• Business

    Πληροφορική: Συνεχίζονται οι εξαγορές εταιρειών λογισμικού

    Πάνος Μαρτίνης (SoftOne) – Γιάννης Μίχος (Epsilon Net) – Αντώνης Κοτζαμανίδης (Entersoft)


    Η εξαγορά της Sunsoft από τον όμιλο Softone, δείχνει για ακόμα μια φορά τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί από τις εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες μεγαλώνουν αποκτώντας μικρότερες εταιρείες λογισμικού, με σημαντικό αποτύπωμα στην αγορά, αυξάνοντας παράλληλα και το δικό τους μέγεθος στην αγορά.

    Όμιλοι όπως η Entersoft, η Epsilon Net, η Softone, είναι προσηλωμένες στο επενδυτικό τους πλάνο που επικεντρώνεται στην επενδυτική στρατηγική, την στρατηγική των εξαγορών και στις νέες υπηρεσίες και προϊόντα. Κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024.

    Φυσικά και η συγκυρία είναι ευνοϊκή καθώς η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

    «Ψηφιακός μετασχηματισμός, Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η ύπαρξη μιας σταθερής κυβέρνησης ευνοούν τις εταιρείες τεχνολογίας αλλά και τις επενδύσεις» τονίζουν πηγές της αγοράς ενώ επισημαίνουν ότι η πολιτική εξαγορών που εφαρμόζεται πλέον από την πλειοψηφία εξ αυτών, αυξάνουν τη δυναμική τους και το αποτύπωμά τους στην αγορά.

    Epsilon Net: Στο DNA οι εξαγορές

    Ο πρόεδρος και CEO της Epsilon Net, κ. Γιάννης Μίχος, σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι η ανάπτυξη του ομίλου μέσα από την στρατηγική εξαγορών που εφαρμόζει, είναι στο DNA τους όλα αυτά τα χρόνια.

    Η εταιρεία καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ισχυρή κερδοφορία.

    Μέσα στο έτος, η Epsilon Net έχει προχωρήσει σε μια σειρά εξαγορών, χωρίς να ξοδεύει πολλά χρήματα, οι οποίες όμως αναμένεται να της δώσουν μεγάλη ανάπτυξη.

    Συγκεκριμένα έχει προχωρήσει στην εξαγορά του 60% της Scan έναντι 5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάιο προχώρησε στην απόκτηση του 60% της Diginet έναντι 1,6 εκατ. ευρώ.

    Επίσης έχει αποκτήσει το 80% της Ορόσημο Πληροφορική αντί 1,36 εκατ. ευρώ, της ΝΕΤΕΡΑ έναντι 700.000 ευρώ ενώ απέκτησε και το σύνολο των μετοχών της μειοψηφίας (35%) της Epsilon HR Α.Ε.

    Ο όμιλος έχει κάνει άνοιγμα και στο hospitality καθώς μέσα στο 2023 έχει προχωρήσει στην απόκτηση του 60% της NETEPA έναντι 700.000 ευρώ.

    Το σημαντικότερο deal για την Epsilon Net ήταν ότι μπήκε στο μετοχικό της κεφάλαιο η Εθνική Τράπεζα του Παύλου Μυλωνά, με ποσοστό 7,5%, με την προοπτική αυτό να ανέλθει στο 20% σε δύο – τρία χρόνια.

    Η περίπτωση της Entersoft

    Στο χορό των εξαγορών της Epsilon Net συναγωνίζεται η Entersoft.

    Μέσα στο έτος ο όμιλος έχει προχωρήσει σε αρκετές εξαγορές εταιρειών, με τον κ. Κοτζαμανίδης να κάνει λόγο για ισχυρό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια εφαρμόζοντας την πολιτική εξαγορών που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και που θα συνεχίσει να κάνει τα επόμενα.

    Μέσα στο έτος προχώρησε στην εξαγορά του 62% της startup λογισμικού διαχείρισης προσλήψεων SmartCV, έναντι 528.000 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% των μετοχών της SW RetailSoft, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.

    Πρόσφατα υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% της Infopower HR Solutions έναντι 900.000 ευρώ. Επίσης στις αρχές του έτους εξαγόρασε το 100% της εταιρείας λογισμικού CGSoft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

    SoftOne: Εξαγορών συνέχεια

    Σε πολλές εξαγορές έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια και η SoftOne, με τελευταία παίρνοντας το 100% της Sunsoft, έναντι τιμήματος που άγγιξε τα 6 εκατ. ευρώ.

    Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει στην αγορά εστίασης και φιλοξενίας, καθώς η Sunsoft αποτελεί ηγέτιδα στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

    Κεντρικός πυλώνας στο business plan του ομίλου είναι η ανάπτυξη μέσω εξαγορών, κάτι που φαίνεται και από τις κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Εξαγορές που αναμένεται να εκτινάξουν την παραγόμενη αξία του οικοσυστήματος της SoftOne πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ το 2026.

    Ο πήχης για το 2023 έχει τεθεί πολύ υψηλά, καθώς ο τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να φτάνουν τα 13 εκατ. ευρώ.

    Όπως έχει τονίσει ο κ. Μαρτίνης, η εταιρεία δεν επιδιώκει να αθροίσει τζίρους μέσα από τις εξαγορές (σ.σ.: η οργανική ανάπτυξη εισφέρει το 60% του τζίρου), αλλά να επεκταθεί σε νέες αγορές και να δημιουργήσει άμεσες συνέργειες, στο πλαίσιο ενός συνολικού οικοσυστήματος. Ενός οικοσυστήματος η αξία του οποίου αναμένεται να υπερβεί φέτος τα 120 εκατ. ευρώ και να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ το 2026.

    Διαβάστε επίσης:

    Epsilon Net: Νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής έκδοσης παραστατικών στην Κύπρο

    SoftOne: Γιατί εξαγόρασε τη Sunsoft – Τα σχέδια για νέες επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