• Business

    Σταύρος Ψυχάρης: Πουλήθηκε άλλο ένα αντικείμενο γοήτρου-Το Ferretti των 27 μέτρων 

    Σταύρος Ψυχάρης. Τέως Επικεφαλής ΔΟΛ


    «Σκιάς όναρ άνθρωπος», δηλαδή ο άνθρωπος είναι το σύντομο, μικρούλι όνειρο μιας άπιαστης, ελάχιστης σκιάς, έλεγε ο αρχαίος λυρικός Πίνδαρος το 450 πχ . Ειναι βέβαιο οτι ο Σταύρος Ψυχάρης που ηταν ενας απο τους πιο μορφωμένους δημοσιογράφους είχε διαβάσει Πίνδαρο. Απλά ίσως τον είχε ξεχάσει!!!

    2000 μχ

    Ειναι η εποχή της μεγάλης άνθησης του χρηματιστηρίου το ζεύγος του επιχειρηματία και εκδότη Σταύρου Ψυχάρη διευρύνει τον φιλικό κύκλο με τους πιο ονομαστούς παράγοντες της ελληνικής κοινωνίας, ενώ θα αρχίσει να ζει πολύ καλή ζωή. Το 1996, μάλιστα, ο Κώστας Σημίτης θα τον ανακηρύξει διοικητή του Αγίου Όρους και θα ανακηρυχτεί Μέγας Νοτάριος του Οικουμενικού Θρόνου. Ο ίδιος μέχρι τότε δεν είχε φανεί να έχει ιδιαίτερη ζέση για θρησκευτικά θέματα, μιας και όπως είχε δηλώσει δεν είχε εξομολογηθεί ποτέ. Η μόνη του σχέση με τις εκκλησίες ήταν κάθε Πάσχα, που πήγαινε στο ναό στο Πόρτο Χέλι και φωτογραφιζόταν με το τέως βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας, τον Κωνσταντίνο και την Άννα Μαρία, να περνούν από πίσω του, στην άκρη του καδραρίσματος.

    Είναι η περίοδος που κάνει κοσμική και εκλεκτική ζωή ο ισχυρός άνδρας. Βρίσκεται στο πάρτι του τέως και της Άννας Μαρίας, αλλά και σ αυτά των Κουτσολιούτσου των Folie-Folie, του Γιώργου και της Ηρώς Κόβα, του Μίνωα Κυριακού, του Τζίγγερ, συχνάζει σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, όπως το Aman Resort και στο παλιό λιμάνι των Σπετσών αράζει το γυαλιστερό, ευμεγέθες κότερό του», που καταλαμβάνει και τις θέσεις των διπλανών, ενώ αποτελεί αξιοθέατο για τους θαμώνες του διπλανού κοσμικού Pandrino, το οποίο θαυμάζουν σιγοπίνοντας το καπνιστό, σπάνιο ουίσκι του.

    Δειπνεί και γευματίζει στα πιο εκλεκτά ρεστοράν στην Αθήνα στην «Αθηναϊκή Λέσχη», στο «17» της οδού Λυκαβηττού, με αγαπημένο του στέκι τη κοσμική και φημισμένη «Ράτκα» και με αγαπημένο του φαγητό, τα μακαρόνια με χαβιάρι. 

    Στις Σπέτσες πάλι, προτιμά την ταβέρνα του Παδέα και τη διάσημη για τη φρεσκάδα των ψαριών του και τις συνταγές της ψαροταβέρνας Ταρσανάς.

    Το BESTEN

    Η αγορά ενος Ferretti 27 μέτρων αξιας 2,7 εκατ ευρώ που το ονομασε BESTEN ηταν μεταξυ αλλων η μεγάλη αγάπη του Ψυχαρη. Εκείνη την εποχή που το έχτισε το 2000 κόστισε 2,7 εκατ ευρω. Ετσι μπορουσε να κάνει παρέα με αλλους επιχειρηματίες. Όμως το αντικειμενο γοήτρου δεν υπάρχει πια. Έτσι μετά την παραπομπή σε δίκη για κακούργημα και τον πλειστηριασμό της βίλας του στο Πορτο Χέλι ο άλλοτε ισχυρός εκδότης Σταύρος Ψυχάρης προ ημερών πούλησε το 27 μέτρων σκάφος του. Η τιμή του ανήλθε στα 400.00 ευρώ. Μάλιστα παραλίγο να του χαλάσει την δουλειά ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης καθώς του έχει κάνει αγωγή για δάνειο 4.000.000 ευρώ που του έδωσε το 2013-2014 χωρίς εγγυήσεις. 

