• Business

    Το σκοτεινό μυστικό της υπεραπόδοσης εσόδων που κρύβουν τα κυβερνητικά πανηγύρια


    Οι αριθμοί λένε τη μισή αλήθεια όσον αφορά στην υπερείσπραξη εσόδων του 2016: Πράγματι, το Δημόσιο εισέπραξε το 2016 έσοδα που άγγιξαν τα 50 δις ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 1,88 δις ευρώ. Όμως μία πιο προσεκτική ματιά στα υπάρχοντα οικονομικά στοιχεία μας δείχνει ότι αυτή η υπεραπόδοση των εσόδων βάφτηκε με “αίμα”, καθώς στηρίχθηκε στην υπερφορολόγηση που για μία ακόμα χρονιά “στραγγάλισε” τους Έλληνες φορολογούμενους, με βαριές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

    Ναι, η καθαρά φοροεισπρακτική λογική του Κράτους απέδωσε καρπούς, αφού στόχος της ήταν εξαρχής απλά και μόνο η εισροή “ζεστού” χρήματος στα δημόσια ταμεία. Όμως σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης, η πραγματικότητα είναι πως αυτή η υπεραπόδοση εσόδων δεν αποτελεί ένδειξη επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάκαμψη, αλλά το ακριβώς αντίθετο: αποτελεί τροχοπέδη στην ανάκαμψη της οικονομίας.

    Η απόδειξη γι’ αυτό έρχεται μέσα από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, που δείχνουν ότι αν και σε ετήσια βάση διαπιστώνεται αύξηση του ΑΕΠ, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016 παρατηρείται μείωσή του κατά 0,4%, αναστρέφοντας την ανοδική τάση των δύο προηγούμενων τριμήνων που είχαν δημιουργήσει την προσδοκία ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε οριστικά και αμετάκλητα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Πώς εξηγείται αυτή η “κοιλιά” στο ΑΕΠ; Πολύ απλά, το τελευταίο τρίμηνο του 2016 περιλαμβάνει πολλούς φόρους μαζεμένους (δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κλπ), και μπορεί με τους φόρους αυτούς η κυβέρνηση να μάζεψε ρευστό, όμως ταυτόχρονα το στέρησε από την αγορά, με αποτέλεσμα ούτε και η παραδοσιακά αυξημένη αγοραστική κίνηση των Χριστουγέννων να μην μπορέσει να αναστρέψει αυτήν την τάση.

    Εν τω μεταξύ, η υπερφορολόγηση δημιουργεί κάθε μέρα και περισσότερα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο, με τους οφειλέτες του Δημοσίου να είναι πλέον περισσότεροι από 4 εκατομμύρια, αλλά και προς τις ΔΕΚΟ. Πρόκειται για χρέη που δημιουργούνται καθώς οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους και αναγκαστικά “επιλέγουν” τι θα πληρώσουν και τι όχι, βάζοντας σε προτεραιότητα τις ζωτικές τους ανάγκες.

    Όμως ακόμα και οι ανάγκες πάνε πίσω στην εποχή των μνημονίων: πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να κόψουν από παντού για να επιβιώσουν, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν περικοπές στη διατροφή τους, στη διασκέδασή τους, στις δαπάνες ένδυσης και υπόδησης, στις αγορές ηλεκτρικών συσκευών, ή ακόμα και στην υγεία τους, αποφεύγοντας να επισκεφθούν γιατρό ή να ακολουθήσουν κάποια θεραπεία για οικονομικούς λόγους.

    Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το βάρος των “κόκκινων” δανείων που συνεχίζει να συσσωρεύεται στις τράπεζες, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες δηλώνουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αλλά και τα ολοένα αυξανόμενα χρέη μεταξύ ιδιωτών, με τις ακάλυπτες επιταγές να “σκάνε” κάθε μέρα, είναι φανερό ότι η υπεραπόδοση των εσόδων τελικά δεν είναι και για πανηγύρια…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μέρκελ – Λαγκάρντ: Η τύχη της Αθήνας στα χέρια των ισχυρών κυριών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα τρία σενάρια για την ελληνική διάσωση – Οι ημερομηνίες κλειδιά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γερμανία: Η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε προς τις θέσεις του Eurogroup



    ΣΧΟΛΙΑ