• Business

    Στα «κόκκινα» η έρευνα για τη Novartis: Ο καθηγητής, οι εισαγγελείς, η φυγή και οι καταγγελίες για πιέσεις

    Νίκος Μανιαδάκης


    Σαν σήμερα, ένα χρόνο πριν, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου» δίνει την πρώτη του κατάθεση στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis. Επικαλείται φήμες και όχι προσωπική γνώση, παρόλα αυτά υπογράφει τον ισχυρισμό του για «δωροδοκία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά».

    Ακριβώς ένα χρόνο μετά, δεν είναι πλέον προστατευόμενος μάρτυρας. Κατηγορείται και ο ίδιος για μίζες από τη φαρμακοβιομηχανία. Η «κουκούλα» (κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό της ΝΔ) του «Αναστασίου» βγαίνει και το ένα από τα τρία πρόσωπα που και πέρυσι (με τις καταθέσεις του ως μάρτυρας) και φέτος (με την ποινική του δίωξη για δωροδοκία) ξεσηκώνει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, έχει πλέον και ονοματεπώνυμο.

    Είναι ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος φέρεται να υπήρξε άτυπος σύμβουλος τριών διαφορετικών υπουργών Υγείας, από το 2010 ως το 2014. Με τη νέα του ιδιότητα (του κατηγορουμένου), ο καθηγητής απαντά στο ξαφνικό «μπλόκο» των αρχών και την απαγόρευση να φύγει από τη χώρα (αν και, όπως ο ίδιος λέει, εργάζεται στο εξωτερικό και έχει κάνει δεκάδες ταξίδια τον τελευταίο χρόνο), με καταγγελίες που προμηνύουν απρόβλεπτες εξελίξεις στην εισαγγελική έρευνα για τη Novartis.

    «Δυο φορές, μόλις λίγες ημέρες πριν μου απαγορεύσουν την έξοδο από τη χώρα, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς με πίεσαν να καταθέσω ότι δωροδοκήθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας», ισχυρίζεται τώρα ο καθηγητής.

    Το «θρίλερ» μόλις άρχισε

    Όσοι βιάστηκαν να μιλήσουν για «θρίλερ» στην ξαφνική ανατροπή της ιδιότητας του κ. Μανιαδάκη (από βασικός μάρτυρας, κατηγορούμενος), σπεύδουν τώρα να ανακαλέσουν. Το «θρίλερ» μόλις άρχισε, λένε τώρα, παραπέμποντας σε σειρά ερωτημάτων.

    Ως προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου», ο κ. Μανιαδάκης κατέθεσε τέσσερις φορές πριν από ένα χρόνο (τρεις τον Ιανουάριο του 2018 και μία το Φεβρουάριο). Τις καταθέσεις του δεν τις χαρακτήριζες και «φωτιά» (αόριστες αναφορές σε «διάχυτες φήμες για δωροδοκίες», αναφορές σε πρόσωπα που συμμετείχαν στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων, παράθεση αριθμών για υπερκοστολογήσεις). Ωστόσο ήταν αυτές οι καταθέσεις που του έδωσαν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα και εστάλησαν στη Βουλή, με τις υπόλοιπες των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες δέκα πολιτικών προσώπων.

    Εισαγγελικές πηγές λένε τώρα ότι η άσκηση της ποινικής δίωξης για δωροδοκία σε βάρος του καθηγητή προέκυψε «μετά από νέα στοιχεία σε βάρος του, σύμφωνα με τα οποία συμμετείχε κι εκείνος σε δωροδοκίες».

    Και μοιραία προκύπτει το πρώτο ερώτημα:

    Ήδη, από τον περασμένο Ιανουάριο, η προστατευόμενη μάρτυρας «Κελέση», σε κατάθεση της, είχε αναφερθεί στον Νίκο Μανιαδάκη, εμπλέκοντας τον με μίζες. Τότε, δηλαδή, δεν αξιολογήθηκε ως σημαντική η κατάθεση μιας μάρτυρας που «δίνει» πάνω από τους μισούς υπό διερεύνηση πρώην υπουργούς;

    Ο καθηγητής υποστηρίζει τώρα ότι αυτό που επιπλέον προέκυψε είναι μια νέα κατάθεση του δεύτερου προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος «ξαφνικά ένα χρόνο μετά -όπως ισχυρίζεται ο κ. Μανιαδάκης- θυμήθηκε να τον εμπλέξει σε δωροδοκία».

    Το ξενύχτι στην Εισαγγελία

    Ο Νίκος Μανιαδάκης ισχυρίζεται, με απλά λόγια, ότι οι εισαγγελείς προέβησαν σε μία εκδικητική δίωξη σε βάρος του, επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις τους και να εμπλέξει σε δωροδοκίες τα πολιτικά πρόσωπα που του υποδείχθηκαν. Και επιμένει ότι όχι μόνο δεν είχε σκοπό να εξαφανιστεί από την Ελλάδα αλλά κι ότι για το ταξίδι του στην Ισπανία είχε ενημερώσει, όπως έκανε για όλα τα προηγούμενα, πολύ συχνά ταξίδια του στο εξωτερικό.

    Την περασμένη Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 28, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι είχε συνάντηση με τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, ενημερώνοντας τους προσωπικά για το πρωτοχρονιάτικο ταξίδι του στη Μαδρίτη, με την οικογένεια του.

    «Δεν μας είχε πει απολύτως τίποτα. Αργά το απόγευμα της Κυριακής 30 Δεκεμβρίου έφτασε στην Εισαγγελία η πληροφορία ότι ο κ. Μανιαδάκης ετοιμάζεται να διαφύγει στο εξωτερικό με την οικογένεια του», υποστηρίζουν αρμόδιες εισαγγελικές πηγές.

    Γεγονός πάντως είναι ένα: Το βράδυ της Κυριακής, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς με τους δυο επίκουρους εισαγγελείς της, μαζί και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ξενύχτισαν στα γραφεία τους. Ο «συναγερμός» για τη φυγή του «Γιάννη Αναστασίου» «χτυπούσε» ασταμάτητα και αναζητούσαν τρόπο να διευθετήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες πριν ο «Αναστασίου» γίνει Χριστοφοράκος ή Καραβέλας.

    Μέσα στη νύχτα, έπρεπε να ανακληθεί η απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας προσδόθηκε στον καθηγητή η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Αυτή η ανάκληση επιδόθηκε το επόμενο πρωί στον κ.Μανιαδάκη, τον οποίο οι αστυνομικοί πρόλαβαν με τις βαλίτσες στα χέρια στο αεροδρόμιο, λίγο πριν επιβιβαστούν εκείνος, η σύζυγος και τα παιδιά τους στην πτήση για Μαδρίτη. Επιτόπου του γνωστοποιήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του και η διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

    Τις επόμενες ημέρες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα αποφασίσει, όπως ορίζει ο νόμος, εάν θα επικυρώσει ή όχι αυτό τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου. Ενώπιον των δικαστών αναμένεται να εμφανιστεί αυτοπροσώπως ο κ. Μανιαδάκης για να εκθέσει τις απόψεις του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραλήρημα Πολάκη: Ο Μανιαδάκης έγινε αυτοβούλως προστατευόμενος μάρτυρας για να σώσει τα αφεντικά του!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μανιαδάκης: Η Τουλουπάκη ήξερε πως θα φύγω, συναντηθήκαμε στη ΓΑΔΑ την Παρασκευή! (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βόμβες Μανιαδάκη: Με πιέζουν για να ενοχοποιήσω Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα



    ΣΧΟΛΙΑ