    Οι πίνακες 

    Πριν από πολλά χρόνια κατά την διάρκεια κάποιας εκλογικής αναμέτρησης, επιφανείς δημοσιογράφοι του ΔΟΛ, πολιτικοί και επιχειρηματίες λαμβάνουν μια πρόσκληση. Να παρακολουθήσουν την Κυριακή των βουλευτικών εκλογών του 2004 , από την τηλεόραση, την μεγάλη εκλογική μάχη στην οικία Ψυχάρη στο Κολωνάκι. Όσοι ανηφόρησαν εκείνο το βράδυ στο υπέροχο διαμέρισμα της οικογένειας του επικεφαλής του ΔΟΛ ενθουσιάστηκαν. Πανάκριβοι πίνακες (συμπεριλαμβανόμενου και ενός αυθεντικού Claude Monet) στόλιζαν την υπέροχη κατοικία. 

    Όσοι δεν εντυπωσιάστηκαν από τους πίνακες έχουν να θυμούνται και το εξής: Ότι η κεντρική πολυθρόνα στο τεράστιο σαλόνι είχε ένα ταμπελάκι που έγραφε “πρωθυπουργός”. Μόνο που η πολυθρόνα έμεινε άδεια όλο το βράδυ καθώς ο κ. Σημίτης δεν εμφανίστηκε στην οικία του άλλοτε πανίσχυρου εκδότη. Όσοι όμως θυμούνται τους πανάκριβους πίνακες που όλη η Αθήνα ήξερε ότι έχει στην κατοχή του αναρωτιούνται ακόμα που έχουν εξαφανιστεί. 

    Περισσότερο από όλους αναρωτιούνται οι τραπεζίτες που έχουν κατάσχει τα ακίνητα του κ. Σταύρου Ψυχάρη. Που βρίσκεται λοιπόν η περίφημη συλλογή Ψυχάρη; Γιατί σίγουρα δεν βρίσκεται στην Βίλα στο Πόρτο Χέλι η οποία πουλήθηκε από την Alpha Bank σε πλειστηριασμό πριν από 48 ώρες , ούτε στα διαμερίσματα που είχε στην κατοχή του στο Κολωνάκι και ήδη ανήκουν στις τράπεζες. 

    Γιατί εάν την έβρισκαν οι τραπεζίτες , όπως τουλάχιστον λένε οι ίδιοι, είναι βέβαιο ότι θα την  είχαν κατασχέσει.

    Γκρι ατμόσφαιρα 

    Η εποχή της μεγάλης κρίσης παντού γύρω σαν εθνική, γκρι ατμόσφαιρα ολοκληρώνει επιλόγους, ακόμα και για αυτούς που συνήθως έγραφαν και επέβαλαν το κυρίως θέμα. Ο αυστηρός, υπομονετικός, εκρηκτικός στους θυμούς του, Σταύρος Ψυχάρης, επικεφαλής του πιο δυνατού συγκροτήματος Τύπου της χώρας, που «ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις», ζει το τέλος των μιντιακών μύθων, όσο και αν ο ίδιος υπήρξε αρχιτέκτονας του! Οσο και εαν προσπαθησε να συγχωνευθουν ΔΟΛ και Πήγασος δεν τα κατάφερε.  Πριν από πολλά χρόνια οταν ο Φώτης Μπόμπολας ηθελε να παραδώσει μετοχικα τη εκδοτική εταιρια της οικογένειας  Πήγασο (Εθνος κλπ) στον Σταύρο Ψυχάρη βασικό μέτοχο του ΔΟΛ , ο πατριάρχης της οικογένειας Γιώργος Μπόμπολας είχε πει: “Σιγά μην δώσω τον Πήγασο σε αυτον τον λούστρο”.  Η σκληρή φράση αυτη ακολουθεί τον αλλοτε κορυφαίο εκδότη του ΔΟΛ κ. Ψυχάρη σε όλη του την ζωή.

