• Business

    Στα άδυτα του δεύτερου ψηλότερου ουρανοξύστη της Αττικής που ψάχνει για επενδυτή (video-pics)

    • NewsRoom


    Την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, που δεσπόζει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανάδειξη της πόλης.

    Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε η παραχώρηση για την αξιοποίηση και διαχείριση για 99 έτη του ακινήτου «Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά» (Πύργος Πειραιά) και πιο αναλυτικά: ο ανασχεδιασμός, η κατασκευή και η πλήρης αποπεράτωση του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και η χρηματοδότηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση της λειτουργίας του εν λόγω ακινήτου- εκτός της λειτουργίας οργανωμένου εμπορικού κέντρου, τύπου Mall- έναντι οικονομικού ανταλλάγματος τουλάχιστον 900.000 ευρώ ετησίως.

    Αυτός ο «ξεχασμένος» πύργος, γνωστός στους Πειραιώτες, άγνωστος όμως για το κοινό του Λεκανοπεδίου κρύβει πίσω του μία ιστορία.

    Είναι δύσκολο να αγνοήσεις ένα κτίριο με 84 μέτρα ύψος και 22 ορόφους. Είναι το ψηλότερο κτίριο στον Πειραιά και το δεύτερο ψηλότερο στην Αθήνα και την Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών και πριν τους Πύργους «Απόλλων» στη Ριανκούρ και «Ατρίνα» στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Αν και μέχρι το 1968 το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης ήταν τα 35 μέτρα και από το 1985 μέχρι σήμερα είναι τα 27 μέτρα,  το 1968 με τον «Αναπτυξιακό Νόμο Α.Ν. 395/68 Περί του Ύψους των Οικοδομών και της Ελευθέρας Δομήσεως» ανοίχτηκε ο δρόμος για αδειοδότηση κατασκευής υψηλών κτιρίων από 12 έως 28 κατοικήσιμων ορόφων. Τότε άρχισε να χτίζεται το Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά των 84 μέτρων που κατάντησε να είναι ο «Κοιμισμένος γίγαντας» της πόλης.

    Ο Πύργος φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ.  Μολφέση και Α. Λοϊζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975 ενώ το 1983 πήρε την τελική του μορφή με την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα.

    Ο «κοιμισμένος γίγαντας», όπως τον αποκαλούν οι Πειραιώτες, δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Οι υπόλοιποι όροφοι παρέμειναν έρημοι και ανεκμετάλλευτοι όλα αυτά τα χρόνια.

    Πηγή βίντεο:up drones

    Πηγή φωτό: vice

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Σε διεθνή διαγωνισμό ο «Πύργος Πειραιά» – Ποιο το ετήσιο αντάλλαγμα που ζητάει ο Δήμος Πειραιά



    ΣΧΟΛΙΑ