• Ναυτιλία

    Τα σενάρια για ΑΝΕΚ – Attica Group-Γκριμάλντι: Σε τρεις φάσεις η ενοποίηση και πώληση με μία προϋπόθεση…

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group

    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group


    Οι παρασκηνιακές συζητήσεις για την πλήρη αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της ελληνικής ακτοπλοϊας είναι σε διαρκή εξέλιξη.

    Η μόχλευση για τις διεργασίες γίνεται απο την Τράπεζα Πειραιώς η οποία επιθυμεί να επισπεύσει τις διαδικασίες με στόχο την συνολική ρύθμιση των σχέσεων της με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών.

    Το βασικό σενάριο που εξετάζεται περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Ωστόσο, για να προχωρήσουν οι τρεις αυτές φάσεις, πρέπει να λυθεί μια δύσκολη εξίσωση, που είναι οι δανειακές υποχρεώσεις της ΑΝΕΚ.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σενάριο για ενοποίηση της ΑΝΕΚ με την Attica Group σκοντάφτει σε μια προϋπόθεση που θέτει η πλευρά της Attica Group που αν δεν επιλυθεί είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν με θετική έκβαση οι συζητήσεις.

    Η προϋπόθεση που αποτελεί και το «αγκάθι» για την υλοποίηση της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της ΑΝΕΚ, ανέρχονται σε 255 εκατ. ευρώ!

    Επισημαίνεται ότι ο συνολικός δανεισμός της Attica Group ανέρχεται σε 452,77 εκατ. ευρώ.

    Οι άνθρωποι της Attica Group βάζουν επιτακτικά το θέμα της διαγραφής του 50% των βραχυπρόθεσμων δανείων της ΑΝΕΚ, ώστε η ενοποιημένη στη συνέχεια εταιρεία να αποτελέσει «πολύφερνη νύφη» για τους ξένους επενδυτές και σχήματα.

    Κύκλοι της Ακτής Μιαούλη υποστηρίζουν ότι «αν δεν γίνει το κούρεμα των δανείων, δεν πρόκειται να ορθοποδήσει η ενοποιημένη εταιρεία αν ενσωματώσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις».

    Στην περίπτωση τώρα, που ξεπερασθεί το θέμα της διαγραφής των υποχρεώσεων της ΑΝΕΚ θα πρέπει να υπάρξει και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παραδοσιακών μετόχων της ΑΝΕΚ στο νέο σχήμα.

    Αν όλα προχωρήσουν ευνοϊκά για όλες τις πλευρές, τότε το σενάριο θέλει μετά την ενοποίηση να πωληθεί το σύνολο της διευρυμένης Attica Group σε ξένα Funds.

    Στη συνέχεια, το σενάριο προβλέπει τη διάσπαση της Attica Group και την αγορά από τον όμιλο του Εμμανουέλε Γκριμάλντι των πλοίων που δραστηριοποιούνται στη γραμμή της Αδριατικής και ορισμένα πλοία της γραμμής της Κρήτης και του Αιγαίου.

    Οι φήμες που υπάρχουν είναι ότι σε ένα από τα επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν την Attica Group συμμετέχει και ο ιταλικός όμιλος του Γκριμάλντι.

    Βέβαια, στο όλο σενάριο εξετάζεται και η συμμετοχή και των τριών εταιρειών (ΑΝΕΚ. Γκριμάλντι, Attica Goup) στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και των δύο μεγάλων ανταγωνιστών στον διαγωνισμό για το λιμάνι του Ηρακλείου.

    Τα οικονομικά της ΑΝΕΚ

    Με βάση τα οικονομικά στοιχεία της ΑΝΕΚ, όπως αυτά ανακοινώθηκαν πρόσφατα, η καθαρή αξία των ενσώματων παγίων περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου στις 30.06.2021 διαμορφώθηκε σε € 262,5 εκατ. έναντι € 263,3 εκατ. στο τέλος της προηγούμενης χρήσης.