    Έχοντας μπει στο στόχαστρο των αρχών για παραβάσεις οικονομικής φύσεως, παράλειψη κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων και πόθεν έσχες, αλλά και για την ηχηρή αποδυνάμωση της δημοσιογραφικής αυτοκρατορίας Λαμπράκη, μόλις προ ολιγων μηνων στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2018, είδε την φαραωνικών διαστάσεων παραλιακή βίλα του στο Πόρτο Χέλι των 21 στρεμμάτων, με την σχεδόν ιδιωτική παραλία, τη μεγάλη πισίνα, φυσικά σύμβολο πολυτέλειας ακόμα και πλάι στη θάλασσα, να βγαίνει σε πλειστηριασμό από την Alpha Bank και να πωλείται σε κάποιον πάμπλουτο Ελβετό υπήκοο στα 11,75 εκατ. ευρώ! Το σπίτι των 2,350 τετραγωνικών μέτρων εκ των οποίων τα 1.500 μέτρα , όπως αποκαλύπτεται τώρα, ήταν παράνομα.

    Αυτός, ο δημοσιογράφος, ο επιχειρηματίας μετά του Τύπου, ο ισχυρός, ο απόλυτα επιτυχημένος, που όριζε με τις εφημερίδες του το πολιτικό έργο της χώρας και πότε ανέβαζε δράμα και πότε ιλαροτραγωδία, που δειπνούσε με τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κολοσσούς στην Αθηναϊκή Λέσχη ή στο 17 της οδού Λυκαβηττού και στης Ράτκας, απολαμβάνοντας το αγαπημένο πιάτο, τα μακαρόνια με χαβιάρι, βρίσκεται ακόμη στην αρχή…

    Η δίκη – ηχηρή πρόσκρουση στο τέλος μιας μεγάλης πτώσης

    Ο επιχειρηματίας και πρώην βασικός μέτοχος  του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Σταύρος Ψυχάρης, άλλωστε έχει, ήδη, παραπεμφθεί σε δίκη για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.  Η παραπομπή γίνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και αφορά προσωπικά δάνεια του κ. Ψυχάρη, συνολικού ύψους 44.700.000 ευρώ. Οι δικαστές του Συμβουλίου υιοθέτησαν την πρόταση της αντεισαγγελέως Εφετών Αικατερίνης Αντωνίου η οποία είχε την άποψη ότι οι κατηγορούμενοι ζημίωσαν την περιουσία της Τράπεζας.

    Ο ΔΟΛ συγκέντρωνε τις μεγαλύτερες δανειακές συμβάσεις για τη χρηματοδότησή του από την ΕΤΕ, την Eurobank, την Άλφα και την Τράπεζα Πειραιώς κι ήταν ο πρώτος  που ελέγχθηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης του οικονομικού εισαγγελέα για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ.

    Όλα φυσικά και είχαν ξεκινήσει με την οικονομική κρίση και την ταύτιση του ΔΟΛ με τις εξουσίες, όχι απαραίτητα πολιτικές, που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια.

    Με τη διαφήμιση να ψυχορραγεί, τα ιστορικά «Νέα» και το έγκριτο «Βήμα» μοιάζουν να μην αφορούν το παραδοσιακό κοινό τους.

    Τα sites, τα μπλοκ, τα social media, το διαδίκτυο, γενικά, σφίγγει το βρόχο στις παραδοσιακές εφημερίδες, ακόμα και στις πιο ισχυρές όπως αυτές του ΔΟΛ. Οι κυκλοφορίες συρρικνώνονται δραματικά και η παρεμβατικότητα του συγκροτήματος στη πολιτική, στις επιχειρήσεις, στην τέχνη, η επιρροή του στη κοινή γνώμη, εξασθενεί δραματικά.

    Το 2010 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αρνείται να συναινέσει για δάνειο της Εθνικής Τράπεζας στον ΔΟΛ. Οι μειώσεις μισθών και οι μαζικές απολύσεις της περιόδου 2011-13 δεν βοήθησαν, αλλά αποδυνάμωσαν περισσότερο. Τα χρέη του ΔΟΛ φτάνουν στο δυσθεώρητο ύψος των 220 εκατομμυρίων, ενώ ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του, Σταύρος Ψυχάρης, αντιμετωπίζει κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ.

    Παρά την τεράστια περιουσία του, ο κ. Ψυχάρης αποφάσισε να μην καταβάλει τα 8 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούσαν οι πιστώτριες τράπεζες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα στις αρχές Γενάρη να καταγγελθεί κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 99 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο άλλοτε κραταιός ΔΟΛ είχε ουσιαστικά πτωχεύσει. Επενδυτές θα κρίνουν αργότερα πως το «σχέδιο σωτηρίας» του ΔΟΛ που προέβλεπε κούρεμα 60% των δανείων του, άμεση καταβολή 25 εκατομμυρίων ευρώ από τον επενδυτή και συρρίκνωση του προσωπικού σε 150 άτομα από τα περίπου 500 που ήταν μέχρι τότε.

