεμία είχε χορηγήσει.

    Φώτο από andro.gr



    ΣΧΟΛΙΑ