    Οι αποσβέσεις της περιόδου ανήλθαν σε € 5,4 εκατ., ενώ κατά € 4,7 εκατ. προσαυξήθηκε η αξία των παγίων. Οι προσθήκες αφορούν σχεδόν εξολοκλήρου σε θυγατρική εταιρεία, μέρος των οποίων ποσού € 3,2 εκατ. αφορά σε απόκτηση με χρηματοδοτική μίσθωση μηχανολογικού εξοπλισμού, με σχετική προσαύξηση των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων.

    Οι εμπορικές απαιτήσεις του Ομίλου στις 30.06.2021 ανήλθαν σε € 37,2 εκατ. έναντι € 30,9 εκατ. στις 31.12.2020, ενώ οι λοιπές βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις διαμορφώθηκαν σε € 6,2 εκατ. έναντι € 3,4 εκατ.

    Η αύξηση των απαιτήσεων οφείλεται, κυρίως, στην εποχικότητα των πωλήσεων, ενώ σχεδόν σταθερά παρέμειναν τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του Ομίλου τα οποία στις 30.06.2021 διαμορφώθηκαν σε € 11,5 εκατ. έναντι € 11,4 εκατ. στο τέλος της προηγούμενης χρήσης.

    Ο Όμιλος δεν εμφανίζει μακροπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις δεδομένου ότι από τις 31.12.2018 έχει γίνει αναταξινόμηση των μακροπρόθεσμων δανείων της Μητρικής σε βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις και, ως εκ τούτου, οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ανήλθαν σε € 255,3 εκατ. έναντι € 252,9 εκατ. στο τέλος της προηγούμενης χρήσης.

    υποχρεώσεις σε προμηθευτές στις 30.06.2021 ανήλθαν σε € 37,1 εκατ. από € 30,3 εκατ. στις 31.12.2020, ενώ οι λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε € 30,2 εκατ. έναντι € 19,3 εκατ., κυρίως, λόγω της εποχικότητας των πωλήσεων που οδήγησε σε αύξηση κατά € 9,6 εκατ. των εσόδων επόμενης περιόδου (αφορούν, κατά κύριο λόγο, σε εκδοθέντα εισιτήρια για ταξίδια που πραγματοποιούνται σε χρόνο μεταγενέστερο της 30ης Ιουνίου 2021).

    Ταμειακές ροές o Όμιλος της ΑΝΕΚ κατά το α’ εξάμηνο του 2021 παρουσίασε εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες ποσού € 5,0 εκατ. έναντι € 3,1 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2020. Οι επενδυτικές δραστηριότητες εμφάνισαν εκροές ποσού € 1,5 εκατ. έναντι € 0,2 εκατ. τη συγκρίσιμη περίοδο.

    Τέλος, οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες για το α’ εξάμηνο του 2021 εμφάνισαν εκροές ύψους € 3,5 εκατ. έναντι € 1,9 εκατ.

    Η Attica Group

    Η Attica Group διαθέτει σήμερα 30 πλοία τα οποία δραστηριοποιούνται με τα εμπορικά σήματα «Superfast Ferries», «Blue Star Ferries» και «Hellenic Seaways».

    Από τα πλοία αυτά, τα 20 είναι συμβατικά επιβατηγά – οχηματαγωγά, τα 9 είναι ταχύπλοα και 1 πλοίο είναι φορτηγό – οχηματαγωγό.

    Τα πλοία του Ομίλου είναι ιδιόκτητα πλην ενός επιβατηγού – οχηματαγωγού που είναι με μακροχρόνια γυμνή ναύλωση. Όλα τα πλοία είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο και φέρουν την ελληνική σημαία.

    Ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου στις 30.6.2021 ανήλθε σε Ευρώ 452,77 εκατ. (Ευρώ 430,54 εκατ. την 31.12.2020), από τα οποία Ευρώ 430,32 εκατ. αφορούν μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις (Ευρώ 405,49 εκατ. την 31.12.2020) και Ευρώ 22,45 εκατ. βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις (Ευρώ 25,05 εκατ. την 31.12.2020).

    Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν στις 30.6.2021 σε Ευρώ 352,43 εκατ. και αντιστοιχούν σε Ευρώ 1,63 ανά μετοχή της Εταιρίας. Την 30.6.2021 ο Όμιλος απασχολούσε 1.910 εργαζόμενους.

    Διαβάστε επίσης:

    ANEK LINES: Στα 58,2 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