    Κολωνάκι, Vacheron Cοnstantin και πάντα το καρό της Burberry!

    Παρ’ όλο αυτόν, λοιπόν, τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα, τα χρέη, τις κατασχέσεις, τα δικαστήρια, τους απλήρωτους εργαζομένους, την κατακρήμνιση του ΔΟΛ και τον αγώνα των εφημερίδων να υπάρξουν ακόμα, η ζωή του υπήρξε επικά πλούσια και κοσμική στην ουσία της.

    Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, στο αποκορύφωμα της ισχύος του, ο Σταύρος Ψυχάρης έκανε μόδα με τη στήλη της Σίβυλλας, τα κοσμικά υψηλού επιπέδου, στις παρυφές κάθε πολιτικού θέματος.

    Ο ίδιος  σύχναζε, πάντα, στο Κολωνάκι, με επίκεντρο του το Da capo και συγχρωτιζόταν με τους πολιτικούς, τους διάσημους, τους κοσμικούς, τους επιχειρηματίες, που πάντα «έβγαζαν είδηση» αλλά, κυρίως, ήταν ο ομφαλός της γης για τους πετυχημένους της εποχής.

    Στο Κολωνάκι άλλωστε και η πρώτη σύζυγός του, η Μπέττυ, είχε επιτύχει εμπορικά με ένα κατάστημα ειδών σπιτιού και δώρων, από το όποιο περνούσαν όλοι οι σημαντικοί για τις αγορές τους αλλά και για ένα μεγάλο διάστημα για να του είναι αρεστοί. Έτσι όλα μαθαίνονταν από τον Σταύρο Ψυχάρη, στη καρδιά των γεγονότων, μεταξύ εσπρέσο και καλού φαγητού.

    Ως συντάκτης, στις αρχές, ντύνονταν απλά, όπως όλοι οι υπόλοιποι, αλλά με ένα ρολόι – θρύλο, status αξεσουάρ επιτυχίας, το πανάκριβο Vacheron Cοnstantin στον καρπό του, ως ένδειξη της αγάπης τους για το ωραίο και την κομψότητα. Γνωρίζει τη δεύτερη σύζυγό του, Χριστίνα Τσούτσουρα, ως δημοσιογράφο στο ΔΟΛ.

    Η νεαρή, ως φοιτήτρια, ήταν ένθερμη αριστερή και δη του εξωκοινοβουλευτικού χώρου, αλλά ως εργαζομένη στο ΔΟΛ θα υιοθετήσει τις σινιέ πινελιές και τις δημιουργίες των μεγάλων οίκων μόδας με μια ιδιαίτερη αδυναμία στην Εscada, την Prada, τη Burberry. Με αυτήν θα αλλάξει λουκ και ο κύριος Ψυχάρης. Τα μπλουζάκια με τις στάμπες και τα χρωματιστά πουκαμισά θα εγκαταλειφθούν  και θα υιοθετήσει τις σινιέ γραβάτες και το καρό της Burberry, το τελευταίο φανατικά.

    Σταυρος Ψυχάρης. Τέως Εκδότης και το σπίτι που είχε στο Πόρτο Χέλι

    Τα φαραωνικά σπίτια, αλλά και εκείνα τα απλώς κομψά…

    Μετά τον γάμο του με την Χριστίνα Τσούτσουρα, ο Σταύρος Ψυχάρης θα εγκαταλείψει το δικό του πολυτελές διαμέρισμα που ανήκε πριν στη Μελίνα Μερκούρη στην οδό Αναγνωστοπούλου. Θα αγοράσει και θα ανακαινίσει με τη σύζυγό του το πολυτελές διαμέρισμα, το κομψοτέχνημα της αστικής αρχιτεκτονικής στην οδό Λυκαβηττού 30 και Αναγνωστοπούλου.

    Το διαμέρισμα έχει εκλεκτούς γείτονες, ενώ βρίσκεται σε ένα σημείο που ορίζεται ως από τα πλέον ακριβά της Αθήνας, με θέα Λυκαβηττό και τους τρούλους του Αγίου Διονυσίου, δίπλα στους πλέον σημαντικούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου.

    Το διαμέρισμα των 185 τετραγωνικών μέτρων διακοσμήθηκε με υψηλής αισθητικής αντικείμενα, ενώ εντυπωσίαζε με τη συλλογή εξαιρετικών εικαστικών κομματιών φιλοτεχνημένων ανάμεσα σε άλλους από τους Τσαρούχη,  Φασιανό,  Μποκόρο.

