• Business

    Space Hellas: Υλοποίηση έργου για τα Λαογραφικά Μουσεία της Σάμου

    Σπύρος Μανωλόπουλος - Space Hellas

    Σπύρος Μανωλόπουλος – Space Hellas


    Η Space Hellas έπειτα από διενέργεια διαγωνισμού του Δήμου Ανατολικής Σάμου, ανέλαβε την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακό πολιτιστικό δίκτυο των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου».

    Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για την δημιουργία ενός ψηφιακού πολιτιστικού δικτύου των οκτώ Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου, που σήμερα δε διαθέτουν υψηλή αναγνωσιμότητα και επισκεψιμότητα, με στόχο να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού με ψηφιακά μέσα, κάνοντας χρήση ψηφιακών και διαδραστικώνμέσων/εφαρμογών.

    Αναλυτικότερα, το έργο αφορά στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης κοινής προβολής του δικτύου των μουσείων με οκτώ Micro sites, ένα για κάθε μουσείο, καθώς και την υλοποίηση μιας εφαρμογής περιήγησης για κινητές συσκευές σε επιλεγμένα μουσεία, με δυνατότητες ψηφιακής ξενάγησης με την χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας. Με την περάτωση του έργου, οι επισκέπτες των μουσείων και το ευρύτερο κοινό, θα έχουν τη δυνατότητα μιαςμοναδικής εμπειρίας επίσκεψης, καθώς θα έχουν στην διάθεσή τους ολοκληρωμένες υπηρεσίες επικοινωνίας και διάδρασης με το πολιτιστικό, λαογραφικό και ιστορικό περιεχόμενο των μουσείων. Επιπροσθέτως, ιστορικοί, λαογράφοι, ερευνητές και νέοι θα ωφεληθούν από την επαφή τους με το σπάνιο υλικό, πολύτιμο για την επιστημονική κοινότητα. Στόχος του έργου είναι τα Λαογραφικά Μουσεία της Σάμου να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να δραστηριοποιηθούν ενεργά, προσφέροντας στο κοινό εύκολη πρόσβαση στο πολιτιστικό και λαογραφικό υλικό τους.

    Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ψηφιακώνυποδομών, σύγχρονων υπηρεσιών και εφαρμογών, με στόχο το σταδιακό ψηφιακό μετασχηματισμό των λαογραφικών μουσείων του νησιού με ψηφιακά μέσα. Τα λαογραφικά μουσεία της Σάμου είναι: α) Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Δημητρίου, β) Λαογραφικό Μουσείο Κουμεΐκων «Δημήτριος Παπαϊωάννου», γ) Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καρλοβάσου, δ) Λαογραφικό Μουσείο Παγώνδα, ε) Λαογραφικό Μουσείο στα Μεσόγεια, στ) Οινοποιητικό Λαογραφικό μουσείο Αμπέλου, ζ) Λαογραφικό μουσείο Μαυρατζαίων και η) Λαογραφικό μουσείο Μυτιληνιών.

    Στα μουσεία αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές και διαδραστικές τεχνολογίες, διαδραστικές εφαρμογές, επαυξημένη πραγματικότητα και ψηφιακή ξενάγηση.

    Διαβάστε επίσης

    SPACE HELLAS: Ολιστική προσέγγιση στην υλοποίηση έργων «έξυπνων πόλεων»



    ΣΧΟΛΙΑ