• Business

    Σόνια Λαζαρίδου-Γερολυμάτου: “Στόχος μας η ενδυνάμωση της θέσης μας στη διεθνή και εγχώρια αγορά”

    • Έφη Τσιβίκα

    Σόνια Λαζαρίδου – Γερολυμάτου, Διευθύντρια Κλάδου OTC της Γερολυμάτος International S.A.


    Με μια μακρόχρονη πορεία που πλησιάζει τον έναν αιώνα, η εταιρεία Γερολυμάτος έχει αφήσει το στίγμα της εντός και εκτός των συνόρων. Τα τελευταία χρόνια, αφοσιώθηκε στο κομμάτι των εξαγωγών, εντούτοις, μεσούσης της οικονομικής κρίσης αποφάσισε την επαναδραστηριοποίησή της και στην ελληνική αγορά.

    Την τελευταία δεκαετία, έχει επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της πλάνου, ενώ προβλέπεται η επένδυση επιπλέον 10 εκατ. στην επόμενη πενταετία για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση νέων προϊόντων και το άνοιγμα νέων αγορών.

    Η Σόνια Λαζαρίδου – Γερολυμάτου, Διευθύντρια Κλάδου OTC της Gerolymatos International S.A., μιλά στο mononews.gr, για το παρελθόν και το παρόν της εταιρείας και αποκαλύπτει τα σχέδιά της για το μέλλον.

    Πρόσφατα η Γερολυμάτος International γιόρτασε τα 10 χρόνια ζωής. Ποια είναι η πορεία της μέσα σε αυτά τα χρόνια και ποιες οι ημερομηνίες ορόσημα;

    H εταιρεία Γερολυμάτος International γιόρτασε φέτος την επέτειο των 10 ετών από την επανεκκίνηση της (2009-2019).
    Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1923 όταν ο φαρμακοποιός Νίκος Γερολυμάτος, ανοίγει το πρώτο φαρμακείο του επί της οδού Αθηνάς.
    Ο γιος του, Παναγιώτης Γερολυμάτος, φαρμακοποιός και αυτός, ιδρύει την εμπορική κ εισαγωγική εταιρεία Π.Ν.Γερολυμάτος & Σια το 1958 κ από εκεί ξεκινά η μεγάλη πορεία της εταιρείας στο χώρο της υγείας κ της ομορφιάς.
    Σήμερα, η τρίτη γενιά, με πρόεδρο τον κ Νικόλαο Γερολυμάτο, κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας μέσα σε μία οικονομικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.
    Η εταιρεία στα πρώτα χρόνιας επαναλειτουργίας της, αφοσιώθηκε στο κομμάτι των εξαγωγών στοχεύοντας στην διεύρυνση αντιπροσωπειών για τα δύο ιδιοπαραγώμενα προϊόντα της, Sinomarin & Foltene.
    Tο προϊόν Sinomarin, ένα 100% φυσικό, κλινικά δοκιμασμένο αποσυμφορητικό μύτης. Αποτελεί την πρώτη και μοναδική πλήρη σειρά προϊόντων υπέρτονου διαλύματος θαλασσινού νερού (2,3% σε NaCl) πλούσιου σε όλα τα ευεργετικά συστατικά της θάλασσας (μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία) το οποίο προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματική ρινική αποσυμφόρηση.
    Το Sinomarin γιορτάζει φέτος 20 χρόνια παρουσίας στις διεθνείς αγορές και βρίσκεται σε 40 χώρες.
    To προϊόν Foltene είναι το δεύτερο brand στο τμήμα εξαγωγών της εταιρείας Παρασκευάζεται στην Ιταλία, λίγο έξω από το Como, όπου βρίσκονται και τα γραφεία της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Gerolymatos International, της Foltene Laboratories. To brand Foltene, είναι γνωστό ήδη από τη δεκαετία του ‘80 για τις αποτελεσματικές λύσεις που προσφέρει στην τριχόπτωση ως προϊόν κοσμετολογίας.
    Πριν από 6 χρόνια ξεκίνησε ένα δυναμικό επαναλανσάρισμα, καταφέρνοντας να ενισχύσει το μερίδιό του στις αγορές που ήταν ήδη παρών αλλά και επιτυγχάνοντας δυναμικά ανοίγματα σε αγορές από αυτές της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας. Τα προϊόντα Foltene βρίσκονται σήμερα σε 30 χώρες.
    Στόχος της εταιρείας για την επόμενη τριετία στο κομμάτι των εξαγωγών, είναι να επεκτείνει την παρουσία και την αναγνωρισιμότητα στις μάρκες Sinomarin και Foltene σε νέες αγορές καθώς και να εντάξει δυναμικά το τρίτο της ιδιοπαραγώμενο brand το Tamarine, στις αγορές που σταδιοδρομούν τα άλλα προϊόντα της.
    Το Tamarine, είναι ένα φαρμακευτικό προϊόν φυτικής προέλευσης για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, σε μορφή μαρμελάδας. Παρασκευάζεται στην μονάδα της εταιρείας στο Μενίδι Αττικής για τις αγορές της Ελλάδας και της Ιταλίας, ενώ το 2017 αγοράστηκαν τα δικαιώματα χρήσης του σήματος από την Glaxo για την διάθεσή του σε 30 ακόμα χώρες.