    Όμως η οικογένεια διαθέτει ένα επιπλέον διαμέρισμα στο Κολωνάκι το οποίο θα εκπλειστηριαστεί για χρέη εξακοσίων χιλιάδων ευρώ και ανήκει στην κυρία Χριστίνα Τσούτσουρα.

    Φαραωνική σε όγκο, όμως, ήταν εκείνη η βίλα στο Πόρτο Χέλι, που άλλαξε ιδιοκτήτη στις αρχές του 2018. Πρόκειται για 26 στρεμμάτων οικόπεδο στον Άγιο Αιμιλιανό, στο Πόρτο Χέλι, όπου το ακίνητο διαθέτει ιδιωτική μαρίνα και επεκτείνεται κυριολεκτικά πάνω στην παραλία καλύπτοντας ένα ολόκληρο ακρωτήριο.

    Διαθέτει, ακόμα, 2,5 στρέμματα βίλα, πισίνα, γήπεδα τένις και πολυτελείς εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Επειδή πρόκειται για το πιο προνομιούχο κομμάτι γης στην περιοχή, που συνορεύει με δάσος και θάλασσα και σε δημοσιεύματα της εποχής χαρακτηριζόταν ως η «ελληνική Ριβιέρα», αλλά και επειδή η βίλα που χτιζόταν εκεί εντυπωσίαζε, η τοπική κοινωνία δεν έπαψε ποτέ να συζητά για τη βίλα Ψυχάρη, την πολυτέλειά της, το μυθώδες κόστος ανέγερσης και συντήρησης. Πρόκειται για ένα mansion το οποίο όπως αποκαλύπτεται διαθέτει χώρους 2.250 τμ εκ των οποίων τα 1.500 είναι παράνομα.

    Σταύρος Ψυχάρης και Χριστίνα Τσούτσουρα -Ψυχάρη

    …οι κόρες στα σχολεία και τα φινετσάτα ρεστοράν του Λονδίνου

    Παρά τη γνώση του και την αφοσίωση του στις εφημερίδες, να θυμίσουμε την ατυχή προσπάθεια του, με την παρουσίαση της εκπομπής «Το Βήμα του Αντέννα» που δεν μακροημέρευσε, ούτε και καμία επιτυχία σημείωσε, αλλά και εκεί εμφανιζόταν υπέρκομψος με διαφορά ποιότητας από όλους τους υπολοίπους δημοσιογράφους της τηλεόρασης.

    Αργότερα κατά πολύ, ως ιδιοκτήτης του ΔΟΛ πια, προήγαγε τον γιο του Παναγιώτη σε ρόλο διευθύνοντα συμβούλου. Τα μικρότερα παιδιά του, η Χριστίνα και η Σοφία Ψυχάρη, σπουδάζουν στο Λονδίνο, σε καλά, ιδιωτικά -αλίμονο!- πανεπιστήμια της σοφής Μεγάλης Βρετανίας με το υψηλότερο κόστος ζωής όλης της Ευρώπης, ενώ απολαμβάνουν στιγμές ευδαιμονίας σε κομψά ρεστοράν και μπαρ της μόδας, ντυμένες με σινιέ ρούχα και κρατώντας πανάκριβες τσάντες, κυρίως Chanel.

    Χωρίς να αγγίζει τα παιδιά, η οικονομική κρίση, τα δράματα των εργαζομένων στον ΔΟΛ, η ελληνική μίζερη πραγματικότητα, τα δυο κορίτσια, προστατευμένα, φροντίζουν να δείχνουν στιγμές από την υπέροχη ζωή τους, στα social media τους και ιδιαίτερα στο σικ Instagram, μιας και τα υπόλοιπα είναι ελαφρώς ξεπερασμένα.

    Φυσικά είναι απόφοιτες του Κολεγίου Αθηνών, όπως και τα παιδιά όλων των ισχυρών της μεταπολίτευσης, των πρωταγωνιστών και αρχιτεκτόνων της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, που αφήνουν τα δημόσια σχολεία για τον «απλό κόσμο».

    «Σκιάς όναρ άνθρωπος», δηλαδή ο άνθρωπος είναι το σύντομο, μικρούλι όνειρο μιας άπιαστης, ελάχιστης σκιάς, έλεγε ο αρχαίος λυρικός Πίνδαρος. Ποιος ξέρει…



    ΣΧΟΛΙΑ