• Business

    «Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν οι ακτοπλόοι για το πρωτόκολλο – Ζητούν αλλαγές από Ιούνιο

    • Contributor
    Σακέλλης ΣΕΕΝ

    Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)


    Την αλλαγή του πρωτοκόλλου για τις μετακινήσεις στα νησιά από τον Ιούνιο και έπειτα ζητούν οι ακτοπλόοι, τονίζοντας πως είναι εξόχως προβληματικό καθώς οδηγεί σε υπέρογκες ζημιές τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης, το υφιστάμενο πλαίσιο μετακινήσεων που γνωστοποίησε χθες το υπουργείο Ναυτιλίας είναι απαγορευτικό για την ακτοπλοΐα και χρειάζεται να τροποποιηθεί μετά τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, προκειμένου να είναι βιώσιμο.

    Σε διαφορετική περίπτωση, λέει, προκειμένου να συνεχίσουν να εκτελούνται τα δρομολόγια θα πρέπει να επιδοτηθούν τα πλοία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Συμφωνήσαμε στο πρωτόκολλο γιατί είναι επαρκές για την τρέχουσα περίοδο λόγω της μειωμένης κίνησης, ωστόσο μετά τις πρώτες ημέρες Ιουνίου είναι απαγορευτικό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σακέλλης.

    Οι Έλληνες ακτοπλόοι έχουν καταθέσει ήδη αίτημα αλλαγή του πρωτοκόλλου στους αρμόδιους φορείς, μαζί με συγκεκριμένες προτάσεις για τους κανόνες λειτουργίας των πλοίων και τον επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών, προκειμένου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η προστασία της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα στα ταχύπλοα έχουν ζητήσει καθεστώς ανάλογο των αεροσκαφών και στα συμβατικά πλοία να επιτρέπεται ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα.

    Όπως λέει ο κ. Σακέλλης, πρόκειται για μια δίκαιη αναλογία γιατί σε κανένα άλλο μεταφορικό μέσο δεν προβλέπεται να βρίσκεται ένα άτομο σε δυο τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον, θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις στα νησιά καθώς «από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ενδέχεται να υπάρξει κάποια τουριστική κίνηση». «Με πληρότητα 50% που προβλέπει το πρωτόκολλο και δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο. Ούτε το 25% της κίνησης δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε», αναφέρει.

    Σχολιάζοντας τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της ακτοπλοΐας, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ αναφέρει πως η χρηματοδότηση των 15 εκατ. ευρώ που δόθηκε αρκεί για να καλύψει μέρος των αναγκών των επιχειρήσεων ενώ  η μείωση του ΦΠΑ πρέπει να υλοποιηθεί ανεξάρτητα από την κρίση του κορονοϊού, και να σταθεροποιηθεί σε μόνιμη βάση. «Πρέπει να αποσυνδεθεί η μείωση του ΦΠΑ από την πανδημία, είναι ένα μέτρο που πρέπει να εφαρμοσθεί για την ενίσχυση του τουρισμού», λέει.

    Όσον αφορά στους ευρωπαϊκούς πόρους που αναζητά η κυβέρνηση για να αποζημιώσει τον κλάδο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο κ. Σακέλλης υπογραμμίζει πως είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, τονίζοντας πως αυτό που προέχει είναι επιδότηση των γραμμών, εφ’ όσον βέβαια διατηρηθούν τα υφιστάμενα πρωτόκολλα και πέραν των αρχών Ιουνίου.



    ΣΧΟΛΙΑ