    Με τη νέα γενιά της οικογένειας στο τιμόνι της, το 2011, η Γερολυμάτος αποφάσισε την επαναδραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά. Πώς οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα και ποιος είναι ο απολογισμός της κίνησης αυτής σήμερα;

    Η εταιρεία Γερολυμάτος International, πέραν της εξαγωγικής της δραστηριότητας διατηρεί τρεις εμπορικούς κλάδους στην Ελλάδα.
    Το κλάδο OTC, που διανέμει και προωθεί τα ιδιοπαραγώμενα προϊόντα της εταιρείας καθώς και διεθνείς μάρκες που αντιπροσωπεύει για την ελληνική αγορά, όπως τα βιολογικά βρεφικά προϊόντα διατροφής HiPP, το τοπικό αναλγητικό Biofreeze, τα προϊόντα ελέγχου παρασίτων της BASF για το φαρμακείο και άλλα.
    Επίσης, τον κτηνιατρικό κλάδο, όπου είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Boehringer Ingelheim και προσφέρει στην υπηρεσία των κτηνιάτρων καινοτόμες φαρμακευτικές λύσεις υπέρ υγείας και ευζωϊας των ζώων, με προϊόντα όπως το FRONTLINE,NEXGARD,VALANEQ και άλλα
    Τέλος, τον κλάδο OPTICS, ο οποίος  έχει την αποκλειστική διανομή, προώθηση και διάθεση των προϊόντων Vision Care της Alcon στην Ελληνική αγορά, μέσω των οπτικών καταστημάτων, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα καινοτόμων και υψηλής ποιότητας προϊόντων που βελτιώνουν την όραση και την ποιότητα ζωής.

    Πράγματι, οι κλάδοι αυτοί συστήθηκαν εν μέσω κρίσης. Η στρατηγική απόφαση πίσω από αύτη την κίνηση, όμως, ήταν η επιθυμία επαναδραστηριοποίησης σε εμπορικά κομμάτια πολύ γνώριμα για την εταιρεία Γερολυμάτος αλλά και το πακέτο υπηρεσιών που πρόσφερε η νεοσύστατη εταιρεία (συγκριτικό πλεονέκτημα στους τομείς διοίκησης, παραγωγής προϊόντων, μάρκετινγκ και πωλήσεων, έρευνας και ανάπτυξης, με κύριο χαρακτηριστικό την κατάρτιση και εμπειρία των στελεχών και υπαλλήλων της, που διακατέχονται όλοι από το κοινό όραμα και το οικογενειακό πνεύμα συνεργασίας) σε μία εποχή που υπήρχε μεγάλη ζήτηση για αξιόπιστους συνεργάτες αντιπροσώπευσης σε όλο το εμπορικό φάσμα.

    Ποιος ο ρόλος των συνεργασιών, εντός και εκτός των συνόρων, στην επιτυχημένη πορεία της Γερολυμάτος International;

    Η εταιρεία Γερολυμάτος International παραδοσιακά έχει στηριχθεί και εξελιχθεί μέσα από μεγάλες συνεργασίες.
    Ενδεικτικά θα αναφέρω τη συνεργασία Gerolymatos –Merieux που ξεκίνησε το 1963 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, μέσω της αποκλειστικής αντιπροσώπευσης των κτηνιατρικών προϊόντων της Boehringer Ingelheim.

