• Business

    Σκέψεις για sabbatical για 2.774 άτομα από Eurobank , ETE και Alpha …


    Στους ρυθμούς του sabbatical κινούνται Eθνική, Eurobank και Alpha Bank, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο και μιας τέτοιας επιλογής στα προγράμματα εθελούσιας που θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα.

    Η Τράπεζα Πειραιώς είχε εισάγει αυτό τον όρο, που είναι συνήθης στο εξωτερικό κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους, στην προηγούμενη εθελούσια του 2014 αλλά και το 2010, με την διαφορά ότι το 2010 δόθηκε η δυνατότητα επιστροφής στην εργασία μετά το τέλος της άδειας.

    Το sabbatical του 2014 είχε δύο επιλογές, οι οποίες προέβλεπαν στη λήξη της μακροχρόνιας άδειας, λύση της σύμβασης και αποζημίωση ανάλογα με τη διάρκεια του sabbatical. Στην μία επιλογή τριετούς διάρκειας, τον πρώτο χρόνο δίνονταν το 50% του μισθού και τα επόμενα δύο, το 40% του μισθού και στο τέλος του sabbatical,αποζημίωση ενός μισθού ενώ στη διετή διάρκεια, στο πρώτο έτος – το οποίο σημειωτέον ήταν το 2015 – δινόταν το 50% του μισθού και στο επόμενο το 40% και στη λήξη αποζημίωση εννέα μισθών.

    Οι λεπτομέρειες του νέου προγράμματος θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες όταν θα αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα από την τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το sabbatical θα έχει διετή διάρκεια κατά την οποία η Πειραιώς θα καλύπτει τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ θα ισχύουν τα ευνοικά επιτόκια για δάνεια και για 12 μήνες το χαμηλότερο επιτόκιο για πιστωτικές κάρτες.

    Με το sabbatical η Τράπεζα Πειραιώς απευθύνεται στους εργαζόμενους, που δεν έχουν άμεση εναλλακτική λύση για άλλη εργασία, αλλά εκτιμούν ότι η αγορά θα ανακάμψει μελλοντικά και θα έχουν επιλογές απασχόλησης τότε.

    Με αυτή τη λογική και με δεδομένο ότι οι εθελούσιες πλέον έχουν ως στόχο εργαζόμενους σε παραγωγική ηλικία και όχι κοντά στη σύνταξη, οι διοικήσεις των τριών άλλων συστημικών τραπεζών σκέφτονται να εντάξουν το sabbatical στα δικά τους προγράμματα ανάλογα και με την επιτυχία που θα έχει η επιλογή αυτών στην Πειραιώς.

    Οι εθελούσιες επικεντρώνονται ακόμη και σε εργαζομένους των 45 ετών,οι οποίοι θα χρειαστούν γενναία κίνητρα για να αποχωρήσουν από την εργασία τους σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες πιέζονται, τόσο από τα σχέδια αναδιάρθρωσης, όσο και από την ίδια την πραγματικότητα της ύφεσης και των ισχνών τραπεζικών εργασιών να μειώσουν το προσωπικό αλλά κατά το δυνατόν «αναίμακτα»,δηλαδή με οικοιοθελείς αποχωρήσεις.

    Η Πειραιώς με το επικείμενο πρόγραμμα επιδιώκει τη μείωση προσωπικού κατά τουλάχιστον 1.500 άτομα ενώ θα ακολουθήσει η Εθνική με κατ΄ελάχιστον 1.600, η Eurobank με 1.000 άτομα και η Alpha Bank που έχει υποχρέωση για αποχώρηση 174 εργαζομένων αλλά αναμένεται να προχωρήσει σε ευρύτερο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

    Διαβάστε ακόμα: Συμεών Παληός: Eξασφάλισε χρηματοδότηση για την αγορά δύο πλοίων

    Palios



    ΣΧΟΛΙΑ