• Ναυτιλία

    Τέλης Μυστακίδης: Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ποντάρει στη ναυτιλία

    • Newsroom
    Τέλης Μυστακίδης

    Τέλης Μυστακίδης


    Στον κλάδο της ναυτιλίας αποφάσισε να επενδύσει ο δισεκατομμυριούχος fund manager Τέλης Μυστακίδης, μέσω της ναυτιλιακής Union Maritime, με έδρα το Λονδίνο.

    Η Union Maritime, η οποία δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στα δεξαμενόπλοια, έχει περίπλοκη εταιρική και ιδιοκτησιακή δομή. Ελέγχεται από τις οικογένειες Cadji και Kansagra, ενώ διαθέτει αρκετούς μετόχους μειοψηφίας στις θυγατρικές που έχει δημιουργήσει για τα πλοία της.

    Ο CEO της εταιρείας, ο Μαροκινός Laurent Cadji, πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα άνοιγμα στην αγορά ξηρού φορτίου και σύμφωνα με το Tradewinds, έχει συγκεντρώσει νέους μετόχους για να στηρίξει το νέο του εγχείρημα.

    Ο Μυστακίδης είναι ένας από αυτούς.

    Συγκεκριμένα, η Union Maritime έχει ιδρύσει φέτος τέσσερις εταιρείες οχήματα για τα πλοία ξηρού φορτίου που απέκτησε. Πρόκειται για τις Capesize Holdco, Kamsarmax Holdco, Supramax Holdco και Handymax Holdco. Σε όλες συμμετέχει η εταιρεία Anastacia AG, συμφερόντων του Τέλη Μυστακίδη.

    Σύμφωνα με το tradewinds, η Union Maritime άρχισε να δραστηριοποιείται στην αγορά ξηρού φορτίου φέτος με την απόκτηση περίπου οκτώ πλοίων κατηγοριών από handysize μέχρι capesize, τα οποία είναι εγγεγραμμένα σε διάφορες εταιρείες.

    Πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά πέντε ακόμη handysize από την ναυτιλιακή Tufton Oceanic Assets, με έδρα το Λονδίνο, με το συνολικό στόλο ξηρού φορτίου που έχει δημιουργήσει να ανέρχεται στα 18 πλοία.

    Ποιος είναι ο Τέλης Μυστακίδης

    Ο Τέλης Μυστακίδης με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε στη Ρώμη στις 24 Απριλίου 1962.

    Χαμηλών τόνων, αποφεύγει τη δημοσιότητα, και έγινε γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο όταν το 2011 η πολυεθνική ελβετική εταιρεία Glencore εισήχθη στο Ελβετικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθούν όλα τα ονόματα των μετόχων της.

    Σπούδασε  στο London School of Economics. Μιλάει έξι γλώσσες, είναι μεθοδικός και συστηματικός.

    Με την αποφοίτηση του από το πανεπιστήμιο, επιλέχθηκε για να στελεχώσει το τμήμα Επενδύσεων της Cargill, ενός από τους μεγαλύτερους οίκους της αγοράς εμπορευμάτων. Εκεί τον ανακάλυψε ο Μαρκ Ριτς, ο ιδρυτής της ελβετικής εταιρείας εμπορίας Marc Rich & Co που μετεξελίχθηκε στην πανίσχυρη Glencore, και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα.

    Το 1994 ξεσπάει μεγάλο σκάνδαλο για τις δραστηριότητες του αμφιλεγόμενου στις τακτικές του Μαρκ Ριτς, ο οποίος και βρίσκεται αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορούμενος για φορολογικές παραβάσεις, ακόμη και για συνεργασία με τα τότε καθεστώτα σε Ιράν και Ιράκ και με τα καρτέλ ναρκωτικών στην Κολομβία.

    Ο Μαρκ Ριτς επιλέγει από ανάγκη να αυτοεξοριστεί στην Ελβετία και να παραχωρήσει στους συνεργάτες του τον έλεγχο της εταιρείας του, ένας εκ των οποίων ήταν ο Τέλης Μυστακίδης. Η εξέλιξη αυτή απογείωσε την περιουσία του, που σύμφωνα με τη λίστα του Forbes ανέρχεται στα 2,7 δισ. δολάρια.

    Ζει μεταξύ Λονδίνου και Ελβετίας, ενώ πλέον έχει αποχωρήσει από την Glencore.

    Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του –κάτι που τον δυσαρέστησε ιδιαίτερα- όταν αγόρασε το 2015 έναντι 64 εκατ. στερλίνων ένα από τα ακριβότερα διαμερίσματα του Λονδίνου. Ένα πολυτελές διαμέρισμα στην Belgravia, την κομψή, αριστοκρατική συνοικία του Γουέστμινστερ.

    Το 2020 απέκτησε το 5,1472% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ σήμερα, μετά την αύξηση κεφαλαίου η συμμετοχή του υποχώρησε στο 2,9%.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