• Ναυτιλία

    Στην Strix Holdings το 91,22% της Attica Group – Ποιος είναι ο ρόλος του Mubashir Mukadam – Υπάρχει «Λευκός Ιππότης»;

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Group και πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Σπυρίδων Πασχάλης

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Group και πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Σπυρίδων Πασχάλης


    Η αποχώρηση σε πρώτη φάση της Τράπεζας Πειραιώς από την Attica Group, που πούλησε στις 19 Ιουλίου το 11,8437% του μετοχικού κεφαλαίου και μηδένισε την μετοχική της παρουσία και σε δεύτερη φάση η συναλλαγή, που έγινε στις 13 Δεκεμβρίου της Marfin Investment Group για την μεταβίβαση του 79,38% των μετοχών, κατέστησε την εταιρεία Strix Holdings, κυρίαρχη στην μεγαλύτερη ναυτιλιακή ακτοπλοϊκή εταιρεία της χώρας.

    Επισημαίνεται ότι η Αttica Group ήδη έχει συμφωνήσει από τις 20 Σεπτεμβρίου για τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ, έναντι καταβολής στους πιστωτές της 80 εκατ. ευρώ.

    Η συμφωνία αυτή έχει μπει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ήδη η διοίκηση της Attica Group έχει απαντήσει και στις 38 ερωτήσεις που της έχουν υποβληθεί και αναμένει τις επόμενες ενέργειες και αποφάσεις.

    Οι μετοχικές εξελίξεις στην Attica Group επηρεάζουν άμεσα τις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες της χώρας και το ενδιαφέρον όλων είναι τεράστιο για το βαθμό που θα αναδιατάξουν τον ακτοπλοϊκό χάρτη.

    Από την άλλη, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος ο Ιταλός εφοπλιστής Εμανουέλε Γκριμάλντι που ελέγχει τις «Μινωϊκές Γραμμές» για όλες αυτές τις μετοχικές διεργασίες.

    Άλλωστε, έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις και τις διαθέσεις του για την απορρόφηση από την Attica Group της ΑΝΕΚ. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Εμανουέλε Γκριμάλντι εστιάζεται κυρίως στα πλοία και στο μεταφορικό έργο στις γραμμές της Αδριατικής.

    Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση «Λευκού Ιππότη» που θα διεκδικήσει την Attica Group ή μέρος των πλοίων της Superfast, της Hellenic Seaways και της ΑΝΕΚ.

    Καθοριστικός σε αυτές τις συζητήσεις θα είναι ο ρόλος του Mubashir Mukadam, o οποίος δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στο σημερινό μάνατζμεντ της εταιρείας, αλλά αυτό θα συνδυαστεί και με τις προθέσεις του, αν δηλαδή θέλει να κατοχυρώσει άμεσα υπεραξίες από τις πωλήσεις πλοίων ή από την διαχείριση της εταιρείας και την αύξηση της επιβατικής κίνησης.

    Ο Mubashir Mukadam, πριν ιδρύσει την Blantyre το 2016, ήταν επικεφαλής της επιχειρηματικής δραστηριότητας της KKR για την Ευρώπη.

    Στην KKR έχτισε και κλιμάκωσε με επιτυχία την επιχείρηση στην Ευρώπη, με την πρόσληψη και εκπαίδευση μιας ομάδας 10 ατόμων, με στόχο την προμήθεια ευκαιριών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την καινοτομία και την ανάπτυξη επιτυχημένης επενδυτικής πορείας για την επιχείρηση στην Ευρώπη .

    Ίδρυσε επίσης και αναβάθμισε την Pillarstone, μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανάκαμψης που ξεκίνησε με περίπου 1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015. Πριν από την KKR, ο Mubashir ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην York Capital, όπου βοήθησε στη δημιουργία της ευρωπαϊκής πιστωτικής δραστηριότητας του ομίλου, αυξάνοντάς την σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Επίσης, εργάστηκε για την Deutsche Bank. Ο Mubashir ξεκίνησε την καριέρα του το 1996 στην Bankers Trust/Deutsche Bank. Ο Mubashir έχει πτυχίο B.Sc. (Hons) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Bath. Είναι επίσης κάτοχος MBA με διάκριση από το Wharton School of Business στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

    Το ιστορικό

    Στις 19 Ιουλίου, γνωστοποιήθηκε ότι στην Strix Holdings μεταβιβάζεται το 11,8% της Attica Group, που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς. Η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα της εισφοράς σε είδος στο κεφάλαιο της STRIX Holdings L.P. από την Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με τη Συμφωνία Μεταβίβασης Μετοχών.

    Η εταιρεία τόνισε ότι η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», η οποία ελέγχεται από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρία «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS A.E.» κατήλθε του ορίου του 5% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην Εκδότρια και πλέον κατέχει 0,00% αυτών, ενώ η εταιρία «STRIX Holdings L.P.» απέκτησε άμεσα 25.559.429 δικαιώματα ψήφου στην Εκδότρια που αντιστοιχούν σε ποσοστό 11,8437% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου αυτής.

    Η «STRIX Holdings L.P.» ελέγχεται, μέσω αλυσίδας επιχειρήσεων, από την «BLANTYRE CAPITAL (CAYMAN) LTD», εταιρία με έδρα στις Νήσους Κέιμαν, η οποία ελέγχεται από τον MUBASHIR MUKADAM.

    Επίσης, στις 13 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι η MARFIN INVESTMENT GROUP αποδέχθηκε την πρόταση της STRIX Holdings L.P να ανταλλάξει το σύνολο των ομολογιών ύψους 443,8 εκατ. ευρώ με τις μετοχές που κατέχει η MIG στην Attica Group. Στην συμφωνία αναφέρθηκε ότι θα μεταβιβαστούν 22.241.173 μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10,31% του μετοχικού κεφαλαίου της ATTICA, τις οποίες κατέχει άμεσα η εταιρία, και του συνόλου των μετοχών της κατά 100% θυγατρικής «MIG SHIPPING S.A.», η οποία κατέχει 149.072.510 μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 69,07% του μετοχικού κεφαλαίου της ATTICA.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλακιωτάκης: Σε ιστορικό ρεκόρ η πλοιοδιαχείριση από Έλληνες που έφτασαν τα 5.118 πλοία

    Naval Group: Ιδρύει θυγατρική στην Ελλάδα

     



    ΣΧΟΛΙΑ