• Ναυτιλία

    ΤΕΝ: Κέρδη ρεκόρ 177 εκατ. δολαρίων στο α’ τρίμηνο – 81 εκατ. δολάρια κέρδη από την πώληση 8 πλοίων

    Νίκος Τσάκος

    Νίκος Τσάκος


    Η εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία TEN, του Νίκου Π. Τσάκου γνωστοποίησε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023.

    Η TEN, η οποία γιορτάζει εφέτος τα 30 χρόνια από την ίδρυση της, οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους αναδεικνύουν την ικανότητα της εταιρείας να επιτυγχάνει κέρδη ρεκόρ προσαρμόζοντας την πολιτική απασχόλησης των πλοίων και των επενδύσεων ώστε να εκμεταλλεύεται τις συνθήκες της αγοράς προς όφελος των μετόχων της.

    Ως αποτέλεσμα, το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα θετικά μεγέθη του κλάδου μαζί με τις εμπορικές ανισορροπίες που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια υγιή αγορά δεξαμενόπλοιων και επέτρεψαν στην εταιρεία, παρά τη λειτουργία λιγότερων πλοίων, να δημιουργήσουν ακαθάριστα έσοδα 261 εκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 74% 1 από το ίδιο τρίμηνο του 2022.

    Τα λειτουργικά έσοδα κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 199 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία περιλαμβάνουν κεφαλαιακό κέρδος 81 εκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση έξι MR πρώτης γενιάς και δύο δεξαμενόπλοιων προϊόντων handysize σε αξίες που αντικατοπτρίζουν την έντονη ζήτηση για μεταχειρισμένα χωρητικότητα.

    Το καθαρό εισόδημα που προέκυψε, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους κεφαλαίου 81 εκατομμυρίων δολαρίων, ανήλθε συνολικά στα 177 εκατομμύρια δολάρια.

    Η χρησιμοποίηση του στόλου το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 96,4% αντανακλώντας την αποτελεσματική τεχνική διαχείριση και τον χαμηλό αριθμό προγραμματισμένων ελλιμενισμού κατά τη διάρκεια της περιόδου.

    Το μέσο ισοδύναμο χρόνου ναύλωσης (TCE) του στόλου υπερδιπλασιάστηκε στα 41.882 δολάρια ανά ημέρα από τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2022.

    Τα κέρδη προ αποσβέσεων και αποσβέσεων από φόρους τόκων (EBITDA) ξεπέρασαν τα 236 εκατομμύρια δολάρια.

    Κατά συνέπεια, η θετική ταμειακή ροή που προέκυψε από τα κερδοφόρα συμβόλαια στα οποία απασχολούνται τα πλοία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ταμειακών αποθεμάτων της εταιρείας, στις 31 Μαρτίου 2023, σε 476 εκατομμύρια δολάρια.

    Το τραπεζικό χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν 21 εκατομμύρια δολάρια χαμηλότερο από το επίπεδο του τέλους του 2022 στα 1,39 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε επίσης

    Έλληνες εφοπλιστές: Στην 3η θέση με 91 πλοία στις αγορές ποντοπόρων από δεύτερο χέρι

    24ωρη απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

    ΠΕΝΕΝ: Νέο εργατικό έγκλημα στο Πέραμα, στο πλοίο «ASTERION II» – 60 εργατικά ατυχήματα στο 5μηνο



    ΣΧΟΛΙΑ