• Ναυτιλία

    Τι θα γίνει με τα δάνεια της ΑΝΕΚ. Όλο το παρασκήνιο

    • Έφη Καραγεώργου
    ΑΝΕΚ

    Γιώργος Κατσανεβάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΝΕΚ


    Κάτι τα σπίτια των παιδιών του Σήφη Βαρδινογιάννη που βγαίνουν στο σφυρί, κάτι η δόση του δανείου της ΑΝΕΚ που δεν πληρώθηκε και ενεργοποιήθηκε η ρήτρα ότι θα πρέπει να πληρωθεί το σύνολο των οφειλών κοντά στα 250 εκατ. ευρώ, είχαν σαν αποτέλεσμα οι τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank και, σε μικρότερο βαθμό, η Εθνική Τράπεζα να κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο mononews.gr.

    Το θέμα μόνο απλό δεν είναι. Αφενός συνδέεται με την ευρύτερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Και μπορεί η απόφαση για το αν θα τραβηχτεί η εταιρεία από την… πρίζα να βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών και κυρίως της Πειραιώς, ωστόσο είναι και πολιτική, καθώς η υπόθεση της ΑΝΕΚ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το μέλλον της ελληνικής ακτοπλοΐας. Και, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα αποτελέσει την θρυαλλίδα για το τι θα γίνει σε επίπεδο συγκέντρωσης.

    Βασικοί πιστωτές της ΑΝΕΚ είναι οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank και, σε μικρότερο βαθμό, η Εθνική. Στην Eurobank είχαν προσωπικό δανεισμό τα παιδιά του Σήφη Βαρδινογιάννη, οι δύο κόρες και ο γιος του Γιάννης που κατέχει το 26% της ΑΝΕΚ. Το ποσοστό αυτό των μετοχών είχε δοθεί ως ενέχυρο στην Eurobank, για την κάλυψη του δανεισμού.

    Όταν αυτά τα ατομικά δάνεια δεν πληρώθηκαν, η Eurobank προχώρησε στην καταγγελία τους και βγάζει στον πλειστηριασμό σπίτια της οικογένειας.

    Αυτή η ενέργεια «θορύβησε» τις υπόλοιπες τράπεζες καθώς έχει το ενέχυρο του 26% των μετοχών της ΑΝΕΚ.

    Σύμφωνα με την αγορά, οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για το αύριο της ΑΝΕΚ έχει ξεκινήσει.

    Με βασικό ερώτημα αν θα αναδιαρθρωθούν εκ νέου τα δάνεια της και θα της δοθεί μία τελευταία ευκαιρία.

    Όπως είναι γνωστό, το 2017 η εταιρεία αναδιάρθρωσε τον δανεισμό της, με την έκδοση 7ετούς ομολογιακού δανείου, ύψους 220 εκατ. ευρώ, και τότε διαγράφηκαν ανακεφαλαιοποιημένοι τόκοι ύψους 15,5 εκατ. ευρώ.

    Τώρα η εταιρεία κινδυνεύει να βρεθεί εκτός αγοράς και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

    Όλα θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι τράπεζες και από το ποια λύση θα προκρίνουν.

    Οι επιλογές αρκετές, όπως: να την πάνε σε εκκαθάριση εν λειτουργία, να την «σπάσουν» και να την πουλήσουν κομμάτι- κομμάτι, να την πάνε σε πλειστηριασμό, να αναζητήσουν επενδυτή.

    Οι όποιες εξελίξεις θα έχουν επίπτωση και στον χάρτη της Αδριατικής, καθώς σήμερα η ελληνική κοινοπραξία Blue Star-ANEK έχει το 40%, με το 60% να κυριαρχείται από τον όμιλο Γκριμάλντι.



    ΣΧΟΛΙΑ