• Business

    Στάσσης: Χωρίς τη λύση του Υπ. Ενέργειας το έλλειμα του ΕΛΑΠΕ θα ανέβαινε πάνω από 2-2,5 δισ. σε ορίζοντα 10ετίας

    • NewsRoom
    ΔΕΔΔΗΕ: Μεγάλες προσδοκίες για το τίμημα φέρνουν οι δεσμευτικές των 4 funds

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Τα μέτρα που πρότεινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πρόβλημα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ  (ΕΛΑΠΕ) μπορεί να προσφέρουν λύση στο ζήτημα, ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, κατά την διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι φορείς κατέθεσαν τις θέσεις τους γύρω από το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

    Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Στάσσης, «με τις δικές μας εκτιμήσεις, αυτή η τρύπα θα πήγαινε πήγαινε πάνω από 2-2,5 δισεκ ευρώ σε ορίζοντα δεκαετιας”. Είμαι αισιόδοξος ότι είναι “μόνιμη λύση» είπε χαρακτηριστικά

    Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε πως η Επιχείρηση αξιοποίησε την αυξημένη κερδοφορία της με δράσεις όπως η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες, το δωρεάν πάγιο και η νέα εκπτωτική πολιτική, ειδικά προς τους πιο ευάλωτους. Η  λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ κατευθύνθηκε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενό που είχε ξεπεράσει το 1,5 δισ. και την κάλυψη των χρεών άνω των 900 εκατ. ευρώ προς διαχειριστές, εργολάβους και προμηθευτές. Μάλιστα, όπως ανέφερε πλέον οι πληρωμές προς τις ΑΠΕ γίνονται στους 2 μήνες, και όχι με καθυστερήσεις 17 μηνών.

    Σύμφωνα με τον κ. Στάσση το κόστος ενέργειας  με βάση την πιο έγκυρη έκθεση της ΕΕ είναι ίσως το χαμηλότερο όσον αφορά τη λιανική αγορά, αλλά το υψηλότερο στην χονδρεμπορική, κάτι που αποτελεί και το βασικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία.

    Από την πλευρά του για το ζήτημα του ΕΛΑΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας χαρακτήρισε «ριζική και μόνιμη λύση« την σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο, Η μελέτη μας για τους πόρους που θα αντληθούν από τις ρυθμίσεις της τροπολογίας, δείχνει ότι θα υπερκαλυφθεί το έλλειμμα, είπε ο κ. Δαγούμας. Σημείωσε μάλιστα ότι η κάλυψη θα επέλθει ακόμα και με τη συνθήκη του stress test που περιλαμβάνει η μελέτη. Με την πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη “υπάρχει ριζική και μόνιμη λύση του προβλήματος” υπογράμμισε ο κ. Δαγούμας

    Ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Παπασταματίου ανέφερε από την πλευρά του ότι το βασικό ζητούμενο για την αγορά είναι εάν δίνεται μια μακροπρόθεσμη λύση που είναι και το ζητούμενο από τις τράπεζες. Το γεγονός ότι με τα μέτρα φαίνεται να δίνεται μια μακροπρόθεσμη λύση είναι σημαντικό ανέφερε σχετικά.

    Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Σ. Λουμάκης αλλά και αυτός του ΠΟΣΠΗΕΦ Γ. Παναγής επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς η οποία όπως είπαν πλήττει το κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης στην αγορά των ΑΠΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