    Στο πρόσφατο παρελθόν και στοχεύοντας πάντα στην περαιτέρω ανάπτυξή της, η Γερολυμάτος International, ξεκίνησε το 2014 ένα joint venture με την ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Galenica S.A., μία εταιρεία με πολυετή ιστορία στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και δημιούργησαν από κοινού την Simvis S.A., εταιρεία παροχής φαρμακευτικών προϊόντων για τρίτους.

    Αναφέρθηκα ενδεικτικά σε δύο μεγάλες συνεργασίες της εταιρείας κ φυσικά δεν είναι οι μόνες. Οι συνεργάτες αποτελούσαν κ αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχούς πορείας μας.

    Ποια είναι τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον;

    Στα άμεσα σχέδιά της είναι η ενδυνάμωση της θέσης της τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια αγορά.
    Ειδικότερα, προγραμματίζουμε την επέκταση των μονάδων παραγωγής μας στο Μενίδι Αττικής, με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης των προϊόντων μας στο εξωτερικό.

    Επίσης, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο σχεδιασμού, για κατασκευή νέας ιδιόκτητης μονάδας επεξεργασίας και φλιταρίσματος θαλασσινού νερού στην θυγατρική εταιρεία μας στη Γαλλία.

    Τέλος, στα άμεσα σχέδιά μας, περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης του φακέλου Tamarine, που θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε περαιτέρω την εξαγωγική μας δραστηριότητα μέσω και ενός ακόμα ιδιοπαραγώμενου προϊόντος μας.

    Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στο πεδίο της εργασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σαν γυναίκα, ποια είναι η δική σας τοποθέτηση και ποια η τοποθέτηση της εταιρείας σας;

    Οι σημερινές έννοιες του  inclusion & diversity βρίσκονται εδώ και χρόνια στο αίμα του οργανισμού μας, καθώς υποστηρίζουμε την απόδοση ίσων ευκαιριών πρόσληψης και ένταξης στον εργασιακό χώρο για όλους.

    Σε επίπεδο αριθμών, σήμερα, η Γερολυμάτος International περιλαμβάνει ένα ίσο ποσοστό μεταξύ γυναικών και ανδρών στο ανθρώπινό δυναμικό της, ενώ μεγάλο ποσοστό γυναικών βρίσκεται στις ανώτερες διευθυντικές θέσεις της εταιρείας.

    Τα στατιστικά στοιχεία υπογραμμίζουν ότι η ισότητα μεταξύ των φύλων, δεν είναι μόνο μια ανθρωπιστική επιδίωξη, αλλά αποδεδειγμένα φέρνει την ανάπτυξη.

    Όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί το εργασιακό μας περιβάλλον είναι ανοιχτό και  προάγει την αμφίδρομη επικοινωνία, ενθαρρύνει την πρωτοβουλία στην εφαρμογή νέων ιδεών  και  διατηρεί την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

    Ως γυναίκα στον επαγγελματικό στίβο, πιστεύω πολύ στις δυνατότητες των γυναικών. Παρόλα αυτά, δεν παύω να πιστεύω ότι οι δεξιότητες που πρέπει να πληροί ένας συνεργάτης δεν ξεκινούν ούτε τελειώνουν στο φύλο του.

    Εντούτοις, οι έρευνες δεν παύουν να δείχνουν ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των φύλων στον επαγγελματικό τομέα. Σαν γυναίκα, λοιπόν, που επιχειρεί και με διάθεση να βοηθήσει και άλλες γυναίκες που μπορεί να βρίσκονται σε ένα διαφορετικό στάδιο στην επαγγελματική τους πορεία, συνδέθηκα με το Womanitee. To Womanitee είναι ένα Δίκτυο Τοπικών Κέντρων Γυναικείας Επιχειρηματικότητας σε Δήμους με σκοπό την ενδυνάμωση της γυναίκας, την ενίσχυση της συμμετοχής της στο επιχειρείν καθώς και την επανένταξή της στην αγορά εργασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